Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съборът на Петрова нива ще бъде на 21 август (ПРОГРАМА)

| обновено на 10.08.21 в 14:05

На 21 август ще се проведе националния възпоменателен събор Петрова нива през тази година. Миналото лято заради пандемията с коровируса нямаше масово събитие. Дано обстановката с COVID – 19 да не се усложни, за да може да има честване, съобщи кметът на община Малко Търново Илиян Янчев:

"Странджанци и тракийци отново ще бъдат заедно на Петрова нива, за да отбележим 118 години от Илинденско - Преображенското въстание. Честването е под патронажа на президента Румен Радев. Надявам се, че много хора ще се съберем там с единствената идея да почетем паметта на илинденци и преображенци, защото няма по - голямо  въстание и по - голяма саможертва!"

Организатори на честването на Петрова нива са Община Малко Търново, Съюза на тракийските дружества в България и Регионален съвет на тракийските дружества в Бургас.

ПРОГРАМА:

10:30 -11:00 Пети фолклорен конкурс "Хайдушка и комитска песен"

13:00 Откриване на документална изложба "125 години организирано тракийско движение в България"

13:30 - 15:30 Научна конференция "125 години организирано тракийско движение в България"

15:00 Туристически поход "По стъпките на преображенци" - Параклис "Св. Илия" - село Стоилово - река Велека - Петрова нива (продължителност около 2 часа)

17:00 Голямо странджанско хоро

17:30 Посрещане на участниците в похода "По стъпките на преображенци"

18:00 Награждаване на лауреатите от Петия фолклорен конкурс "Хайдушка и комитска песен"

20:00 Заупокойна молитва в памет на загиналите преображенци в храм-костница "Света Петка"

20:30 Откриване на възпоменателно тържество пред мемориала. Заря-проверка

21:00 Празничен концерт с участието на странджанските народни певци: Манол Михайлов, Жечка Сланинкова, Ирена Станкова, Зорница Георгиева, Лазар Налбантов, Костадин Михайлов и оркестър "Жарава".


На 29 юни 1903 г. в м. Пéтрова нива се взема решение за обявяване на Илиндeнско-Преображенското въстание. В конгреса участват над 300 души делегати, войводи, четници. За Главно боево тяло на въстанието са избрани Михаил Герджиков, кап. Стамат Икономов, Лазар Маджаров, а за началник на всички въоръжени сили – Георги Кондолов.  Въстанието в Странджа избухва на 6 август - ден Преображение Господне.

За няколко дни Странджа е освободена и се провъзгласява Странджанската Република. Цели 26 дни трае епичната борба на няколко хиляди зле въоръжени въстаници срещу 40-хилядната редовна турска армия и безчислен башибозук. Заревото на пожарите надвисва над планината – изгорени са над 60 села, хиляди старци, жени и деца са избити или отвлечени.

През 1958 г. по инициатива на Тракийските дружества в България  на поляната, където е проведен конгреса е построен паметник в памет на загиналите герои. Зад паметника е вградена костница, където са преместени костите  на войводата Георги Кондолов, който умира в едно от първите сражения.

През 2003 година в чест на 100-годишнината на въстанието е построена църква, наречена Света Петка. На Петрова нива има музейна експозиция  с експонати (снимки, оръжия, документи) от освободителните борби на българите от Тракия и Македония.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Община Болярово ще подпомогне финансово своите абитуриенти

Общинският съвет в Болярово единодушно утвърдени докладите на шестте читалища в общината, отчетите за състоянието на общинската собственост и резултатите от нейното управление през миналата година. Общината ще изпрати тържествено своите 13 абитуриенти на 23 май. По предложение на кмета Христо Христов съветниците разрешиха от общинския бюджет да..

обновено на 25.04.24 в 16:08

Безплатни извънредни курсове ще има в Бургас в нощта срещу Великден

На Великден в нощта на 4 срещу 5 май, ОП "Бургасбус" ще осигури безплатни извънредни курсове. Автобусите ще се движат по линии Б11 и Б12 с часове на тръгване от начална спирка в 00:30. Линиите обслужват основните спирки в комплексите „Изгрев“, „Славейков“ и „Меден рудник“, както и спирки на възлови места в града – УМБАЛ, бул. „Демокрация“, ул...

публикувано на 25.04.24 в 13:10

В началото на юни „Алеф” награждава победителите в литературния конкурс

Стойността на човешкия живот и цената, която нашите предци са били готови да платят за неговото спасяване по време на Холокоста отвори врати към знанията и въображението на над 300 младежи от България, Израел, Германия, Румъния, Австрия, Унгария, Украйна, Словакия, Полша, Испания, Франция и Латвия. Единадесетият Международен литературен ученически..

публикувано на 25.04.24 в 11:37

Започва реденето на паважна настилка по ул. „Доктор Нидер“

Инспекция на ремонтните работи по ул. „Доктор Нидер“ направи к метът Димитър Николов и инж. Чанка Коралска, информират от Община Бургас. Там ВиК постави нови тръби, а след тях минаха и други оператори на подземни мрежи. Възложена е работа по изграждане на тротоари и отводнителна система. От понеделник ще започне нареждане на паважна настилка по ул...

публикувано на 25.04.24 в 11:17

Улица "Патриарх Евтимий" в Бургас ще бъде ремонтирана

Предстои пълното обновяване на улица “Патриарх Евтимий” в Бургас, съобщи кметът Димитър Николов. Ремонтът започва след Великденските празници. Получено е одобрение от институциите. Финансирането е от  Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Предстои цялостна интервенция с подмяна на водопровода и канализацията, изграждане на..

публикувано на 25.04.24 в 08:37

Променят времетраенето на светофарите в Айтос

От днес в 10 часа влизат сила промените в светофарната уредба на кръговото в Айтос, съобщават от общината. Във връзка със сигнали на граждани за светофарната уредба на кръговото кръстовище на ул. "Славянска", ул. "Хаджи Димитър" и ул. "Гарова" в град Айтос, ще бъдат променени І, ІІ и ІІІ циклограми на пешеходния поток и завиващите на дясно в едно и..

публикувано на 25.04.24 в 07:21

Ето къде няма да има ток днес

Поради извършване на ремонтни дейности по електросъоръженията днес от 09:00 ч до 13:00 ч без ток ще бъдат клиентите от гр. Поморие, ул. "Европа" № 37, 39, 40, 42, 43, ул. "Крайбрежна" № 73, 81, ул. "Огоста" № 3, 4, 5, ул. "Тимок" № 14, 20, 24, 26, 35, ул. "Тутхон" № 1. Без захранване ще бъдат и хората в гр. Средец, бл. АПК вх. 4 от 9 до 17 часа. Със..

публикувано на 25.04.24 в 07:13