Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Референдум за заема за нова поликлиника искат съветници в Царево

Помещение в сегашния медицински център
Снимка: Стоян Чайков

Референдум за тегленето на 8 милиона лева заем, за изграждането на Медицински център, искат общински съветници от Царево. Кметът на общината определи инициатива, в която се тръгва срещу здравеопазването, като обидна.

Не сме против строежа на лечебното заведение, посочи един от инициаторите Емил Пейчев:

Винаги сме били „за“ по-добро здравеопазване в общината. Притеснява ни сумата. Предвидени са едни осем милиона, които, според нас, са страшно много пари. Пари, които трябва да връщат всички данъкоплатци в общината. По данни от обществената поръчка, която беше проведена, за идеен проект, става ясно, че става въпрос 3 000 кв. РЗП, което идва някъде около 1 400 евро/кв. м. Тука говорим само за изграждане на Медицинския център. Тъй като оборудването, имаме сключен меморандум с болница „Пирогов“, поясни общинският съветник.

За нас тази сума е крайно висока и един от въпросите ни е дали това не може да бъде построено за 4 милиона лева, добави Емил Пейчев. Ако все пак изтеглим 8, то може да се инвестират останалите в инфраструктура, коментира общинският съветник.

Медицинският център в Царево няма да е разход за жителите на общината, коментира кметът Георги Лапчев. Идеята ни е той да бъде отдаден за стопанисване и таксите от него да покриват месечната вноска за заема, който ще изтеглим, за да го построим, добави той:

Джипитата, местните лекари, задължително ще бъдат там, защото няма къде другаде да бъдат, но те ще получат вече огромната помощ както на специалистите, така и на медицинската техника, която ще бъде вградена в този медицински център. Една част от тази техника е вече при мен. Ние сме я получили. Говорим за рентгени, за 32 – срезов скенер, говорим за ангиограф. Всичко това ще бъде там, за да може то да е в помощ на местното население“, добави кметът.

В осемте милиона за центъра не влизат само строителните дейности, посочи Георги Лапчев. В тях ще се калкулира част от оборудването, от обзавеждането, както и средства за събарянето на старата сграда, добави той. Въпросът с проекта за нов медицински център ще бъде обсъждан на отделна сесия, коментира Георги Лапчев.

Лекари от Царево също изразиха подкрепа в инициативата и призоваха да не се политизира въпросът. Позицията им публикуваме без редакторска намеса:

"Уважаеми съграждани,
Предстоят ни важни промени, свързани със здравеопазването в нашия регион. След толкова години реформи, в търсене на най-подходящата форма и място за здравно обслужване на местното население ние, лекарите и медицинските специалисти, работещи в гр.Царево сме почти ежедневно атакувани, порицавани, назидавани, анатемосвани, а напоследък и използвани за политически цели.
Много сме огорчени от факта, че нито един представител на недоволните и загрижените за здравеопазването в община Царево не ни потърси за обща среща и дискусия по тези теми, а всичко се коментира и решава на ниво Общински съвет, улица, кафенета и социални мрежи. Явно нашето мнение по тези теми не е важно за тях, още по-малко ги интересува ние от какво имаме нужда, за да работим пълноценно.
Не сме съгласни да бъдем разменна монета за лични цели. Опитахме се да запазим мълчание и да не коментираме многобройните постове в социалните мрежи, защото зачитаме личното мнение на всеки. Да, има много неразрешени проблеми в нашата сфера и с право недоволните са не един и двама, особено през летния сезон.
В България наред със застаряващото население застарява и лекарския състав. Много млади лекари предпочитат работа в чужбина. Цяло чудо е, че в малко Царево има такъв голям състав от медицински специалисти, но за съжаление предвиждаме липса на лекари след 15-20 години в нашия град. Освен това медицинската техника, с която разполагаме е по-скоро с колекционерска стойност, отколкото адекватна на настоящето.
На въпроса нужен ли е нов медицински център в Царево отговорът ни е категорично ДА! Заключението на последната експертна комисия относно настоящата сграда е, че същата е пропаднала с 94см за една година и е ОПАСНА ЗА ОБИТАВАНЕ!
Да, ние искаме от община Царево нова сграда, съобразена със съвременните изсисквания за безопасност и достъпност, съобразена с факта, че ние сме най-южната община, която трябва да поеме целия поток от пациенти на юг от Бургас и то с адекватна на съвременните изисквания сграда, медицински специалисти и техника.
Предложението за използване на специализиран транспорт /линейки/ за извършване на всякакви консултации в неспешен план в Бургас е доста неприемливо за нас и ни връща в спомените от отдавна отминали времена… Мястото на Спешна помощ не е в осигуряване на какъвто и да е транспорт, а и за чия сметка ще е това?
Осъзнаваме и факта, че не е по силите ни да отговорим на нуждата от специалисти по съответните профилни специалности и затова приветстваме идеята за създаване на нов Медицински център с помощта на професионалисти, доказали се във времето като отлични лекари и дееспособни ръководители.
Преди дни проведохме обща среща, организирана от кмета на община Царево инж. Георги Лапчев с проф. Балтов от болница „Пирогов“, ОПЛ, стоматолози и специалисти от региона. Бяхме запознати с проекта за нова сграда, както и с възможностите за съвместна работа.
Убедени сме, че чрез осигуряване на добра, модерна и добре оборудвана база ще привлечем както известни в своята специалност лекари, така и млади, новозавършили специалисти, от които се нуждаем.
Считаме, че здравето има висока цена и е много по-ценно от популизма"

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Продължава ремонтът на детските отделения в УМБАЛ Бургас

Напредва ремонтът в детските отделения на УМБАЛ Бургас. Със собствени средства на болницата, 70 000 лева, отпуснати от Община Бургас и средства на дарители, се подобряват условията, в които се лекуват най-малките пациенти. Дейностите се извършват поетапно, тъй като не е възможно отделенията да бъдат затворени изцяло и да спрат да приемат пациенти. В..

публикувано на 10.07.24 в 10:16

НЗОК и БЛС изясняват как ще се плаща на аптеките

Очаква се днес да станат ясни окончателните правила, по които Здравната каса ще плаща на аптеките за отпускане на лекарства, заплащани напълно от здравния фонд. Димитър Маринов: Някой се опитва да саботира договарянето между аптеките и НЗОК Те се договарят между ръководството на Касата и Българския фармацевтичен съюз, а причина за търсенето на..

публикувано на 09.07.24 в 08:19

СПБ подготви проект за приравняване на обучението на парамедиците по европейски стандарт

Съюзът на парамедиците в България е разработил проект за уеднаквяване на теоретичната и практическа подготовка по модел на Европейската общност по спешна медицина. Той трябва да реши един от най-сериозните проблеми в страната – различните часове и хорариуми, по които сега се подготвят парамедиците във висшите училища и професионални центрове. Това..

публикувано на 08.07.24 в 11:48

След протестните акции: Фармацевтичният съюз продължава преговорите с НЗОК

Продължават разговорите между Българския фармацевтичен съюз и Националната здравноосигурителна каса. Те се провеждат във връзка с промените в Наредба 4, която се отнася до предписването и отпускането на лекарствени продукти по здравна каса и заради, които се намалява плащането към аптеките за извършването на тази дейност. От Българския..

публикувано на 05.07.24 в 07:56

300 деца от Бургас бяха прегледани по програма "Детско здраве" на "Пирогов"

Близо 300 деца от гр. Бургас преминаха безплатни профилактични прегледи при специалистите от Програма "Детско здраве". Кампанията, организирана от УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ и Столична Колегия на БЛС посети морския град с цел проследяване на състоянието на децата, които вече са прегледани и достъп на непрегледани при предходното посещение. Прегледите се..

публикувано на 04.07.24 в 14:27

УНГ специалисти: Слуховият скрининг на новородените трябва да е задължителен

Едно от всеки хиляда деца се ражда глухо, а три на всеки хиляда новородени имат нарушения на слуха в различна степен. Това означава, че от общо 51 197 бебета, родени в България през изминалата 2023 г., между 50 и 60 имат или пълна, или частична загуба на слуха. За съжаление, това не се открива веднага, а би следвало, казва доц. д-р Даниел Петков,..

публикувано на 04.07.24 в 11:17

Фармацевти и собственици на аптеки протестираха и в Ямбол

Фармацевти и собственици на аптеки в Ямбол затвориха обектите и се събраха пред сградата на Регионалната здравна каса в знак на протест срещу предложеното изменение на Наредба 4 за условията и реда на предписване на отпускане на лекарствени продукти. Между 14 и 16 часа в града останаха отворени само аптеките на големите вериги, пред всички..

публикувано на 03.07.24 в 15:54