Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Малко над 14 милиона евро са договорени за България за справяне с последиците от Брекзит

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Брекзит оказа негативно влияние върху различни сектори на икономиката в Европейския съюз. Излизането на Великобритания се отрази както върху фирмите занимаващи се с износ, така и върху сезонните работници. Туризмът в България също е сред засегнатите след излизането на Обединеното кралство. Брекзит, заедно с пандемията, оставиха пусти улиците и хотелите на най-големия курорт по Южното ни Черноморие – Слънчев бряг. Данните показват, че спадът на английските туристи е над 90%, а загубите са за милиони, коментира председателят на Бургаската регионална туристическа камара Иван Иванов:

"През 2019 -та година, на летище Бургас са посрещнати 282 000 английски граждани, през 2018 - та година 249 800, а през 2020 -та година 22 545. 2020 -та спрямо 2019-та фактически спадът възлиза на 92%. Когато обаче съпоставим първото петмесечие на 2021 -ва спрямо 2020 - та година, спадът възлиза на 46.51%.

Общо 5 милиарда евро обаче идват в помощ на страните от ЕС за смекчаване на социалното и икономическото въздействие от излизането на Обединеното кралство. Комитетът за регионално развитие прие позицията си относно резерва за приспособяване към Брекзит, проправяйки пътя за започване на преговори със Съвета относно окончателната форма на инструмента. Проектът на доклада беше одобрен с почти единодушие. Фондът ще бъде създаден като специален инструмент извън таваните на многогодишната финансова рамка 2021-2027. Малко над 14 милиона евро са парите от този резерв, които до момента са договорени за България, каза българският евродепутат Цветелина Пенкова:

"Успяхме да акцентираме върху четири основни зони за подкрепа. На първо място са малките и средни предприятия и самостоятелно заетите места. Те ще получат подкрепа. Ако големите корпорации са предприели съответните действия от 2016-та година насам и имат ресурса да го направят, по-малките предприятия всъщност не биха могли да се справят сами и именно затова помощта е насочена към тях".

От тук нататък, ако решението бъде финализирано в рамките на месец юли, очаква се средствата от резерва да бъдат достъпни още през есента на тази година, допълни евродепутатът Цветелина Пенкова.

Подробностите чуйте в звуковия файл.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Архив

В община Приморско вече отмарят френски, чешки и български туристи

Община Приморско посрещна първите за сезон 2021 туристи. В хотелските бази са настанени французи, чехи и българи. В общината се надяват на силен сезон, въпреки ограниченията заради ковид кризата.  Българският турист спаси лято 2020 в община Приморско. На това се надяват местните и за този сезон.  Разчитат още на посещения от Централна и..

публикувано на 15.06.21 в 14:37

Несебър посрещна първите чуждестранни туристи от Чехия, Полша и Румъния

Първите чуждестранни туристи в Несебър са от Чехия, Полша и Румъния. Според търговци и ресторантьори в курортния град летният сезон започва слабо. Пред БНР повечето от тях заявяват, че очакват руските туристи и твърдят, че те са най-добрите клиенти. "...Ако пуснат руснаци, ще има туристи. Ще трябва да се отхлабят мерките с границата...

публикувано на 15.06.21 в 09:26

Стела Балтова: Не задължаваме работодателите да ваксинират персонала си

Стикерите за 100% ваксиниран персонал са дискриминационни и ще доведат до различни проблеми за бизнеса. Това посочват от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Министърът на туризма Стела Балтова коментира, че не изискват  работодателите задължително да ваксинират служителите си. Част от хотелиерите също подкрепят тази мярка...

публикувано на 14.06.21 в 16:45

Стела Балтова: Не са установени нарушения на плажа в „Сарафово“

Не са установени нарушения на плажа в „Сарафово“ и няма да бъдат наложени санкции на концесионера. Това посочи министърът на туризма Стела Балтова. Проверката беше по сигнал за извхърлени големи количества водорасли . Експертите  трябваше да установят и дали е спазено необходимото отстояние на чадърите на плажната ивица. "Наши колеги отидоха на..

публикувано на 14.06.21 в 15:27

Нови 55 млн. лева за фирмите, засегнати от мерките

Започва трета фаза на програмата за подкрепа с оборотен капитал на засегнатите от противоепидемичните мерки бизнеси, съобщават от НАП. Предвидени са нови 55 млн. лева за осигуряване на оборотен капитал чрез безвъзмездни средства по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020. До момента са изплатени близо 120 млн. лева по..

публикувано на 14.06.21 в 12:19
Катя и Чарлс Беер отглеждат шафран в несебърското село Тънково

Българо-швейцарско семейство отглежда шафран край Тънково

Катя Ивановска е от Кюстендил, художничка е, но като много българки в началото на демокрацията търси щастие в чужбина. Изборът ѝ е Швейцария. Там среща Чарлс Ернест Беер, който работи в маркетинга и става негова жена. Отначало той иска да отглежда трюфели в Аржентина, но след проучване на пазара семейство Беер купува имот в несебърското село..

публикувано на 14.06.21 в 11:18

Бургаският университет „Проф. д-р Асен Златаров“ участва в проект за мониторинг на околната среда в Черноморския басейн

Екип от бургаския университет „Проф. д-р Асен Златаров“ участва в международен проект заедно с още шест партньорски организации от 4 черноморски държави. Това са България, Румъния, Украйна и Молдова. Една от целите  е разработване на платформата LeNetEko, която ще следи за замърсяване на водите на Черно море от вливащите се в него реки от България...

обновено на 14.06.21 в 09:02