Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В Бургас ще има детска линейка

Парите за закупуване на детска линейка в Бургас са предвидени. Те ще са част от бюджета за изграждането на специализирана детска болница. Темата беше коментирана първо с кмета Димитър Николов и от два месеца имаме потвърждение, посочи авторът на инициативата Дончо Златев:

„Преди два месеца от регионалното министерство получихме информация, че за Бургас има планирана и бюджетирана детска линейка към бюджета на бъдещата детска болница, която ще се изгражда в града ни. Много важно, което трябва да се изтъкне е, че тази линейка ще оперира и ще се използва за всички деца. Тоест – в областта ще може да се помага на всички деца“, добави той.

Около 150 000 лв. са планирани за детската линейка, посочи Дончо Златев. (подробности вижте тук) Основното финансиране за болницата се очаква по нова оперативна програма и от Европейската инвестиционна банка.

А в национален план - кампанията „Капачки за бъдеще“ вече е насочена към закупуването на детски линейки за недоносени деца. След като са закупени десетки кувьози и медицинска апаратура за малки болници в страната, се насочихме към нова кауза през миналата година. Това каза инициаторът ѝ Лазар Радков и поясни:

„Проучванията ни показаха, че българските болници разполагат точно с две такива специализирани. И двете в София, и двете дарени също от благотворителни каузи. А в страната, тоест – градовете извън София – нито една. Вече първият транш от парите е преведен, тя се прави и до няколко месеца ще започне да функционира. Все още проучваме къде е най-наложително да получат такава линейка, в кой град. Понеже тя ще не една, а поне 4-5 области“, добави той.

След това ще продължим кампанията със закупуване на още линейки, добави Лазар Радков.

Интервюта с двамата можете да чуете в прикачените файлове. 

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стойчо Кацаров

МЗ: За колективи до 7 души вече може и без защитна маска

Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров издаде заповед, съгласно която за работните колективи до 7 души може да се допусне изключение от изискването за носене на защитна маска. Това ще става по преценка на работодателите , органите по назначаване и физическите и юридически лица - собственици или управители на обекти с обществено..

обновено на 16.06.21 в 07:25

БЧК Бургас отличи изявени кръводарители и институции

БЧК Бургас съвместно с Отделението по трансфузионна хематология отбелязаха Световния ден на доброволното кръводаряване. На кратка церемония бяха отличени изявени кръводарители и институции, които през изминалата година са допринесли за популяризиране на кръводаряването.  От много години насам БЧК Бургас отдава значимото внимание в този..

публикувано на 14.06.21 в 15:29

На 14 юни отбелязваме Световния ден на доброволния кръводарител

Основната цел този ден е да се повиши осведомеността в световен мащаб за необходимостта от безопасна кръв и кръвни продукти. БЧК Бургас отбелязва днес Световния ден на безвъзмездния кръводарител. Предвидена е кратка церемония по отличаване с грамоти на изявени кръводарители и институции, които през изминалата година са допринесли за..

обновено на 14.06.21 в 10:52

Започва ремонт на Белодробната болница

От следващата седмица започват ремонтни дейности на медицински кабинети, стълбището и вътрешните помещения в Белодробната болница в Бургас, съобщи кметът Димитър Николов. Ще се създадат по-добри условия за труд на медицинския персонал и по- комфортни условия за пациентите. Общинското здравно заведение беше важен стожер в битката с ковид-19 и..

публикувано на 11.06.21 в 13:46

Над 90 души ще получават грижи в домашна среда в община „Тунджа“

Над 90 лица с увреждания и възрастни хора с хронични здравословни проблеми, живеещи на територията на община Тунджа, ще се възползват от новите патронажни услуги в домашна среда за период от 12 месеца. Проектните дейности включват предоставяне на мобилни медико - социални грижи за хората от малките населени места и превенция на COVID-19 в..

публикувано на 11.06.21 в 11:23

Ваксинации на открито и този уикенд, за 2 дни са се имунизирали 524 души

Ваксинациите в Морската градина в Бургас ще продължат и през следващите уикенди , казаха от Регионалната здравна инспекция. Акциите на открито дадоха нов тласък на имунизациите в града, като за двата дни ваксини са си поставили 524 души. Част от бургазлии се възползваха от тях заради предстоящи пътувания, други взеха решението спонтанно,..

публикувано на 07.06.21 в 14:39
МБАЛ

Ваксинациите в Сливен продължават и в неделя

В Сливен ваксинациите продължават и в неделя, 6 юни. Това  съобщиха от областната администрация. Това може да стане в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ от 9 до 12 часа и в МБАЛ „Хаджи Димитър“ от 16 до 17 часа. През следващата седмица зелен коридор за имунизация ще е отворен през работните дни в общинската МБАЛ „Св. Петка Българска“ в Нова Загора . В..

публикувано на 05.06.21 в 15:10