Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

КРС: И след старта на 5G гларусите се държат по същия начин

4
Зам.-кметът на Община Бургас Весна Балтина /вляво/ също се включи в представянето на 5 G


Още една една телекомуникационна компания обяви присъствие на 5G мрежата си в Бургас. Освен че беше представена технологията, от ръководството отговориха и на въпросите, свързани с безопасността й. В много градове у нас през тази година, включително и в Бургас, имаше подписка с искане за мораторуим на 5G. 

По-надеждна, по-бърза и с възможност за едновременно включване на много по-голям брой устройства. Това са предимствата на 5G мрежата, които бяха представени в Бургас от висшия ешалон на компанията. Богдан Узелац, главен търговски директор за България поясни:

За да ползват 5 G, мобилните услуги няма да поскъпнат за тези, които имат тарифен план, подмяна на устройствата обаче ще се наложи, уточниха от компанията.  

Председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Иван Димитров подчерта, че стартът на 5 G е резултат от усилията на огромен екип, включително и на комисията в последните 18 месеца:

"Мога да потвърдя, че мрежата с технически средства е реална и се вижда. Идвайки насам много внимателно наблюдавах гларусите, държат се по същия начин, по които и миналата година, така че сме свидетели на едно технологично събитие, което ще създава нова среда и качество за много отрасли на бизнеса, здравеопазването и образованието. В последените 15 месеца без телекомуникациите нещата щяха да изглеждат много по-зле и обучението, и общуването."

Въпросът за безопасността и отражението на технологията върху околната среда коментира и  Богдан Узелац:

„Опасно, не! Целият свят използва 5G и то съгласно най-високите стандарти, особено що се отнася до електромагнитните полета и аз знам, че в България има едни от най-строгите изисквания за ползване на тези мрежи, така че няма доказателства, че е вредна мрежата. С навлизането на всяка нова технология има малко технофобия.“

Водещ на събитието беше актьорът Башар Рахал, който сподели:

В демонстрация на 5G мрежата синоптичката Станислава Цалова направи включване от брега на морето с прогнозата за времето, без подвижна телевизионна станция, а само с раница на гърба, а бързината на ръцете си и технологията опитаха бургазлии във виртуални джаги.

Повече чуйте в звуковия файл. 

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Архив

В община Приморско вече отмарят френски, чешки и български туристи

Община Приморско посрещна първите за сезон 2021 туристи. В хотелските бази са настанени французи, чехи и българи. В общината се надяват на силен сезон, въпреки ограниченията заради ковид кризата.  Българският турист спаси лято 2020 в община Приморско. На това се надяват местните и за този сезон.  Разчитат още на посещения от Централна и..

публикувано на 15.06.21 в 14:37

Несебър посрещна първите чуждестранни туристи от Чехия, Полша и Румъния

Първите чуждестранни туристи в Несебър са от Чехия, Полша и Румъния. Според търговци и ресторантьори в курортния град летният сезон започва слабо. Пред БНР повечето от тях заявяват, че очакват руските туристи и твърдят, че те са най-добрите клиенти. "...Ако пуснат руснаци, ще има туристи. Ще трябва да се отхлабят мерките с границата...

публикувано на 15.06.21 в 09:26

Стела Балтова: Не задължаваме работодателите да ваксинират персонала си

Стикерите за 100% ваксиниран персонал са дискриминационни и ще доведат до различни проблеми за бизнеса. Това посочват от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Министърът на туризма Стела Балтова коментира, че не изискват  работодателите задължително да ваксинират служителите си. Част от хотелиерите също подкрепят тази мярка...

публикувано на 14.06.21 в 16:45

Стела Балтова: Не са установени нарушения на плажа в „Сарафово“

Не са установени нарушения на плажа в „Сарафово“ и няма да бъдат наложени санкции на концесионера. Това посочи министърът на туризма Стела Балтова. Проверката беше по сигнал за извхърлени големи количества водорасли . Експертите  трябваше да установят и дали е спазено необходимото отстояние на чадърите на плажната ивица. "Наши колеги отидоха на..

публикувано на 14.06.21 в 15:27

Нови 55 млн. лева за фирмите, засегнати от мерките

Започва трета фаза на програмата за подкрепа с оборотен капитал на засегнатите от противоепидемичните мерки бизнеси, съобщават от НАП. Предвидени са нови 55 млн. лева за осигуряване на оборотен капитал чрез безвъзмездни средства по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020. До момента са изплатени близо 120 млн. лева по..

публикувано на 14.06.21 в 12:19
Катя и Чарлс Беер отглеждат шафран в несебърското село Тънково

Българо-швейцарско семейство отглежда шафран край Тънково

Катя Ивановска е от Кюстендил, художничка е, но като много българки в началото на демокрацията търси щастие в чужбина. Изборът ѝ е Швейцария. Там среща Чарлс Ернест Беер, който работи в маркетинга и става негова жена. Отначало той иска да отглежда трюфели в Аржентина, но след проучване на пазара семейство Беер купува имот в несебърското село..

публикувано на 14.06.21 в 11:18

Бургаският университет „Проф. д-р Асен Златаров“ участва в проект за мониторинг на околната среда в Черноморския басейн

Екип от бургаския университет „Проф. д-р Асен Златаров“ участва в международен проект заедно с още шест партньорски организации от 4 черноморски държави. Това са България, Румъния, Украйна и Молдова. Една от целите  е разработване на платформата LeNetEko, която ще следи за замърсяване на водите на Черно море от вливащите се в него реки от България...

обновено на 14.06.21 в 09:02