Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Референдум за заема за нова поликлиника искат съветници в Царево

Помещение в сегашния медицински център
Снимка: Стоян Чайков

Референдум за тегленето на 8 милиона лева заем, за изграждането на Медицински център, искат общински съветници от Царево. Кметът на общината определи инициатива, в която се тръгва срещу здравеопазването, като обидна.

Не сме против строежа на лечебното заведение, посочи един от инициаторите Емил Пейчев:

Винаги сме били „за“ по-добро здравеопазване в общината. Притеснява ни сумата. Предвидени са едни осем милиона, които, според нас, са страшно много пари. Пари, които трябва да връщат всички данъкоплатци в общината. По данни от обществената поръчка, която беше проведена, за идеен проект, става ясно, че става въпрос 3 000 кв. РЗП, което идва някъде около 1 400 евро/кв. м. Тука говорим само за изграждане на Медицинския център. Тъй като оборудването, имаме сключен меморандум с болница „Пирогов“, поясни общинският съветник.

За нас тази сума е крайно висока и един от въпросите ни е дали това не може да бъде построено за 4 милиона лева, добави Емил Пейчев. Ако все пак изтеглим 8, то може да се инвестират останалите в инфраструктура, коментира общинският съветник.

Медицинският център в Царево няма да е разход за жителите на общината, коментира кметът Георги Лапчев. Идеята ни е той да бъде отдаден за стопанисване и таксите от него да покриват месечната вноска за заема, който ще изтеглим, за да го построим, добави той:

Джипитата, местните лекари, задължително ще бъдат там, защото няма къде другаде да бъдат, но те ще получат вече огромната помощ както на специалистите, така и на медицинската техника, която ще бъде вградена в този медицински център. Една част от тази техника е вече при мен. Ние сме я получили. Говорим за рентгени, за 32 – срезов скенер, говорим за ангиограф. Всичко това ще бъде там, за да може то да е в помощ на местното население“, добави кметът.

В осемте милиона за центъра не влизат само строителните дейности, посочи Георги Лапчев. В тях ще се калкулира част от оборудването, от обзавеждането, както и средства за събарянето на старата сграда, добави той. Въпросът с проекта за нов медицински център ще бъде обсъждан на отделна сесия, коментира Георги Лапчев.

Лекари от Царево също изразиха подкрепа в инициативата и призоваха да не се политизира въпросът. Позицията им публикуваме без редакторска намеса:

"Уважаеми съграждани,
Предстоят ни важни промени, свързани със здравеопазването в нашия регион. След толкова години реформи, в търсене на най-подходящата форма и място за здравно обслужване на местното население ние, лекарите и медицинските специалисти, работещи в гр.Царево сме почти ежедневно атакувани, порицавани, назидавани, анатемосвани, а напоследък и използвани за политически цели.
Много сме огорчени от факта, че нито един представител на недоволните и загрижените за здравеопазването в община Царево не ни потърси за обща среща и дискусия по тези теми, а всичко се коментира и решава на ниво Общински съвет, улица, кафенета и социални мрежи. Явно нашето мнение по тези теми не е важно за тях, още по-малко ги интересува ние от какво имаме нужда, за да работим пълноценно.
Не сме съгласни да бъдем разменна монета за лични цели. Опитахме се да запазим мълчание и да не коментираме многобройните постове в социалните мрежи, защото зачитаме личното мнение на всеки. Да, има много неразрешени проблеми в нашата сфера и с право недоволните са не един и двама, особено през летния сезон.
В България наред със застаряващото население застарява и лекарския състав. Много млади лекари предпочитат работа в чужбина. Цяло чудо е, че в малко Царево има такъв голям състав от медицински специалисти, но за съжаление предвиждаме липса на лекари след 15-20 години в нашия град. Освен това медицинската техника, с която разполагаме е по-скоро с колекционерска стойност, отколкото адекватна на настоящето.
На въпроса нужен ли е нов медицински център в Царево отговорът ни е категорично ДА! Заключението на последната експертна комисия относно настоящата сграда е, че същата е пропаднала с 94см за една година и е ОПАСНА ЗА ОБИТАВАНЕ!
Да, ние искаме от община Царево нова сграда, съобразена със съвременните изсисквания за безопасност и достъпност, съобразена с факта, че ние сме най-южната община, която трябва да поеме целия поток от пациенти на юг от Бургас и то с адекватна на съвременните изисквания сграда, медицински специалисти и техника.
Предложението за използване на специализиран транспорт /линейки/ за извършване на всякакви консултации в неспешен план в Бургас е доста неприемливо за нас и ни връща в спомените от отдавна отминали времена… Мястото на Спешна помощ не е в осигуряване на какъвто и да е транспорт, а и за чия сметка ще е това?
Осъзнаваме и факта, че не е по силите ни да отговорим на нуждата от специалисти по съответните профилни специалности и затова приветстваме идеята за създаване на нов Медицински център с помощта на професионалисти, доказали се във времето като отлични лекари и дееспособни ръководители.
Преди дни проведохме обща среща, организирана от кмета на община Царево инж. Георги Лапчев с проф. Балтов от болница „Пирогов“, ОПЛ, стоматолози и специалисти от региона. Бяхме запознати с проекта за нова сграда, както и с възможностите за съвместна работа.
Убедени сме, че чрез осигуряване на добра, модерна и добре оборудвана база ще привлечем както известни в своята специалност лекари, така и млади, новозавършили специалисти, от които се нуждаем.
Считаме, че здравето има висока цена и е много по-ценно от популизма"

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Обществено обсъждане на проекта за интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион

Обществено обсъждане на концепцията за интегрирани териториални инвестиции (КИТИ) „Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион“, с водещ партньор община Бургас, ще се проведе на: 17.04.2024 г. от 11.00 ч. в залата на Община Айтос; 18.04.2024 г. от 13:00 ч. в Лекционна зала, Читалище „Георги Кондолов“, гр. Царево; 19.04.2024..

публикувано на 16.04.24 в 15:35

Центърът за рехабилитация и водолечение във "Ветрен" работи целодневно

Центърът за рехабилитация и водолечение за деца в бургаския квартал „Ветрен“ предлага специализирани грижи целодневно, съобщават от Община Бургас. Той предоставя почасови, комплексни услуги на нуждаещите се деца, съобразени с индивидуалните им потребности всеки делничен ден от 07:30 до 18:00 часа. Центърът се намира до БХ „Св. Мина“, а за предоставяните..

публикувано на 16.04.24 в 10:50

В ДКЦ 1 - Бургас вече консултират пациенти чрез видеовръзка

Специалистите от ДКЦ – 1 в Бургас вече консултират пациенти, намиращи се на километри разстояние от тях чрез станция за телемедицина. Тя предлага лесен начин за комуникация между лекар и пациент, преодолявайки необходимостта от физическо посещение на лекарския кабинет. Отдалеченото предоставяне на медицинска помощ ще подпомогне трудноподвижните,..

публикувано на 15.04.24 в 15:09

Великденска акция по кръводаряване започва от днес в Сливен

Великденска акция по кръводаряване под надслов „Запалете свещичка, подарете любов“ стартира от днес в Сливен. Тя се организира съвместно от БЧК и Отделението по трансфузионна хематология при МБАЛ "Д-р Иван Селимински”. За всеки участник в акцията Областният съвет на БЧК е осигурил символичен подарък.  В първият ден от кампанията от сутринта до обяд..

публикувано на 15.04.24 в 12:54
УМБАЛ Бургас

Безплатни консултации с невролог в УМБАЛ - Бургас за диабетици

Безплатни консултации с невролог за пациенти със захарен диабет организира Отделението по ендокринология в УМБАЛ Бургас, съобщават от лечебното заведение. Целта е ранна диагностика и навременно лечение на диабетната полиневропатия – едно от най-честите и опасни усложнения на диабета. Това е увреждане на нервите под влиянието на високата кръвна..

публикувано на 15.04.24 в 09:24

В Бургас отбелязват Деня без асансьори с изкачване на висока сграда

С изкачване на 14-етажна сграда в Бургас ще бъде отбелязан Денят без асансьори. Това ще се случи днес, 14 април от 10 часа в хотел "Парк". Общо нагоре и надолу участниците в акцията ще преминат през 516 стъпала. Инициативата е част от ежегодно глобалното събитие и има за цел да промотира по-лесен начин да добавим към ежедневието си повече физическа..

публикувано на 14.04.24 в 07:30

Кръводарителска акция ще се проведе днес в Бургас

Националната кръводарителска кампания "Даряваш кръв - даряваш живот" на БНТ идва в Бургас.  Акцията ще се проведе днес в заседателната зала на Община Бургас от 09.00 до 13.00 часа.  Кампанията се осъществява с помощта на Националния център по трансфузионна хематология и под патронажа на Министерството на здравеопазването.  Основната й цел е да..

публикувано на 11.04.24 в 08:15