Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В началото на летния сезон:

Министерството на туризма не откри сериозни нарушения по плажовете

Експерти са проверили 38 морски плажа в началото на месеца

Незначителни нарушения са уставени при проверки на приблизително ¼ от охраняемите морски плажове, съобщават от Министерството на туризма. Експерти са проверили 38 (37 охраняеми и 1 неохраняем)  морски плажа в началото на месеца. 

 27 от проверените морски плажове са напълно изрядни и очакват своите посетители. 6 са все още в процес на подготовка, като причината е лошото време в началото на сезона и епидемичната обстановка в страната.  

Една от първите плажни ивици проверявани  в региона е плаж „Смокините – север“. Там се извършва подготовка по разполагане  на плажни принадлежности. Планираните за поставяне преместваеми обекти, за които вече са издадени разрешения за това  от община Созопол, няма да бъдат разполагани през летния сезон 2021г. Всички задължителни дейности на морския плаж са изрядни, сочи още проверката..

По отношение на цените на плажни принадлежности - на 7 морски плажа, възложени на концесия, чадъри и шезлонги ще са безплатни от общо 87 действащи концесионни договора, а именно: “Ривиера”, „Буните 2“, „Обзор Мотела“, „Бургас – север“, „Бургас – централен“, „Приморско – централен“, „Къмпинг Нестинарка“.

На 6 морски плажа, отдадени под наем, чадъри и шезлонги също ще се ползват свободно, това са - Шкорпиловци – юг, Ахелой, Атанасовска коса,ч 1, „Попски плаж – север 5“, Царево – Централен, Устие на река Велека .

От общо 133 морски плажа безплатните са общо са 13 бр., с цени от 1 до 5 лв. с ДДС са 52 бр. без намаление към настоящия момент са 42 бр., на 23 морски плажа се уточняват параметрите на потенциалните споразумения.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Община Сливен

Министерството на иновациите дава 14 млн. лв. за строежа на "Индустриален парк - Сливен"

Близо 14 милиона лева финансиране ще получи "Индустриален парк Сливен" ЕООД от Министерство на иновациите и растежа. Договорът между двете страни вече е подписан, съобщиха от Община Сливен.  Финансирането е осигурено чрез Плана за възстановяване и устойчивост.  Средствата по договора с Министерство на иновациите са близо 70% от необходимия..

публикувано на 21.07.24 в 15:06
Пламен Димитров

КНСБ: Служебното правителство да въведе мерки за подкрепа на фирмите

КНСБ настоява служебното правителство да въведе мерки за подкрепа на фирмите, които имат спадове на производството и продажбите заради рецесията в Западна Европа. Синдикалистите се аргументират с устойчива тенденция за спад на промишленото производство, който в някои сфери е двуцифрен. Предложението на КНСБ е да бъде въведена постоянно действаща мярка..

публикувано на 21.07.24 в 09:29

Засилен интерес към автобусните линии за Южното Черноморие

Повече са пътуващите с автобуси в този летен период към курорти по Южното Черноморие, съобщиха от Централната автогара в София. Превозвачите са осигурили сезонни линии. През лятото преди пандемията от Covid-19 те са били около 20, сега са десетина, каза директорът на  автогарата.  Иван Мирославов допълни: "Най-натоварени са на Южното Черноморие,..

публикувано на 21.07.24 в 09:13

Външно министерство оптимизира процеса на издаване на работни визи

Проблемът с издаването на визи за работниците от трети страни, бе обсъдена на р аботна среща с представители на Министерството на външните работи и на туризма и представителните организации в туристическия сектор. Министър  Евтим Милошев подчерта, че забавянето се дължи на обективни обстоятелства – не защото държавата се бави и институциите..

публикувано на 19.07.24 в 09:03
Двата созополски плажа са със Син флаг и покриват всички критерии за чистота

След 10-ти август: Внимавайте на плаж "Хармани", предупреди управителят му

След 10-ти август морето се обръща и плаж "Хармани" става много опасен и трябва изключително много да се внимава, предупреди в ефира на БНР- Бургас управителят на двата созополски плажа - Централен и "Хармани" - Михаил Ковачев, гост в откритото студио. Спад на туристите по Черноморието спрямо миналия юли "Плаж "Хармани" е един от топ 10 на..

публикувано на 17.07.24 в 13:47
Станко Щерев, регионален представител на Българската асоциация за туризъм

Спад на туристите по Черноморието спрямо миналия юли

Наблюдава се спад на туристите не само в Созопол, но и по Черноморието спрямо същия период на миналата година, каза  Станко Щерев, регионален представител на Българската асоциация за туризъм гост в откритото студио на БНР-Бургас. Според него една от причините за този спад е геополитическата обстановка, визирайки избора на израелските туристи,..

публикувано на 17.07.24 в 12:55

МРРБ отказа искането на Община Сливен за отлагане на зеленото обследване по програмата за саниране

Министерство на регионалното развитие и благоустройството отказа на община Сливен да измени насоките за кандидатстване по новата програма за саниране на многофамилни жилищни сгради, финансирана от Плана за справедлив преход, в който влизат Кюстендил, Перник, Стара Загора и общините около Стара Загора. Община Сливен в писмо до министерството поиска..

публикувано на 17.07.24 в 11:45