Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светла Чиракова твори картини, бижута и аксесоари от плъстена вълна



Светла Чиракова е вдъхновител и творец, рисува с фини влакънца от вълна с техника без аналог. Тя използва живата вълна в направата на картини. Те са сътворени от фини влакънца от вълна, обагрени в най-различни цветове. Светла използва разнообразни техники за тяхното подреждане и благодарение на специфичните качества на вълната,  постига неповторима дълбочина и триизмерност. Светла гостува в Бургас със своите картини, а изложбата й е под надслов "Цветни приказки":

"Темите ми са разнообразни, от вълна рисувам цветя, пеперуди, природа, възрожденски къщи. и др. Най - трудната картина, която съм изработила е "Рицарят с червена кърпа" по Атонис ван Дайк, която е в частна колекция в София. Това ми беше първият човешки образ направен от вълна, отне ми 2 месеца, за да го постигна!"

Чрез техниката "сух плъст" Светла изработва и бижута - обици, колиета, декорации и др. Тя е създала и мак, многофункционален аксесоар, който може да стана на поне 10 варианта.

Светла Чиракова показа картините си в Бургас в експозиционен център Флора през миналата седмица, а сега творбите й могат да бъдат разгледани в Дома на нефтохимика.  Изложбата ще гостува там до края на месец юли.

повече може да чуете в звуковия файл:

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историк и водещ от BBC прави филм за съкровищата на Созопол

Професор Бетани Хюз посети Созопол, за да снима епизод от новия сезон на “Съкровища с Бетани Хюз”. Награждаваният историк, автор и телевизионен водещ ще разкаже в него за новите открития на разкопките на мястото, където ще се строи новата автогара в Созопол, за остров Свети Кирик и Юлита, както и за находките от подводната археология в района на..

публикувано на 10.05.24 в 11:58

6 дни, 400 км. и една жена: Силвия, която ще пробяга Черноморието ни

Отвесни скали, пясъчни плажове, природни феномени, исторически забележителности, курорти, антични градчета и още, и още. Всичко това очаква Силвия Кьосева - собственик и генерален мениджър на хотел в Слънчев бряг, която на 11 май започва предизвикателството си да пробяга българското Черноморско крайбрежие.  Замисълът е цялото предизвикателство, което..

публикувано на 10.05.24 в 11:37

Електронна игра разказва за митовете на Странджа планина

Електронна игра разказва за митовете на Странджа планина. Идеята е децата играейки да научават интересни факти свързани с историята на планината, каза създателя й Велин Дацев.  "Действието започва когато тракийският воин Катус разбира, че годеницата му е отвлечена. В стремежа си да я открие той се допитва до горска нимфа, която обитава една..

публикувано на 10.05.24 в 10:53
Маршрутът на инициативата

Община Царево се включва в инициативата 1 SEA

Община Царево ще се включи в инициативата на хотелиера Силвия Кьосева  да пробяга за пет дни цялото черноморско крайбрежие - 1 SEA.  Маршрутът е от Дуранкулак д о най-югоизточната точка на Европейския съюз в континентална Европа – село Резово /община Царево/ - 400 км.

публикувано на 10.05.24 в 08:47

Карнавал, велопоход и познавателен тур в програмата на Зеления уикенд в Бургас

Община Бургас ще предложи тематичен бургаски уикенд, посветен на природата и нейното опазване. Заедно с Българска фондация „Биоразнообразие“ и РИОСВ-Бургас ще се проведе Карнавал на биоразнообразието на тема „Бургас на три езера“. Цветната феерия събира желаещите в петък, 17 май,  в 17.00 ч. на площад „Атанас Сиреков“. Единственото по рода си дефиле с..

публикувано на 08.05.24 в 12:04

Реджеп от „Хелс Китчън“ ще готви за бургаски ученици

Бургаски деца ще учат важни неща за разделното събиране на отпадъци и опазването на природата, докато гледат майсторските умения в кухня на открито на победителя в третия сезон на кулинарното предаване „Хелс Китчън“ – Реджеп Бадев. Инициативата е на Община Бургас и е част от информационната кампания за правилното изхвърляне на отпадъците от..

публикувано на 07.05.24 в 14:50

7 май - Ден на радиото и телевизията

Днес е Международният ден на радиото и телевизията и е професионален празник на работещите в тези две сфери. На 7 май 1895 г. инж. Александър Попов представя своето откритие - радиоприемникът. Осъществено е първото безжичното предаване на съобщение на разстояние.  Изобретеният от Попов апарат давал възможност да се приемат радиосигнали, носещи..

публикувано на 07.05.24 в 09:42