Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проверка за незаконни рибарски лодки на плажа в кв. Победа

снимката е илюстративна (архив)
Снимка: БНР Бургас

Проверка за незаконно разположени рибарски лодки и постройки на плажната ивица в бургаския кв. Победа се провежда в момента. Получихме и информация за хора, които с лодки и въжета са се опитали да се качат на палубите на кораби, разположени на рейда в залив Бургас, обясни зам.-областният управител Асен Бонджев: 

"Установихме около 13 лодки, други 13 трябва да бъдат описани. След малко членовете на комисията отиваме към Областна администрация Бургас. Тя включва представители на ОД на МВР Бургас, жандармерия, гранична полиция, ИАРА, РИОСВ, РЗИ. Трябва да съставим протокол и да предприемем необходимите действия по отстраняването на лодките, които са незаконно разположени тук."

Асен Бонджев допълни, че някои от проверените лодки до момента дори нямат идентификационни номера. 

"Това се установява в момента от органите на гранична полиция. Все още описват всяка една лодка. Тези, които нямат регистрация се описват по размери и външни белези, за да може да бъде идентифицирана. 

Трябва да се вземе решение от комисията как да бъдат извозени тези лодки от тук. Предходни години това е извършвано от Морска администрация. Сега ще преценим кой е най-практичният метод."

Проверката се извършва в следствие на заповедта, която издаде областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова. След проведено извънредно заседание на Съвета за сигурност на „Пристанищен район Бургас" е станало ясно, че върху плажната ивица има незаконно разположени рибарски лодки и постройки, а плажната ивица е обсипана с отпадъци. Констатирани са опити от неизвестни лица с лодка да се качат на борда на кораб, намиращ се на рейд в Бургаския залив.

Проверката е фокусирана върху спазване на режимите за опазване и управление на защитени територии и защитени зони в границите на морските плажове. Комисията още трябва да установи спазването на изискванията и ограниченията на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, недопускане извършването на строителни дейности, заустване на непречистени отпадни води и други забранени дейности, включително наличието на разположени върху пясъчната ивица лодки и други плавателни съдове.


Очаквайте подробности!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Областният управител на Бургас поиска проверка на плажа в Победа

Областният управител проф. Мария Нейкова издаде заповед за извършване на проверка на плажна ивица, намираща се в кв. Победа. Тя е следствие от проведено извънредно заседание на Съвета за сигурност на „Пристанищен район Бургас“. Там е..

публикувано на 16.06.21 в 12:37
ВИЖТЕ ОЩЕ
Калин Стоянов

Случаят с битото момче на „Кайт бар“ ще се наблюдава лично от вътрешния министър

Случаят с битото момче на „Кайт бар“ ще се наблюдава лично от министъра на вътрешните работи Калин Стоянов. Това той съобщи в пленарна зала по време на изслушване по инцидента, инициирано от група народни представители. Министърът припомни хронологията..

публикувано на 11.07.24 в 12:20

Четирима са в болница след челен сблъсък на пътя Вресово - Люляково

Четирима са в болница след като на пътя между руенските села Вресово и Люляково, лек автомобил с бургаска регистрация, управляван от 35-годишен мъж от с. Скалак причинява пътен инцидент. От полицията уточняват, че той се е движил с несъобразена скорост,..

публикувано на 11.07.24 в 08:54

Депутатите изслушват вътрешния министър за побоя над момче на к-г "Градина"

Депутатите започват ще изслушат днес служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов за пребитото момче от мъж в бар на плажа на къмпинг "Градина" край Созопол в нощта срещу 1 юли. Оказа се, че нападателят е полицай. Полицай от Бургас арестуван..

публикувано на 11.07.24 в 08:31

Полицай от Бургас арестуван за побой в къмпинг "Градина"

Служител на Четвърто районно управление в Бургас е задържан за побой. Случаят е на къмпинг "Градина" на 1 юли. Това каза главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев. "След като установяваме служителя, сме влезли в контакт с наблюдаващия прокурор от..

публикувано на 10.07.24 в 17:35

Софийска градска прокуратура поема разследването на арестувания прокурор в Несебър

Образувано е досъдебно производство за прокурора от Районната прокуратура в Бургас обвинен в шофиране под влияние на алкохол и наркотични вещества и възпрепятстване на полицай. Прокурор е задържан в Равда за неадекватни действия на бензиностанция..

публикувано на 10.07.24 в 14:51
Калин Стоянов

Министър Стоянов за починалия в ямболския арест: Към момента се твърди, че е самоубийство

Към момента се твърди, че при случая със смъртта на 32-годишния мъж в ареста в Ямбол става въпрос за самоубийство. Това обясни вътрешният министър Калин Стоянов. Той уточни че разследването по случая продължава: "Образувано е следствено дело по случая,..

публикувано на 10.07.24 в 14:41

Прокурор е задържан в Равда за неадекватни действия на бензиностанция

Прокурор от Районната прокуратура в Несебър е задържан във видимо неадекватно състояние на бензиностанция в района на Равда. Сигналът за инцидента е подаден рано тази сутрин. Прокурор Методи Велков се е държал арогантно с пристигналите..

публикувано на 10.07.24 в 12:43