Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В името на вярата:

Построиха църква в Евренозово, освещават я в края на юни

Вече във всички села в Странджа се чува камбанен звън

3
Строежът на църквата "Света Троица"
Снимка: фейсбук, Илиян Янчев



Село Евренозово има вече свой църковен храм. Той е построен с помощта на дарители. Така във всяко от 12 – те села в Странджа вече има църква, съобщи кметът на община Малко Търново Илиян Янчев:

„С даренията на хора от селото и на други добри хора бяха събрани необходимите средства, за построяването на ново на църковния храм. Радостта наистина е голяма и предполагам , че на 26 юни ще бъде едни прекрасен празник за цяла Странджа, защото в тези трудни времена, човек да отдели средства за строеж на църква е много показателно за това колко добро сърце трябва да носиш!“  


В това село е имало църковен храм, който е бил построен през 1929 г.. След обезлюдяването на населеното място, храмът започва да се руши. През 1956 г. Община Малко Търново предписва да бъде съборен, взривяването му става през април 1976 г. във връзка с откриването на Овцекомплекс, за който се очаквало да пристигне Тодор Живков, разказва историята Илиян Янчев:

„Местните хора помнят, че първия път когато са сложили тротила църквата не е паднала и я взривявали втори път. Лесно се разрушава, но трудно се гради и не е лесно да се направи църковния дом! След толкова години ето, че отново ще отекне камбанен звън в село Евренозово.“

Усилията за построяването на храма са започнали през 2006 година със създаването на Инициативен комитет от 20 души за събиране на средства, подготовка и започване на строеж. През годините са правени опити за реализиране на идеята. През 2014 г. е направена първа копка и полагане на камък за строеж на църквата с благословията на Сливенския митрополит Йоаникий. Строителните дейности са започнали през 2015 г. и 6 години по – късно храмът вече е завършен.

Църквата носи името „Света Троица“ и ще бъде осветена от Агатополския епископ Йеротей на 26 юни, след което ще бъде раздаден курбан за всички жители и гости на село Евренозово.

повече може да чуете в звуковия файл:


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Информационно събитие-концерт в Бургас на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“

Бургас ще бъде домакин на заключително информационно събитие, представящо постиженията по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 -2020 г. Програмата е с бюджет от почти 3 млрд. лева и е една от десетте оперативни програми на Република България, които се финансират от Кохезионния и Структурните фондове на ЕС. Общата цел на..

обновено на 09.05.24 в 15:29

"Безсмъртният полк" премина по улица "Александровска" в Бургас

9 ти май 1945 година- Денят, който слага край на Втората световна война и на който пет години по-късно френският министър на външните работи Робер Шуман произнася прочутата си декларация, с която предлага създаването на Европейска общност за въглища и стомана. Идеята е за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, която би направила войната..

публикувано на 09.05.24 в 13:33

В Деня на Европа в Царево ученици поеха властта

Денят на ученическото самоуправление, посветен на празника на Обединена Европа – 9 май, стартира с натоварен график и добро настроение в Община Царево.  В лицето на възпитаниците на СУ „Н.Й.Вапцаров“ в морския град служителите в общинска администрация намериха достойни заместници, които се справиха отлично с поставените им задачи и показаха силна..

публикувано на 09.05.24 в 12:32

Отличие за платформата Smart Burgas

Община Бургас беше отличена на церемонията Annual Business Awards 2024 в категорията, отчитаща приноса на местната власт към развитието на бизнеса. Това се случи по време на Десетото юбилейно издание на Балканските бизнес награди. От името на кмета Николов златната статуетка прие заместникът му Станимир Апостолов. Сред мотивите за отличаването на..

публикувано на 09.05.24 в 10:28

Отбелязваме Деня на Европа и на победата над нацизма. Т. нар. "Безмъртен полк" повежда шествие в Бургас

На 9 май отбелязваме Деня на Европа и на победата над нацизма, която слага край на Втората световна война. На тази дата през 1950 година френският външен министър Робер Шуман предлага обединение  на въгледобивната и стоманодобивната промишленост на западноевропейските страни. То е първата реална крачка към създаването на Европейския съюз...

публикувано на 09.05.24 в 09:36

С концерт, рибен курбан и миди с ориз празнуват Летен Никулден в Бургас

Летен Никулден ще бъде отбелязан днес в Бургас. За първи път това ще стане с празнични събития на пл. Тройката. Ще има рибен курбан, ястия с миди и концерт. В  храм „Св. Николай Чудотворец“ ще бъде отслужена тържествена литургия, а в етнографския музей ще бъдат пресъздадени обичаите „Герман“ и „Пеперуда“ съобщи ръководителят на отдел..

публикувано на 09.05.24 в 08:20
Димитър Главчев в МС.

Предстои физическа инвентаризация на наличностите в "Лукойл"

Служебният премиер Димитър Главчев съобщи, че предстои физическа инвентаризация на наличностите в "Лукойл". Това обяви самият Главчев в началото на заседанието на кабинета. Проверката е възложена на НАП и Агенция "Митници". Пред министрите Главчев обяви, че от утре започва и изплащането на помощите в размер на близо 300 милиона лева на 51 000..

публикувано на 08.05.24 в 15:54