Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Бургас ще има детска линейка

Парите за закупуване на детска линейка в Бургас са предвидени. Те ще са част от бюджета за изграждането на специализирана детска болница. Темата беше коментирана първо с кмета Димитър Николов и от два месеца имаме потвърждение, посочи авторът на инициативата Дончо Златев:

„Преди два месеца от регионалното министерство получихме информация, че за Бургас има планирана и бюджетирана детска линейка към бюджета на бъдещата детска болница, която ще се изгражда в града ни. Много важно, което трябва да се изтъкне е, че тази линейка ще оперира и ще се използва за всички деца. Тоест – в областта ще може да се помага на всички деца“, добави той.

Около 150 000 лв. са планирани за детската линейка, посочи Дончо Златев. (подробности вижте тук) Основното финансиране за болницата се очаква по нова оперативна програма и от Европейската инвестиционна банка.

А в национален план - кампанията „Капачки за бъдеще“ вече е насочена към закупуването на детски линейки за недоносени деца. След като са закупени десетки кувьози и медицинска апаратура за малки болници в страната, се насочихме към нова кауза през миналата година. Това каза инициаторът ѝ Лазар Радков и поясни:

„Проучванията ни показаха, че българските болници разполагат точно с две такива специализирани. И двете в София, и двете дарени също от благотворителни каузи. А в страната, тоест – градовете извън София – нито една. Вече първият транш от парите е преведен, тя се прави и до няколко месеца ще започне да функционира. Все още проучваме къде е най-наложително да получат такава линейка, в кой град. Понеже тя ще не една, а поне 4-5 области“, добави той.

След това ще продължим кампанията със закупуване на още линейки, добави Лазар Радков.

Интервюта с двамата можете да чуете в прикачените файлове. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

40 ученици от "Механото" в Бургас се включиха в кръводарителска акция

От днес стартира ежегодното издание на кампанията за кръводаряване на УМБАЛ Бургас "Това не си го правил". Акцията е насочена към абитуриентите. Начало на кампанията поставиха 40 ученици от Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника. "През последните години се наблюдават все повече млади хора, които искат да..

публикувано на 28.03.24 в 12:04
Снимката е илюстративна.

Предлагат да се проучи база в Бургас за обучение на специалисти по орална хирургия

Общинският дентален център в Бургас да се развие като акредитирана база за обучение на специалисти по детска дентална медицина и орална хирургия. Предложението е внесено от общинския съветник от „Продължаваме промяната“ д-р Мартин Кръстев. Целта е първоначално да се направи проучване дали тази идея е възможно да се реализира в Дентален център..

публикувано на 26.03.24 в 08:36

Новият кръвен център ще бъде готов до края на следващата година

До края на следващата година в Бургас трябва да заработи новият кръвен център. В края на последната година Народното събрание гласува 5 млн. лева, с които да се осъществи първият етап от проекта - строежът на сградата. Звеното..

обновено на 22.03.24 в 09:04

Две деца от Бургас са съмнителни за туберкулоза, насочват ги към клиника в София

16 души са новозаразените с туберкулоза в Бургаска област от началото на годината  до сега. Контактни на техни болни близки са и две деца. Те са насочени към допълнителни изследвания в специализирана детска клиника в София.  До края на седмицата в Бургас се провежда безплатен скрининг за риск от заболяването по повод световния ден за борба с..

публикувано на 20.03.24 в 08:25

Самоизолация от 14 дни за заразените с ковид

Ковид се приравнява към всички заразни заболявания и диагностиката му, и контрола му ще бъдат както при тях, това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването за БНР Бургас. Спира да е активен и сайтът coronavirus.bg. В тази връзка е публикувана наредба,подпасана от  министър Христо Хинков с дата 7 март, в нея се определят..

публикувано на 15.03.24 в 14:58

30 души се включиха в кръводарителска акция в УМБАЛ Бургас

Около 30 души се включиха в кръводарителска  акция в УМБАЛ Бургас, която беше организирана днес. За втора година тя се провежда по инициатива на млади лекари, а тази година ги подкрепиха служителите на ОДМВР Бургас. Пример на колегите си дадоха  старши комисар Емил Павлов, директор на областната дирекция на МВР и д-р Светослав Тодоров,..

публикувано на 15.03.24 в 12:28

Безплатни прегледи за туберкулоза в Сливен и Бургас

Дни на отворени врати с безплатни прегледи за туберкулоза от 18 до 22 март, организира МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ Сливен. Те ще се извършват  в специализирания кабинет на Отделението по пневмология и фтизиатрия.  На всеки желаещ ще се проведе скрининг на риска за туберкулоза чрез анкета, консултации, прегледи и допълнителни изследвания на..

публикувано на 14.03.24 в 16:44