Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В бюджет 2020:

С 13,3 млн. по-малко приходи в община Несебър заради Ковид кризата

Да се повиши събираемостта на данъците от чужди граждани поискаха на публично обсъжданеСпадът в приходите на бюджет 2020 в община Несебър е 13 млн. и 300 хиляди лева заради Ковид кризата. Това стана ясно при публичното обсъждане на годишния отчет за изпълнението му. 

Повече от час продължи обсъждането и последвалите въпроси от граждани в зала „Мелсас“ в Несебър. Защо приходите в заложения бюджет от 70 млн и 265 хил лв. драстично се свиха обясни Георги Маринов, началник на отдел Финансово-счетоводно обслужване в общината.

„Първо, че всички граждани, които притежават имоти не можаха да пристигнат. Бизнесът замря изцяло, туризъм нямаше, нямаше и сделки. Поради тази причина спадът е огромен. Другото е, че държавата каза, че ще отсрочи данъците, ще ги намали, което не се случи. Сроковете се удължиха почти до края на годината за събираемостта. Долу-горе общината е карала 5 месеца на мускули“  

Остро бе поставен и въпросът за събираемостта на местните данъци от страна на чуждите летовници с имоти в общината. Много от тях са убедени, че ги плащат с таксата за поддръжка на имота им, каза Кръстьо Пеев от Обществен съвет Несебър

„Продължава да има нови собственици, които не са уведомени, тоест ние тук не говорим за недобросъвестност от тяхна страна, а за неинформираност. И общината първо трябва да се опита да намери начин да информира тези хора. Аз им предложих да се направят плакати общински, на трите основни езика – български, руски, англйски, на които да пише „А вие платили ли сте си данъците“, с един QR код и един адрес, на който те да сканират веднага“

Да се потърси съдействие от външно министерство за уведомяване на чуждите граждани, да се създаде работна група с представители на общината и на Обществен съвет Несебър бяха сред другите предложения, които се чуха в залата. Те ще бъдат входирани писмено в общината, от която ще чакаме реакция, обясниха граждани. 

Повдигнати бяха и въпроси за ремонти на пътища, за уличното осветление, за работата по европейски проекти.

Повече чуйте в звуковия файл: 

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Възстановено е движението по пътя Варна - Бургас

Възстановено е движението по пътя Варна - Бургас, информират от пътната агенция. По-рано заради катастрофа на пътя част от трафикът се пренасочваше в едната лента.

публикувано на 30.07.21 в 16:07

Бургаски депутати питат регионалния министър за ремонтите на пътищата в областта

Депутатите от ГЕРБ-Бургас Жечо Станков, Деница Николова и Галя Желязкова отправиха въпрос към регионалния министър в служебния кабинет Виолета Комитова относно ремонтът на пътищата в областта. Бургаските депутати поискаха повече информация какво се случва след отмяната на заповедта за спиране на ремонтите дейности от АПИ. „Надявам се да се..

публикувано на 30.07.21 в 15:47
Спряганият за кандидат - премиер Петър Илиев

"Булевард Демокрация" - на 30 юли

Целокупна България е притаила дъх, направени са аларми на телефоните, навити са будилници за студио… извинете – за часа „Хикс“ (или „Хъ“). Тогава, спечелилата изборите партия, ще обяви кой ще е вторият им кандидат – премиер. Защото първият, Николай Василев, отнесе един ЗИЛ хейт, както е модерно да се казва. Втората номинация е обвита в тайнственост..

публикувано на 30.07.21 в 15:02

Започва информационна кампания срещу трафика с цел сексуална експлоатация

В Международния ден за борба с трафика на хора – 30 юли, стартира информационна кампания срещу трафика с цел сексуална експлоатация. Тя е по инициатива на Местната комисия за борба с трафика на хора и подкрепата на Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ). Чрез специално създадения за кампанията клип „Трафикът на хора..

публикувано на 30.07.21 в 14:56

Търси се управител за Международния младежки център в Меден рудник

Търси се управител за Международния младежки център в Меден рудник Търси се управител за бъдещият модерен Младежки международен център, който в момента се изгражда в ж.к. „Меден рудник“. Община Бургас започна прием на документи за подбор на управител на центъра. Кандидатите трябва да представят заявление, автобиография, копие от документи..

публикувано на 30.07.21 в 14:52

Движението по пътя за Варна е в едната лента заради ПТП

Движението при 156 км на пътя Варна - Бургас се осъществява временно в едната лента поради катастрофа, информираха от Агенция пътна инфраструктура.  Необходимо е водачите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост, като следват указанията на "Пътна полиция".

публикувано на 30.07.21 в 14:36
Снимката е илюстративна.

Бургас ще се разширява в района на „Изгрев“ и „Славейков“

Предвижда се разширяване на Бургас в района на кварталите „Изгрев“ и „Славейков“, местността „Мадика“ и около университета „Проф. д-р Асен Златаров“. Това посочи главният архитект на Общината Емил Бурулянов. По ОУП там могат да бъдат създадени както бизнес сгради, така и частично жилищно строителство. Покрай коронакризата се наблюдава и..

публикувано на 30.07.21 в 13:35