Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бургаският университет „Проф. д-р Асен Златаров“ участва в проект за мониторинг на околната среда в Черноморския басейн

| обновено на 14.06.21 в 09:02

Екип от бургаския университет „Проф. д-р Асен Златаров“ участва в международен проект заедно с още шест партньорски организации от 4 черноморски държави. Това са България, Румъния, Украйна и Молдова. Една от целите  е разработване на платформата LeNetEko, която ще следи за замърсяване на водите на Черно море от вливащите се в него реки от България. Той се реализира по Оперативна програма за трансгранично сътрудничество "Черноморски басейн" 2014-2020. Финансовите средства се осигуряват от Европейския инструмент за съседство, Европейския фонд за регионално развитие и Инструмента за предприсъединителна помощ. Общият бюджет на програмата е в размер на над 53 942  456 евро. Проектът„Създаване на консолидирана обучителна мрежа за съвместен мониторинг и контрол на околната среда в Черноморския басейн 2” е спечелен по втория кол на програмата, обясни координаторът  от страна на учебното заведение професор Ирена Марковска:

Общата цел на проекта е да консолидира усилията и да активира обществата в държавите в Черноморския басейн чрез прилагане на екологичен мониторинг за подобряване на състоянията на делтите на реките, които се вливат в Черно море.

Специфичните цели на проекта са  подобряване на контактите между страните и обмен на добри практики в областта на образованието за екологичен мониторинг. Съвместно укрепване на сътрудничеството и разширяване на съвместната база от знания и информация, необходими за справяне с общите предизвикателства в опазването на околната среда на речните и морските системи.

Проектът обхваща пет работни пакета, той е насочен към младите хора и ангажирането им с опазванетго на околната среда, подчерта професор Марковска. Общата му  стойност е 773 хиляди евро, като 92 % от тях са осигурени от ЕС, средствата за университета са 120 хиляди евро.

Ще бъде създадена и обучителна програма, като най-важното е създаването на специализираната платформа LeNetEko, на която ще се качват резултатите от замърсяванията на реките, поясни доц. д-р Никола Тодоров:

 Ние ще я изработим, ние вкарваме информацията относно замърсяванията, като се надяваме след време такава информация да могат да вкарват и други хора. Реките в България са 7, предложили сме ги, защото смятаме, че тяхното състояние трябва да бъде проследявано. Те или са важни водоизточници за градовете или минават през защитени територии. Данните ще ги вземаме от Басейнова дирекция Варна, платформата ще е безплатна за ползване.

Платформата ще спомогне работата на Пристанище Бургас, защото ще бъде осъществяван мониторинг на много по –голяма морска  територия. Този проект ще допълни друг, който реализираме в момента, заяви изпълнителният директорът на порта бургас Диян Димов:

Имам предвид Украйна, Румъния, Молдова и България. Не е тайна, че основните замърсители на Черно море са реките. Тази картина от интернет ще покаже какво можем да направим ние, за да бъдат взети мерки от замърсителите. Най-важно е биоразнообразието и за тези, които  посещават Черно море, то да бъде наистина синьо море.

 Проектът е с продължителност 24 месеца и трябва да приключи през юли 2022 година.

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Проблеми с вноса на работници за туризма, сигнали за подкупи в консулства

"Парите за заплати в туризма се увеличиха в пъти. Добре платени са и най-неграмотните ни служители. Но кадри в България няма ".  Това заяви пред БНР Веселин Налбантов - зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. В тази връзка той отбеляза и проблема с демографския срив в страната . Според него освен това..

публикувано на 25.04.24 в 13:22
Снимката е илюстративна

Добър знак към туристическия бранш ще е приемането на промените в Закона за чужденците

Добър знак към туристическия бранш ще бъде приемането на промените в Закона за чужденците, което е включено в дневния ред на Народното събрание. Това коментира служебният министър на туризма Евтим Милошев в Бургас. Промените имат за цел да решат проблема с наемането на сезонни работници от трети страни извън ЕС. Внасянето на новите текстове в Закона за..

публикувано на 25.04.24 в 12:05

С изложба на икони и гмуркане откриват сезона на остров "Света Анастасия"

Откриване на изложба с икони и великденско гмуркане ще даде старт на туристическия сезон на остров "Света Анастасия". Той ще започне по – рано и ще предложи на посетителите си богата културна програма с театрални спектакли, концерти и други интересни събития. Това лято  туристическият комплекс отбелязва 10-годишен юбилей от откриването..

публикувано на 25.04.24 в 08:40
Димитър Главчев

Украинската помощ за земеделците ще бъде изплатена до 15 май

Най-неотложните проблеми в сектор "Земеделие" обсъдиха на среща в Министерския съвет служебният премиер Димитър Главчев, вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова, земеделският министър Георги Тахов и представители на земеделските организации.  Премиерът заяви, че т. нар украинска помощ ще бъде изплатена до 15 май: "Взехме решение и се..

публикувано на 25.04.24 в 08:15

Бургас е спирка от Националното роуд шоу "Пътят към твоя успех"

Бургас днес е втората спирка от националното роудшоу “Пътят към твоя успех” на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии. В рамките събитието представители на учебни заведения се срещат с мениджъри в сферата на аутсорсинг и технологичната индустрия. Инициативата се провежда за трети път. Събитието започна с кръгла маса с..

обновено на 24.04.24 в 15:19

Кметове и институции на среща за готовността за летния сезон

Новият областен управител на Бургас проф. Мария Нейкова се срещна с кметовете на общини и председателите на общинските съвети в област Бургас. На срещата присъстваха и директорите на териториалните дирекции на МВР, РЗИ и Областна дирекция по безопасност на храните. Подготовка за летен сезон 2024, организация на изборите за евродепутати и народни..

публикувано на 23.04.24 в 17:00

Трима инвеститори с интерес към Бургас (ОБНОВЕНА)

Общинският съвет в Бургас определи представител на Общото събрание на акционерите на Индустриалния и логистичен парк в Бургас. Това ще е общинският съветник Тодор Йосифов. Докладната записка беше изтеглена в началото на сесията по молба на кмета Димитър Николов. Като мотив той посочи, че се касае  за стартирането на три инвестиции на територията..

обновено на 23.04.24 в 15:40