Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

За седма поредна година се проведе фестивалът "Шарено котле"(видео и снимки)

14
Снимка: БНР Бургас

За седма поредна година в бургаския комплекс "Меден рудник" се проведе фестивалът "Шарено котле".  Той се организира от народно читалище „Св. св. Кирил и Методий 1985” с подкрепата на Община Бургас и медийното партньорство на БНР-Бургас.


Тази година изданието е посветено изцяло на българския фоклор - занаяти, обичаи, храна, разказа Веселина Николова, секретар на НЧ "Св. Св. Кирил и Методий 1985" Бургас.

"Интересът е голям. Това е един пъстър, цветен празник на открито, за да може да се повеселим заедно."


В продължение на три дни бургазлии можеха да се включат в различни работилници за изработване на сувенири от естествени материали, за заплитане на плетиво и плъстене на вълна. В изложбата "Българската фолклорна носия" се включиха деца от Бургас, Каварна, Нова Загора, Плевен, Първомай, Разград, Русе, Сливен и Търговище. тя може да се разгледа до 30 юни. 


В последния ден от фестивала читалището подари фоклорен концерт на откритата сцена в "Меден рудник". Участие в него взеха Вокално студио „Примо” и фолклорна формация „Чинките” към читалище „Св.св. Кирил и Методий 1985”, детски танцов състав „Хорце”, детска танцова група „Медено котле”, Ансамбъл „Българче” към ОУ „Елин Пелин”, танцова група „Медено котле”, фолклорен танцов клуб „Пламък”, народната певица Ивелина Иванова, оркестър „Жарава” в състав: кавал – Динко Пазалов, гайда – Петко Янгьозов, акордеон – Красимир Петков, клавир – Желязко Ангелов и тъпан – Николай Чапкънов, Ирена Станкова – солист. Представен бе и предсватбен ритуал „Меденик” – НЧ „Просвета-1929” с. Люляково. 


За бургазлии имаше и кулинарна изненада - два казана с боб с пушено месо приготвен по авторска технология от Национална Академия „Кулинарен историк с юнашки казан”.

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложбата „Брегове“ ще бъде открита днес в Бургас

Изложбата „Брегове“ на бургаския художник Климент Атанасов се открива днес. Тя включва тематично подбрани творби от неговата богата колекция, рисувани в периода 15-ти - 20-ти век. Изложбата е подредена в Бургаската художествена галерия "Петко Задгорски". Тя съдържа над 100 експоната, изпълнени  в техниките живопис, акварел, рисунка и графика,..

публикувано на 28.07.21 в 09:52
Снимката е илюстративна.

Музикалната комедия „Кекс вместо секс“ в Созопол

Музикалната комедия „Кекс вместо секс“ с Роси Русева и Ирен Кривошиева гостува в Созопол. Режисьор на постановката е Лео Капон, музиката е на Жоро Стоев, а хореографията на Мариана Денева. Музикалната комедия е за объркания ни живот по време на пандемията. Повече за сюжета, разказва авторът Роси Русева. „Те са две интелигентни дами,..

публикувано на 28.07.21 в 08:51

„Sun Tribe Open Air” предстои този уикенд в парк „Росенец“

Дванадесетото издание на фестивала  „Sun Tribe Open Air” предстои този петък и събота. По традиция събитието се случва в последния уикенд на юли на поляната на парк „Росенец” в местността "Отманли". Фестивалът е уникално за региона събитие, което събира артисти и публика от цялата страна и чужбина и съчетава различни форми на изкуство и спорт на..

публикувано на 28.07.21 в 08:26

Изложба, книга и филм представят 150 години от превода на Библията

Изложба, книга и филм представят детайли за превода на Библията на български език преди 150 години. Изложбата е подредена със съдействието на Центъра за славянско-византийски проучвания и може да бъде видяна на площад „Тройката“ в Бургас до 30 юли. Преводът е изиграл ключова роля за формирането на съвременния български език,..

публикувано на 27.07.21 в 13:29

Климент Атанасов показва над 100 колекционерски картини в изложбата "Брегове“

От 18 часа утре, сряда, ще бъде открита изложбата „Брегове“ на бургаския художник Климент Атанасов. Тя включва тематично подбрани творби от неговата богата колекция, рисувани в периода XVI - XX век. Изложбата ви очаква в зала I и II на Бургаската художествена галерия "Петко Задгорски". Тя съдържа над 100 експоната, изпълнени  в техниките живопис,..

публикувано на 27.07.21 в 11:40

Изложба "Радост и изкуство"

Детската изложба "Радост и изкуство" е представена в  Морското казино. Тя ще продължи до 29 юли и  е резултат от триседмичната работа в Лятната академия на НХА филиал Бургас, където от есента ще работи  Емо Марков. Мария Ландова пояснява: Децата създадоха чудеса – правят впечатление сложни натюрморти, интерпретации по картини на големи художници...

публикувано на 26.07.21 в 11:51

Кинoклас Бургас показва филма си на „София филм фест на брега“

Филм, създаден от Кинокласа в ракмите на "София филм фест на брега", ще бъде показан днес от 18.00 часа, заедно с филма на режисьора Иван Владимиров “Сцени от живота на една актриса”, в рамките на "София филм фест на брега". Пълнометражният дебют на Владимиров беше филмът, избран от проф. Дюлгеров, върху който учениците създадоха своя интерпретация в..

публикувано на 26.07.21 в 11:13