Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Експерти ще се произнесат за тревата на плаж "Росенец" (СНИМКИ)

8
Снимка: Свобода АтанасоваОчаква се становище на Министерството на туризма дали тревата израснала на плажа "Росенец" до т.нар. сараи не е натурална. Днес експерти от областната администрация в Бургас направиха проверка на място след постъпил сигнал за изкуствено затревяване на района. 

Сигнал за това е подаден в областната администрация,  каза заместник областният управител Асен Бонджев:

"Вчера следобед получихме сигнал за изкуствено затревяване на плажа "Росенец". При първа възможност сме тук. Областният управител проф. Мария Нейкова  разпореди незабавна проверка. В момента съм тук и с двама експерти от Областна администрация. В моя ресор е туризмът и крайбрежната ивица. В действителност има затревяване. не сме експерти и не можем да твърдим дали тази трева е естествено пораснала или е била нарочно  засадена. Ще бъде изготвен протокол и незабавно изпратен към Министерството на туризма, с което нашите правомощия и възможности като областна  администрация са спазени и изчерпани. Надяваме се на някаква реакция. С тези си свои действия се стремим да продължим политиката на служебния кабинет по отношение на възстановяване на държавността и прозрачността в управлението.  Също да върнем вярата на хората, че може да има един почтен начин на управление. На 17 януари бях последно тук, когато 15-ина граждани се събрахме при идентична ситуация да отстраним затревяването. Тогава за разлика от сега е повече тревата, но ние като орган сме си свършили работата и чакаме отговори от Министерството на туризма", посочи Асен Бонджев.  


Трева има и на плажната ивица на пристанището в Росенец, стана ясно и от още една проверка, която заместник областният управител направи на метри от предходната. 

Снимка: Асен Бонджев, проверка и на пристанището в Росенец.

В неделя на 13 юни, граждани се събраха на същия този плаж, за да открият летния сезон. На място хората установиха, че плажната ивица е обрасла с трева и храсти. Събитието има общо със съдебния процес на фирмата  "Стрейтлайн " срещу Агенцията по кадастър за вписването на плажа в кадастралната карта.  От фирмата твърдят, че това е земеделска земя и плажната ивица вписана в кадастъра не отговаря на реалното състояние на терена. Тогава присъствалите на плажа изказаха становище, че тревата е изкуствено засадена. Затова от организацията за закрила на българските граждани организират тази неделя почистване на плажа в "Росенец". Началото е от 11:00 часа. На желаещите да се включат в акцията на ОЗБГ ще бъдат осигурени чували и ръкавици.

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Три бургаски села се вдигнаха на протест: Искаме чиста вода!

Със скандирания “Искаме вода“ жители на три бургаски села блокираха кръстовище в село Маринка, което е част от Международния път Бургас - Малко Търново. Причина за недоволството е честото спиране на водата заради аварии, а в две от селата вместо вода от чешмите тече кал. За да се предотврати струпването на коли, полицаи отбиваха движението по обходен..

публикувано на 01.08.21 в 11:47

Водолази от „Приятели на морето“ почистват морското дъно край бургаския мост

Водолази от сдружението „Приятели на морето“ почистват днес  морското дъно край моста. Целта е да се извадят колкото се може повече отпадъци до една от най-оживените части на плажната ивица. В морето се изхвърлят от фасове до пръстени, включително строителни отпадъци и пазарска количка от хипермаркет, споделят гмуркачи. Юристът и водолаз Стефан Цинцарски..

публикувано на 01.08.21 в 10:06

Жителите на бургаското с. Маринка с блокада на пътя заради проблеми с водата

Жители на бургаското село Маринка планират днес блокада на международния път, минаващ през селището. Недоволството е заради чести ВиК аварии и спиране на водата. Предвижда се движението към подходите на Бургас и Малко Търново да бъде спряно между 10 и 10.15 часа. Често спиране на водата и загуби по старата водопреносна мрежа са причината за протеста на..

обновено на 01.08.21 в 09:12
Първият им успех бе с Имам в сърцето си море

"Заклинание" с високото признание от "Бургас и морето"

Творческият екип на композитора Петър Алексиев и вдъхновяващия  Ивайло Вълчев заедно с Фортисимо и ангелогласната Кристина Дончева,  отново спечели  Бургас и морето. Песента им Заклинение беше с най добър резултат  и във вота на публиката.    Първото им отличие на този конкурс  бе със заглавието Имам в сърцето си море през 2017 година.

публикувано на 01.08.21 в 08:21

Възстановено е движението по пътя Варна - Бургас

Възстановено е движението по пътя Варна - Бургас, информират от пътната агенция. По-рано заради катастрофа на пътя част от трафикът се пренасочваше в едната лента.

публикувано на 30.07.21 в 16:07

Бургаски депутати питат регионалния министър за ремонтите на пътищата в областта

Депутатите от ГЕРБ-Бургас Жечо Станков, Деница Николова и Галя Желязкова отправиха въпрос към регионалния министър в служебния кабинет Виолета Комитова относно ремонтът на пътищата в областта. Бургаските депутати поискаха повече информация какво се случва след отмяната на заповедта за спиране на ремонтите дейности от АПИ. „Надявам се да се..

публикувано на 30.07.21 в 15:47
Спряганият за кандидат - премиер Петър Илиев

"Булевард Демокрация" - на 30 юли

Целокупна България е притаила дъх, направени са аларми на телефоните, навити са будилници за студио… извинете – за часа „Хикс“ (или „Хъ“). Тогава, спечелилата изборите партия, ще обяви кой ще е вторият им кандидат – премиер. Защото първият, Николай Василев, отнесе един ЗИЛ хейт, както е модерно да се казва. Втората номинация е обвита в тайнственост..

публикувано на 30.07.21 в 15:02