Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Разкриват Медицински университет в Царево?

Медицински сестри и парамедици ще се обучават в Царево. Това каза в студиото на БНР-Бургас кметът Георги Лапчев. Работим по този проект с университета „Проф. д-р Асен Златаров“, коментира той и добави:
Съвсем скоро ще имаме възможност да има и университет в Царево. И то точно с насоченост „медицина“. Не зная дали ще е филиал, тепърва ще видим какво ще се случи, но с университета вече разработваме такъв проект. Наистина, вече стигнахме до момент, в който ще отглеждаме здравните работници, те са ни изключително важни“, поясни той. 
Надяваме се, тези кадри, да могат да карат практики в „Пирогов“, покрай нашия меморандум за сътрудничество с лечебното заведение, посочи Георги Лапчев. За това ще спомогне и бъдещия медицински център, добави той и коментира сумата за изграждането му, която стана предмет на политически спор:
Първо - никой никога не е коментирал, че това са пари, които са само за строителство. Говорим за обзавеждане, говорим за част от оборудването. В тези пари влизат и средства, които ще са необходими за събарянето на старата сграда“, посочи кметът. 
Георги Лапчев призова темата с Медицинския център да не се използва за политически спекулации. 
Относно разгорялата се дискусия покрай проектонаредбата за къмпингуване, той я определи като едно начало, но има много въпроси покрай нея. Тепърва трябва много да се работи по документа, посочи той:
„Наистина е много документацията (за желаещите да оформят подобни зони за къмпингуване - б.а.), прицинпно трябва да е възможно най-малко. Но, разбира се, трябва да бъде и достатъчна. Защото, в крайна сметка, не може да има две листчета или пък едно билетче, което да си купиш в супермаркета. Не мисля, че трябва да е толкова утежнена процедурата. Разбира се, няма как да не се попита собственикът на имота. Няма как, когато се попита, това да не е нотариално заверено, защото от опита станахме свидетели как някой идва и казва „На мен ми разрешиха“, а собственикът казва „Този дори не съм го вижда“, посочи Лапчев.
В Наредбата изобщо не се коментират санкции, а общината има задължението да контролира кой и къде къмпингира, коментира кметът. 
Интервю с него можете да видите във видеофайла. 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Бургасбус“: Указваме на служителите да взимат и дребни монети

На служителите в „Бургасбус“ ще бъде проведен инструктаж, че трябва да приемат всякакви български пари, независимо от номинала им. Това коментира управителят на дружеството, след сигнал на наш слушател, че ѝ е отказано да ѝ бъде продаден билет. Кондукторката, превишила правата си, ще бъде санкционирана.  Случаят е от понеделник,..

публикувано на 03.08.21 в 15:28

"Булевард Демокрация" на 3-ти август

Темата днес ни отвежда в Царево, където ВиК - Бургас прекрати договора на единственото в региона рибнопреработвателно предприятие. С това решение реално предприятието е обречено на фалит. Страната на РИОСВ и ВиК ще чуем в първия час на предаването. Скандален случай от бургаско училище - дете със специални потребности е тормозено от учители, видеото се..

публикувано на 03.08.21 в 14:42

Тричат ли един успешен бизнес в Царево*

Рибопреработвателно предприятие в Царево е изправено пред фалит, след като от ВиК – Бургас едностранно прекратяват договора си с тях. От държавното дружество спират да приемат отпадъчните им води, след „сигнал до тях“. Георги Пейчев и неговата фирма „Лимнос“ са над 30 години в бранша. Предприятието се занимава с улов, преработка и..

публикувано на 03.08.21 в 14:05

Александър Кадиев и Катерина Евро участват във „Влез в мрежата“

Бургас се включва в кампанията „Влез в мрежата“ на Програма „Развитие на човешките ресурси“ (2021-2027). Събитието ще се проведе от 18:00 часа на 7 август (събота) пред Експозиционен център „Флора“ в Морската градина. Партньори на програмата са Община Бургас, ОП „Летен театър, фестивали и концерти“, Експозиционен център „Флора“, Младежки културен..

публикувано на 03.08.21 в 12:10

Нов паркинг в к-с "Братя Миладинови" в Бургас

Жителите на блокове 7, 8 и 9 в к-с „Братя Миладинови“ бяха сред първите активни и обединени кандидати по програмата „Моят град, моят квартал, моята улица“. Затова тази година Община Бургас извършва благоустроявания около сградите поетапно. Отделно от програмата, близо до бл.9 започна изграждането на малък паркинг с 27 места. Той също е поискан при..

публикувано на 03.08.21 в 11:59

По-високи добиви на зърно в Ямболско

Значително по-високи добиви, отчитат зърнопроизводителите в Ямболска област, в сравнение с миналата година. Въпреки засушаването, развитието и на пролетните култури, засега е добро. С над 200 кг са по-високи средните добиви при пшеницата и ечемика, в сравнение с предходната година, уточни директорът на Областната служба  „Земеделие“ Младенка..

публикувано на 03.08.21 в 10:35

Паметник на Индже войвода ще има в село Попово, община Болярово

Паметник на Индже войвода предстои да бъде монтиран в село Попово. За изработката му община Болярово ангажира тополовградския скулптор Христо Дюлгеров, автор и на монумента на Кара Кольо в родния си град и е израснал с легендите за Индже войвода и неговия знаменосец. Тази година отбелязваме 200 години от геройската кончина на Индже..

публикувано на 03.08.21 в 09:16