Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Галъп“: „Има такъв народ“ и ГЕРБ-СДС са с равни шансове за победа на 11 юли

„Има такъв народ“ и ГЕРБ-СДС са с абсолютно изравнени позиции за предсрочните избори на 11 юли, сочи проучване на „Галъп интернешънъл болкан“, направено по поръчка на Българското национално радио (БНР).

Това е една от интригите – за първото място на вота, което в момента е невъзможно да се предвиди.

„Галъп“ отбелязва, че теренът на изследването (3-11 юни) е след санкциите „Магнитски“, но пък само частично улавя отказа на Слави Трифонов да се кандидатира за депутат.

Друга интрига е дали протестните партии ще имат мнозинство срещу ГЕРБ, БСП и ДПС. За момента не, но приближават към тази възможност, посочва „Галъп“.

Третата интрига е какви са шансовете на „Демократична България“ за по-челни места – там се забелязва укрепване на резултата в последните месеци.

Четвъртата интрига е около бариерата. Най-големи шансове там има коалицията „Българските патриоти“.

„Галъп“ отбелязва, че в началото на изборната кампания изходът започва да изглежда все по-непредвидим.

Изводите са от моментната снимка на електоралните нагласи, като изследването е направено в периода 3-11 юни сред 1012 пълнолетни българи, чрез интервю „лице в лице“ с таблети. Абсолютната максимална грешка е ±3,1% при 50% дялове. 

Ако изборите бяха днес, онези, които се очаква да гласуват със сигурност, биха гласували така:

  • „Има такъв народ“ би разчитала на 21,2%,
  • ГЕРБ-СДС – на 21%,
  • БСП – 15,9%,
  • „Демократична България“ – 12,1%,
  • ДПС – 11,9%,
  • „Изправи се! Мутри, вън!“ – 5,8%,
  • „Българските патриоти“ – 3,5%,
  • „Възраждане“ – с 2,7%, 
  • партията на Васил Божков „Българско лято“ – 2,4%.

Общо, 3,5% са за другите партии. Сред тях личат формацията около Жан Виденов, формацията на Цветан Цветанов, обединението около Петър Москов, „Атака“ и др.

Потенциалната официална активност ще се калкулира тепърва при публикуването на официалните избирателни списъци. Декларативните нагласи към този момент изглеждат така: 

Ако изборите бяха днес, 58,2% от всички запитани казват, че със сигурност биха гласували в изборите на 11 юли. 16,4% казват, че вероятно ще гласуват; 7,3% – че вероятно няма да гласуват; 14,7% -, че със сигурност няма да гласуват. Има и малък дял, които не успяват да отговорят.

Минимален дял биха гласували с „Не подкрепям никого“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кворум има, а в кулоарите – спречкване между "Възраждане" и ПП-ДБ

В кулоарите на парламента отново се стигна до физически сблъсък между депутати от "Възраждане" и ПП- ДБ. А междувременно вътре в пленарната зала депутатите събраха кворум и заседанието започна. Това се случи, след като ГЕРБ – СДС влязоха. Така се събра кворум от 125 народни представители. След събирането на кворума Асен Василев..

публикувано на 25.04.24 в 10:26

Атентатът на летището в Бургас и отвличането на двама български моряци в проекторезолюция на ЕП

Терористичният атентат на летището в Бургас през 2012 г. и отвличането на двама български моряци през ноември 2023 г. са вкарани в проекторезолюция на Европейския парламент (ЕП) за Иран. Очаква се тя да бъде гласувана днес и е посветена на атаката на Ислямската република срещу Израел. Сред нейните вносители са двама български евродепутати – Елена..

публикувано на 25.04.24 в 10:23

Спор в НС кой се е подписал под искането за оставка на Росен Желязков

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обвини вносителите на искането за отстраняване на председателя на НС Росен Желязков ПП-ДБ и БСП за липсата на кворум. "8 човека от ПП-ДБ и 6 човека от БСП не се регистрираха, с което събориха кворума. Когато се иска оставка на председателя на НС, се прави веднъж в мандат. Хората, които вчера избягаха, днес с..

публикувано на 25.04.24 в 09:56

Депутатите гласуват окончателно отлагането на либерализацията на пазара на тока

В един от последните работни дни на 49-ия парламент се очаква в дневния ред да бъде поискано включване на предложение за предсрочно освобождаване на председателя на НС Росен Желязков. Депутатите решават окончателно и дали да отложат с една година либерализацията на пазара на електроенергия. Първа точка в приетия дневен ред са промените в Закона за..

публикувано на 25.04.24 в 08:57

Стопирането на соларния парк в община Средец остана извън дневния ред на сесията /ОБНОВЕНА/

Докладната записка за стопиране на проекта за соларен парк край селата Дюлево, Дебелт, Светлина и Суходол  остана извън дневния ред на днешното заседание на общинския съвет в Средец. Десетки жители на засегнатите села очакваха в залата отмяна на решението за изграждане на фотоволтаична централа до селищата им.  Докладна записка за стопиране на..

обновено на 24.04.24 в 14:05

Ивайло Вълчев:„Има такъв народ“ има готовност за предстоящите избори 2 в 1

„Има такъв народ“ има готовност за предстоящите избори 2 в 1. Това коментира бургаският депутат Ивайло Вълчев. Според него позициите на партията сега са по-добри в сравнение с предходните избори.   "На парламентарните избори партиите, които бяха в сглобката, особено ПП - ДБ, те ще трябва много да се обясняват на своите избиратели. Мисля, че..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Тренд" за нагласите преди вота 2 в 1: ГЕРБ-СДС водят с над 9% пред ПП-ДБ

Над 9% разлика между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори. Кабинетът на Димитър Главчев стартира с 20% одобрение, а 11% оценяват положително промените в Конституцията – в частта ѝ за служебния кабинет. Това са малка част от изводите от последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг..

публикувано на 24.04.24 в 09:39