Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Българо-швейцарско семейство отглежда шафран край Тънково

4
Катя и Чарлс Беер отглеждат шафран в несебърското село Тънково

Катя Ивановска е от Кюстендил, художничка е, но като много българки в началото на демокрацията търси щастие в чужбина. Изборът ѝ е Швейцария. Там среща Чарлс Ернест Беер, който работи в маркетинга и става негова жена. Отначало той иска да отглежда трюфели в Аржентина, но след проучване на пазара семейство Беер купува имот в несебърското село Тънково и сбъдва една мечта-да се занимават с градинарство, но не какво да е, а с отглеждането на шафран. За екзотичната подправка Чарлс Беер казва:

"Казват, че шафранът в древността е тръгнал от Гърция, минал е през България и след това се е разпространил почти навсякъде по света. Хората като са видели, че е много тежка работа, са го поизоставили." 

Край Тънково лилавият минзухар е на три декара. В сухо състояние семейство Беер успели да достигнат над килограм шафран. Катя Ивановска-Беер разказва:

"На четвъртата година имаме над милион луковици, което прави над 3 милиона цветя. Вече не можем да смогваме, затова сме го намалили наполовина. Два месеца в годината е невероятен труд-есента се събира, обаче се плеви пролетта поне веднъж, за да цъфне хубаво. Най-големият производител на шафран в света е Иран, те произвеждат с тонове и подбиват цените, но европейският е с по-добро качество."

Шафранът е полезен с лечебните си свойства, като подправка в гурме кухнята и суровина в луксозната козметика:

"Той има мирис на антибиотик. Много ценен е за здравето. Правят се болкоуспокояващи чайове, също за нервно напрежение. Сосовете за риби и морски дарове също са популярни. 

Тази година семейство Беер очакват реколта от около 800 грама. Отглеждаме шафрана абсолютно чисто и със сигурност отговаряме на критериите за биопроизводство, но не сме правили стъпки за сертифициране, казва Катя:

"Измислят всякакви условия, които са трудни за покриване. По европейските стандарти биопроизводството е сложна история. Продавала съм на фермерския пазар във Варна и колегите много се оплакват. Това не е лесна работа-иска се сърце за нея! А кой ги оценява- нито купувача, нито държавата. Как да просперира това в България?". 

Повече чуйте в звуковия файл. 

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Круизният кораб „Морска мечта II“ акостира утре в Бургас

Круизният кораб „SeaDream II” ще акостира на Морска гара Бургас утре.  Посещението му в морския град идва след н яколкогодишно прекъсване на круизните пътувания, заради геополитически проблеми в Черно море и COVID пандемията. 11-дневното пътуване на плавателния съд започва на 21 септември от Пирея и включва посещение на остров Скиатос,..

публикувано на 25.09.21 в 14:10

От днес има постоянна морска линия до "Ченгене скеле"

От днес стартира постоянна морска линия до новия Културно-туристически комплекс „Ченгене скеле“. Тя ще се обслужва от общинския катамаран „Анастасия“. Комплексът е само на 15 км южно от града, непосредствено до Рибарското селище. В него се съхранява и пресъздава бита на местните рибари, популяризирайки рибарския занаят от миналото и настоящето...

публикувано на 25.09.21 в 12:34
Архив

Иван Кирязов: Лято 2021 мина под знака на индивидуалния уикенд туризъм

Сезонът премина под знака на индувидуалния уикенд туризъм . Този поток тръгна между 1 и 10 юли и продължи 40 дни. Такава е оценката за туристическото лято на туроператора Иван Кирязов: „ По-големият процент бяха къси резервации, в рамките на 3-4-5 дена, уикенд туристи в по-голямата част. Това като финансов резултат за хотела,  самите..

публикувано на 25.09.21 в 11:58

Над 10,7 млн лв за 25 производители по Програмата за развитие на селските райони

Държавен фонд „Земеделие“ започна изплащането на над 10, 7 млн. лв. към 25 производители по Програмата за развитие на селските райони . Сред подпомогнатите са участници в 7 проекта по подмярката „Инвестиции в земеделски стопанства“, които ще получат над 3 млн. 600 хил. лв. Одобрение са получили и 8 проекта за инвестиции в малка по мащаби..

публикувано на 25.09.21 в 09:42

Ръст на туристите в община Малко Търново

Повече туристи са посетили  малкотърновска община това лято. Все повече хора търсят къщи под наем или да ги закупят като най- предпочитани са селищата с добра инфраструктура. В същото време, усилията на общината да се осигурят държавни или европейски средства за подобряването й са неуспешни. Причината е, че заради малкият брой жителите на общината,..

публикувано на 24.09.21 в 15:52
Местни и туристи пожелаха пълни мрежи на ахтополските рибари

Дадоха старт на есенния риболов с курбан в Ахтопол

Курбан за успешен риболовен сезон бе осветен и раздаден в Ахтопол. Традицията за шеста година дава старта на есенния улов. Морският град се слави като столицата на паламуда. 250 порции рибена чорба бяха раздадени на площада в морския град. Инициативата е на общината като част от есенните празници на рибата, които тази година заради..

публикувано на 24.09.21 в 14:20

Регионалната туристическа камара: Идеята на министър Балтова е налудничава

Бургаската регионална туристическа камара се обявиха против идеята на министър Балтова да се разходват средствата от актуализацията на бюджета за стимулиране на ваксинацията. В разпространено становище, те определят предложените мерки като "меко казано налудничави." "Ваксинацията е доброволен осъзнат акт на всеки гражданин за предпазване..

публикувано на 24.09.21 в 12:15