Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„За“ и „против“ реформата на съдебната карта



Предложението за реформа на съдебната карта предизвика недоволството на много юристи в страната. Според тях мярката за трансформирането на районните съдилища в териториални отделения ще натовари допълнително система. Те посочват и че по този начин ще се ограничи равният достъп до правосъдие на много хора от по-малко населените места.

Реформaта на съдебната карта предвижда да бъдат запазени съдилищата в Бургас и Несебър. Според доклада на Висшия съдебен съвет причината е, че само в тях биха останали за разглеждане достатъчно дела, които да обосноват работата на трима или повече съдии. Предвижда се съдилищата в Малко Търново, Царево, Средец,  Поморие, Карнобат и Айтос да бъдат трансформирани в териториални отделения към Районния съд в Бургас.

Един от мотивите за реформата е, че по този начин ще се реши натовареността в системата, която в момента е различна за отделните райони. „Има група дела, които показват, че са твърде много за районните съдилища. Те по същността си не са с особена фактическа правна сложност и не са различни от тези, които се гледат в Окръжен съд, просто различна е цената на иска“, обясни за предаването „Преди Всички“ на Програма „Хоризонт“ Боряна Димитрова, член на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет и един от авторите на проекта за нова съдебна карта.

Според председателя на Районния съд в Бургас Евгени Узунов мярката ще се отрази добре на системата и ще се постигне баланс. „Например ако в Малко Търново има 10 дела за разглеждане на месец, няма нужда от двама съдии там. Дори няма нужда от един. Той може да ходи един път месечно там и ще разглежда делата. През останалото време ще работи в Бургас и ще помага на колегите, които в момента имат 60 дела. Тази балансираност ще доведе до това колеги да имат по 30 дела“, обясни той. Според него чрез реформата на съдебната карта ще се намалят разходите в системата за поддръжка на големите сгради по райони. Той допълни, че не се предвиждат съкращения на хора.

Една от критиките към проекта е, че хората от по-малко населените места няма да имат равен достъп до правосъдие. Беше посочен и пример, че дори за едно бракоразводно дело, хората ще трябва да пътуват до съседен град. „Във всяко населено място, където е имало Районен съд, ще има институция. Дали тя ще се нарича териториално отделение или районен съд, е въпрос на техника. В тези териториални отделения не само, че ще се разглеждат делата, които до момента са се разглеждали, но ние предлагаме да се разглеждат и делата, които са подсъдни на Окръжен съд“, поясни Боряна Димитрова. Тя допълни, че се предвижда в териториалните отделения да се подават съдебни книжа и да се извършват справки по делата.

Според председателя на Адвокатската колегия в Бургас Юрий Бошнаков, тези звена няма да могат да извършват всички услуги. „Нашият достъп до дела е една от страните на монетата. Другата е възможността гражданите сами да правят справки по дела и сами да се интересуват от движението на техните производства в съда. В преобразуването на териториални отделения на множество съдилища на практика ще се затрудни достъпът на гражданите до правосъдие така, както в момента то е близо до тях и е удобно“, поясни той.

Според адвоката, проблем се оказва и въвеждането на постоянни и непостоянни щатове. „Непостоянните щатове, в зависимост от вижданията на съответното административно ръководство на Окръжен съд, могат да бъдат командировани по конкретно дело или за определен период от време. Това създава у нас усещането, че е е възможно принципът на случайния подбор на съдии, които да разглеждат дела, да бъде нарушен“, обясни той. Според него преди въвеждането на реформата, трябва да има широк обществен дебат с всички заинтересовани страни. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Софиянец се самопростреля във вилна зона "Маджестик"

Откриха мъртъв 39 –годишен софиянец във вилна зона „Маджестик“, която се намира между Сарафово и Поморие, съобщиха от пресцентъра на бургаската полиция.  Мъжът се е самопрострелял със законно притежаван от него пистолет.  Вилата е била наета от него и приятелката му за почивка, но след скарване между двамата тя се е прибрала обратно в София. От..

публикувано на 14.07.24 в 16:57

Трима души са задържани с над 800 гр. марихуана в Свети Влас

Трима разпространители на наркотици са били задържани по време на специализирана операция на територията на Свети Влас, съобщават от пресцентъра на МВР. Тя е била реализирана от служители на ГД „Борба с организираната престъпност“ на 12 юли. При проведените действия са извършени лични обиски, огледи и претърсвания на автомобили и..

публикувано на 14.07.24 в 12:26

Полицаи иззеха над 20 000 флакона с райски газ по Южното Черноморие

Над 20 000 флакона с  райски газ, продавани на различни места по Южното Черноморие, са открити и иззети при масираните полицейски операции, проведени в последните дни от служители от отдели “Икономическа” и “Криминална полиция” към ОДМВР - Бургас.  Установени са общо 19 лица, продаващи балони с райски газ, на които са съставени предупредителни..

публикувано на 14.07.24 в 09:26
Христо Узунов - гл.експерт Дирекция

Христо Узунов: Над 150 нарушения за половин месец констатираха данъчни инспектори

Над 150 са нарушенията на данъчното и осигурително законодателство по Черноморието. Това констатираха данъчни инспектори при проверки, само две седмици след началото на лятната контролна кампания на Националната агенция за приходите. Извършени са над 800 проверки, половината от тях са по Южното Черноморие. Проверени са търговски обекти, питейни..

публикувано на 13.07.24 в 16:32
Пожарникар от екипа, изпратен да угаси пожара в парк

Пожар пламна в парк "Росенец" до Бургас

Пожар избухна в широколистна гора в парк "Росенец" до Бургас.  На място бе изпратен един противопожарен автомобил с екип от огнеборци.  Огънят е обхванал малка площ. В парка се намира лятната резиденция на почетния председател на Движението за права и свободи (ДПС) Ахмед Доган, където днес отиде съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров. Той напусна..

публикувано на 13.07.24 в 15:08

АПИ ограничава движението на камиони над 20 тона в 6 области

Агенция "Пътна инфраструктура" ограничава движението на камиони с тегло над 20 тона в шест области утре (14 юли) между 13 и 21 ч, съобщи пресцентърът ѝ. Причината е очакваното горещо време с температури над 35 градуса на сянка . Целта е да се намали рискът от деформации на пътната настилка и да се опази животът и здравето на пътуващите. Областите са..

публикувано на 13.07.24 в 12:20
Пожар. Снимката е илюстративна.

Пожарът в Ямболско се разрасна на 6000 дка, гори и широколистна гора

На б лизо 6000 декара се разрасна пожарът, който избухна вчера в  района на ямболските села Мелница и Гранитово. Първоначално той обхващаше 1000 дка сухи треви и храсти.  В момента няма опасност за населените места, уверяват властите. В овладяването на огъня са включени десетки пожарникари, военни граничари и горски служители. Продължава..

публикувано на 13.07.24 в 11:58