Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

За първи път:

Събират артефактите от археологически проучвания край Черноморец

Разкопки на нос Акра.


Уникални артефакти, открити при археологически разкопки в землището на град Черноморец, представя музейната експозиция в курортния град. Изложбата е съвместна за Националния исторически музей и „Музейния център в Созопол. Откриването е в 18 часа.

Изложбата показва за първи път находки от три обекта - праисторическото селище в местността Аклади, потъналото в акваторията на залива Вромос антично селище и ранновизантийските крепости на нос Акра и полуостров Хрисосотира, съобщи директорът на музея в Созопол Димитър Недев:

За първи път ще покажем най-ранните находки от късния неолит от местността Аклади срещу къмпинг "Градина". Това селище дава изключително ценна информация за хората, които за първи път обитават нашите земи по Черноморието. Представени са находки от ритуални ями, сгради, които са открити в праисторическото селище. За двете крепости особено интересните експонати включват предмети от метал, голяма нумизматична находка от ранно-византийската епоха и за двете крепости, включително въдици, куки за плетене на мрежи, тежести за мрежи, както и трапезна и битова керамика, открити в археологическите структури, проучени през последните десетилетия."

С експозицията Черноморец се появява на картата на културно-историческия туризъм у нас, категоричен е Недев.

Изложбата е на разположение на гостите на града и черноморци до края на лятото.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фестивал на кукленото изкуство и площадния театър в Созопол

Фестивал на кукленото изкуство и площадния театър се провежда до 10 август в  Созопол.  Програмата включва общо 24 събития, 15 от които представления подходящи както за най-малките, така и за по-големите. Акцент в афиша е постановката "Отело", която ще е утре със специални гости от Италия и Франция с ръководител Маестро Карло Бозо - един от..

публикувано на 05.08.21 в 10:03

Започна шестият Национален литературен конкурс „МОРЕТО!”

Сдружение „ЛУМЕН” стартира шестото поредно издание на Националния литературен конкурс „МОРЕТО!”.  Инициаторът на събитието Катя Съева пояснява: "Конкурсът е за кратки и непубликувани произведения на морска тема. В него могат да участват автори от цялата страна и от всички възрасти. Участниците могат да изпращат текстовете си (проза – 1..

публикувано на 04.08.21 в 14:47

Изложбата "Теми и вариации" ще бъде представена в Бургас

Експозицията "Теми и вариации" на художника проф. Ивайло Мирчев ще бъде представена в Бургас. Живописните платна ще могат да се видят от 5 август до 10 септември, галерия " Пролет", съобщават от Общината. Авторът е завършил е Националната художествена академия, специалност "Живопис" в класа на акад. Светлин Русев. Носител е на..

публикувано на 04.08.21 в 14:13

Групата „Точка БГ“ с концерт в Бургас

Концерт на групата „Точка БГ“ ще се проведе в Бургас в края на август. Той ще се състои  25 август (сряда) от 19:30 ч., на открито във Вътрешен двор „НХК“, съобщават от Общината. Пламен Сивов, Красимир Първанов, Тодор Янкулов и Зорница Попова са заедно под името Точка БГ от 10 години, а резултатът от съвместното им творческо съжителство са..

публикувано на 04.08.21 в 14:07

Представят стихосбирката "Време на прозрачност" в Бургас

Посмъртно издадената стихосбирка на Стоянка Грудова "Време на прозрачност" ще бъде представена днес от 18.30 ч. в Дома на писателя в Бургас. Поводът е навършването на 3 години от нейната кончина, съобщават от Общината. Стихосбирката ще представи поетесата Калина Тельянова.

публикувано на 04.08.21 в 14:03

Търсят се доброволци за участие в пърформанс

Търсят се 10 доброволци, които да участват в първоманса „Вътрешни градски пейзажи“, който е част от програмата на фестивала за съвременно изкуство „Вода„. Тази година той ще се проведе между 7 и 12 септември. Проектът предвижда артистите от екипа на „Театър на сетивата София“ да проведат 5-дневно обучение в методите на сетивния театър с..

публикувано на 04.08.21 в 12:24

Стефан Вълдобрев с концерт на летния театър

Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени пристигат в Бургас за концерт. Те ще представят новия си албум, озаглавен „Жълт код“. Стилът отново е емблематичният рокендрол, гарантиращ позитивно настроение. Интересен факт, е че това е първият албум, в който освен Стефан, композитори на песните са и всички членове на бандата - Веселин..

публикувано на 04.08.21 в 10:53