Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„За“ и „против“ реформата на съдебната карта



Предложението за реформа на съдебната карта предизвика недоволството на много юристи в страната. Според тях мярката за трансформирането на районните съдилища в териториални отделения ще натовари допълнително система. Те посочват и че по този начин ще се ограничи равният достъп до правосъдие на много хора от по-малко населените места.

Реформaта на съдебната карта предвижда да бъдат запазени съдилищата в Бургас и Несебър. Според доклада на Висшия съдебен съвет причината е, че само в тях биха останали за разглеждане достатъчно дела, които да обосноват работата на трима или повече съдии. Предвижда се съдилищата в Малко Търново, Царево, Средец,  Поморие, Карнобат и Айтос да бъдат трансформирани в териториални отделения към Районния съд в Бургас.

Един от мотивите за реформата е, че по този начин ще се реши натовареността в системата, която в момента е различна за отделните райони. „Има група дела, които показват, че са твърде много за районните съдилища. Те по същността си не са с особена фактическа правна сложност и не са различни от тези, които се гледат в Окръжен съд, просто различна е цената на иска“, обясни за предаването „Преди Всички“ на Програма „Хоризонт“ Боряна Димитрова, член на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет и един от авторите на проекта за нова съдебна карта.

Според председателя на Районния съд в Бургас Евгени Узунов мярката ще се отрази добре на системата и ще се постигне баланс. „Например ако в Малко Търново има 10 дела за разглеждане на месец, няма нужда от двама съдии там. Дори няма нужда от един. Той може да ходи един път месечно там и ще разглежда делата. През останалото време ще работи в Бургас и ще помага на колегите, които в момента имат 60 дела. Тази балансираност ще доведе до това колеги да имат по 30 дела“, обясни той. Според него чрез реформата на съдебната карта ще се намалят разходите в системата за поддръжка на големите сгради по райони. Той допълни, че не се предвиждат съкращения на хора.

Една от критиките към проекта е, че хората от по-малко населените места няма да имат равен достъп до правосъдие. Беше посочен и пример, че дори за едно бракоразводно дело, хората ще трябва да пътуват до съседен град. „Във всяко населено място, където е имало Районен съд, ще има институция. Дали тя ще се нарича териториално отделение или районен съд, е въпрос на техника. В тези териториални отделения не само, че ще се разглеждат делата, които до момента са се разглеждали, но ние предлагаме да се разглеждат и делата, които са подсъдни на Окръжен съд“, поясни Боряна Димитрова. Тя допълни, че се предвижда в териториалните отделения да се подават съдебни книжа и да се извършват справки по делата.

Според председателя на Адвокатската колегия в Бургас Юрий Бошнаков, тези звена няма да могат да извършват всички услуги. „Нашият достъп до дела е една от страните на монетата. Другата е възможността гражданите сами да правят справки по дела и сами да се интересуват от движението на техните производства в съда. В преобразуването на териториални отделения на множество съдилища на практика ще се затрудни достъпът на гражданите до правосъдие така, както в момента то е близо до тях и е удобно“, поясни той.

Според адвоката, проблем се оказва и въвеждането на постоянни и непостоянни щатове. „Непостоянните щатове, в зависимост от вижданията на съответното административно ръководство на Окръжен съд, могат да бъдат командировани по конкретно дело или за определен период от време. Това създава у нас усещането, че е е възможно принципът на случайния подбор на съдии, които да разглеждат дела, да бъде нарушен“, обясни той. Според него преди въвеждането на реформата, трябва да има широк обществен дебат с всички заинтересовани страни. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Полицейският участък в Камено отново е районно управление

Полицейският участък в Камено отново стана районно управление, съгласно заповед на служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов и по предложение на директора на ОДМВР - Бургас старши комисар Емил Павлов. През юни 2022 година управлението беше преобразувано в полицейски участък. Днес бе направено откриването му, а на него присъстваха..

публикувано на 18.04.24 в 14:59
Снимката е илюстративна.

5-годишни близнаци пострадаха при инцидент с автобус

5-годишни близнаци пострадаха при инцидент с автобус на градския транспорт в Бургас, съобщават от полицията. Те са седели в задната част на превозното средство. В района на бургаската улица "Чаталджа", шофьорът на автобуса е спрял рязко, което довело до падане на децата на пода.  Момичето получило контузия на десния крак, а момчето – контузия на..

публикувано на 18.04.24 в 09:46

Около 10 дка тревни площи са изгорели край "Ветрен"

Около 10 дка тревни площи са изгорели в района на бургаския квартал "Ветрен", съобщават от полицията. Пожарът е възникнал  в местността "Герена". Огънят е потушен от един противопожарен автомобил и трима огнеоборци.   Причините за пожара са в процес на изясняване. Работата по случая продължава от служители на Второ Районно управление - Бургас

публикувано на 18.04.24 в 08:34

14 години затвор за убийство на младеж на пътя в Крушаре

Върховния касационен съд потвърди присъдата от 14-години затвор за Хюсеин Хюсменов, причинил смъртта на 19-годишния Петър Досев при автомобилна гонка в село Крушаре през ноември 2021 година. Съдът отне завинаги шофьорската му книжка.  До инцидента се стига, след скандал за момиче в социалните мрежи и уговорка двамата да се видят на следващия ден в село..

публикувано на 17.04.24 в 14:10

Дни на отворените врати в Районния съд в Бургас

Ученици, посланици на Европейския парламент от Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Кольо Фичето“ и бъдещи съдебни администратори от паралелката „Съдебна администрация“ в Средно училище „Йордан Йовков“ посетиха бургаския районен съд в Деня на българската Конституция и юрист. С тази инициатива съдът стартира Дните си на..

публикувано на 17.04.24 в 13:22
Снимката е илюстративна

Кола блъсна жена на пешеходна пътека в Поморие

Кола блъсна 40-годишна жена на пешеходна пътека в Поморие, съобщават от полицията.  Инцидентът е станал пред детска градина „Веселушко“ вчера на обяд.   Шофьорът е на 53 години от Пловдив. Той е отнел предимството на пешеходката.  Пострадалата се отървала само с натъртване на лявото бедро. Прегледана е и освободена за домашно лечение

публикувано на 17.04.24 в 09:35

Върнаха делото за смъртта на четирима души, загинали при катастрофа в Сливен

Окръжният съд в Сливен върна делото за катастрофата, при която миналата година в ранните сутрешни часове на Гергьовден бяха пометени и убити от джип четирима мъже, возещи се в каруца без светлинни обозначения. Причината за връщането в досъдебна фаза е, че прокуратурата не е уведомила част от роднините за започналото разследване и други законови..

публикувано на 16.04.24 в 14:49