Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Ден до пладне" - на 12 юни

Лаура Кьовеши
Снимка: Facebook / @ECinBulgaria

Българите сме интересни хора. Все чакаме някой да дойде и да ни оправи къщичката. Да я подреди, да ни сипе да вечеряме, а вечер да ни завие и кротко да приседне край нас, докато заспиваме. Идваха спасители, както отвън, така и отвътре, спасиха ни и ни оставиха неспасени. Сега на 11 юли ще си изберем новите 240, които ще натоварим с подобни очаквания. Добре, че бяха Щатите, че да ни кажат, че у нас има корупция и не е зле малко да се поборим с нея. Ние си знаехме, че има, защото така се говори, но чак до крути мерки като борба с нея, не сме стигали. Сега очаквахме и европейският главен прокурор да ни помогне, да дойде и в прав текст да ни каже „Тия и тия ги хвърлям в затвора и ще зацари справедливост“. Ама тя май не каза. Сигурно не е останало време. А времето е наше и ние трябва сами да започнем отнякъде. Само че днес е събота, почивен ден. А и идва лято, плаж. После децата тръгват на училище. Ще дойде и зимата, ще трябват дърва, прасето да колим, Коледа идва…

Преди Коледа започва обзорното седмично предаване на БНР-Бургас „Ден до пладне“.

Ето и акцентите:

-  Има ли достатъчно машини за гласуване, може ли плажуващите също да упражнят правото си на вот – интервю с председателя на РИК – Михаил Хаджиянев.

-  Трябваше ли американците да ни кажат, че у нас има корупция – анкета по темата

-  Летният сезон през погледа на служебния министър Стела Балтова и притесненията на бранша

-  Плюс или минус ще е новата съдебна реформа – полярни мнения по темата

-  Опасно ли е 5G и пречи ли на птиците?

-  Подменяни ли са диктовки на „малката матура“ в Айтос и защо от местния инспекторат опровергаха министерството

-  Летните разкопки стартираха – поглед към Созопол и Деултум

-  Група „ПИФ“ – с национално турне и продължаваща приказка

-  В Поморие продължава фестивала за православна музика

-  Евронозово посреща туристи с нов храм, построен с дарения

-  Пазете си храната от гларусите, призовава музикантът Георги Мархолев, който иска указателни табели в тази посока

-  Телефонът за връзка с нас е 056/82 59 95, можете да ни намерите и във Фейсбук, Инстаграм и Туитър. Стефан Генчев е звукорежисьор днес, аз съм Мариян Иванов и ще съм вашата ефирна компания до 12


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Разходката с лодка по река Ропотамо предлага среща с дивата природа на Странджа.

Увеличава се площта на защитена зона „Ропотамо“

Увеличава се площта на защитена зона  „Ропотамо“. Това реше Правителството днес.  Целта е осигуряване на пълна защита на крайбрежни местообитания от урбанизация, застрояване и фрагментиране, опазване на видове включени в приложения № 2 па ЗБР.  Така и ще се постигнат целите на Директива 92/43/ЕИО за опазване на природните местообитания и на дивата..

публикувано на 28.07.21 в 16:41
Снимката е илюстративна

Все още не е овладян пожарът, пламнал североизточно от град Твърдица

Все още не е овладян пожарът над град Твърдица. Военен хеликоптер, тежка верижна техника и над 130 огнеборци, горски служители, военни и доброволци участват в локализирането на стихията.  Гасенето продължава близо денонощие, но е затруднено от силно пресечения терен.  Няма пряка опасност за населението.

обновено на 28.07.21 в 15:13

"Булевард Демокрация" - на 28 юли

Подслушването продължава да вълнува целокупният български парламент. Стотици граждани са били подслушвани, твърди вътрешният министър и обеща доказателства. Което за пореден път неглижира хората от селата. Само да не се окаже накрая, че (ако е) е хабен ресурс, държавен, за да слушаш рецепти за кьопоолу и съвети за избелване на прането. И да се..

публикувано на 28.07.21 в 14:57
снимката е илюстративна

Созопол искат да наемат „паяк“ през август

Община Созопол обмисля наемането на втори „паяк“ за това лято. Основният туристопоток в града в момента е от българи, които идват с личните си автомобили. Това отговори на питане на общински съветник по време на днешната сесия кметът Тихомир Янакиев. Затова градът е пълен с коли и паркирането е трудно, посочи той: „ Относно „паяка“ – да,..

публикувано на 28.07.21 в 14:26

Допълнителен автобус заради бирения фест в "Минерални бани"

Община Бургас и общинския превозвач ще осигурят по един извънреден курс по маршрута на линия №3. Последният автобус към Минералните бани тръгва от Бургас в 23.00 часа. Вместо да се прибере, той ще изчака за още един курс, съобщават от пресцентъра.  Това се налага заради гостите на Metalhead Beer Fest. Затова и в събота, и в неделя автобус №3 ще чака..

публикувано на 28.07.21 в 10:44
ТЕЦ

Екообразованието в контекста на Зелената сделка

На 14 юли Европейската комисия прие набор от предложения, в областта на климата, енергетиката, транспорта и данъчното облагане да бъдат пригодени към целта за намаляване на нетните емисии на парникови газове с най-малко 55 % до 2030 г. Освен чисто екологичните плюсове за континента Европейският зелен пакт ще осигури обучения за придобиване на..

публикувано на 28.07.21 в 10:00

След час дебат: вдигнаха началната цена за лунапарка в Морската градина

Обявяването на търг за отдаване под наем на терена за лунапарка в Морската градина на Бургас предизвика сериозна дискусия сред общинските съветници днес. Първоначалното предложение от 3255 лв. месечен наем (без ДДС), който да е началната цена, бе оспорено от Константин Бачийски от Средна европейска класа като ниско. След около час дебати и..

публикувано на 27.07.21 в 15:48