Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Мерки в подкрепа на туристическия бизнес предлага браншът в Несебър

Предложения в подкрепа на туристическия бизнес ще изпратят до ресорното Министерство Общественият съвет към Община Несебър и Общинският консултативен съвет по туризъм. Фокусът на срещата им беше летният туристически сезон, инфраструктурните обекти, изпълнявани от местната администрация, новите проекти, по които се работи, набелязване на предложения за  възстановяване на туристическия сектор и др.

Предложенията са: да се продължи изпълнението на мярката 60/40,  да се отворят границите за туристите, да се редуцира концесионната такса на плажа, както и процентът, който Общината взема с оглед на това да се намалят настоящите единични цени на плажните принадлежности (чадъри и шезлонги). Това съобщават от Община Несебър.

По време на срещата е повдигнат и въпросът за електронните визи, които все още не са въведени в страната. Според бранша те са изключително улеснение за всеки турист, решил да посети курортите ни.

Кметът на Несебър Николай Димитров съобщи, че с руския посланик, с който наскоро е имал среща, са коментирали, че на държавно ниво трябва да има повече инициативи, за да се активизира туристическият сектор. Той поясни, че са обсъждали теми в сферата на културата и културния обмен.

„Имаме и предложение за създаване на рекламен филм за Несебър,  предназначен за румънския пазар. Така че, на местно ниво, каквото е нужно – правим всичко, но за туризма е важно да има активност на държавните институции“,  заяви кметът Николай Димитров.

Той е провел среща с концесионера на плажа в Несебър преди дни. Резултатът от нея е, че се е стигнало до съгласие за увеличаване на свободната зона, която да ползват туристите.

Относно инфраструктурните обекти, кметът обясни, че всяка година се изграждат по няколко улици в различни части на Слънчев бряг- запад. Той се спря и на ул. “Първа“, която се проектира на етапи.

Относно ул. „Дюни“ в Несебър, строително-ремонтните дейности са пред приключване и се очаква обектът да е готов в края на настоящия месец. За ул. „Иван Вазов“ в участъка й  от залата „Мелсас“ до кръстовището с ул. „Христо Кудев“, в момента по нея се извършват изкопно-насипни работи, редят се новите бордюри, полагат се  нови тротоарни плочки, чийто размер е съобразен с кореновата система на съществуващите дървета.

Новите идеи, които Община Несебър е предвидила за града също бяха тема на срещата. Най-голям интерес сред тях предизвика скейт паркът. „Идейният проект на скейт парка, който ще е разположен на северния скат в новата част на Несебър, е готов. Предстои процедура по обявяване на инженеринг на съоръжението. Една част от финансирането на проекта ще е с европейски средства, а останалата ще се допълни от общинския бюджет.“, разясни кметът Николай Димитров. Обектът ще е сертифициран от Българска скейтборд федерация за организиране и провеждане на турнири и първенства.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Община „Тунджа“ прекрати поръчката за обществен превоз

Община „Тунджа“ прекрати поръчката за обществен превоз на пътници по автобусни линии, които са част от областната транспортна схема, заради писмен отказ на двамата кандидати да сключат договор. Срокът за обжалване на прекратяването е 9 август, след което обществената поръчка ще бъде отново обявена. Общественият транспорт на територията на общината ще..

публикувано на 03.08.21 в 11:06

Предложения за регламентиране на превоза на малки туристически групи

Екипът на служебния министър на туризма започна  законодателна инициатива, с цел регламентиране на превоза на малки туристически групи в превозни средства тип 8+1 и изсветляване на този сив сектор. Проблемът година наред остава нерешен.През последните два месеца са били проведени четири работни срещи – една на ниво министри и три – на ниво..

публикувано на 02.08.21 в 15:55

Приятели на морето събраха половин тон отпадъци

Водолази почистиха морското дъно около моста в Бургас . Над 30 чувала с метал, стъкло и пластмаса бяха извадени в инициатива за намаляването на морските отпадъци.  Зоната на моста и любимо място за разходки на жители и туристи, но водите крият не само морски тайни. Мая Русева от общината за извозените в неделния ден отпадъци:..

публикувано на 01.08.21 в 12:14

Тихомир Янакиев: До средата на 2022 г. се надявам да изплатим всички просрочени задължения

Надявам се до средата на следващата година да сме изплатили всички просрочени задължения на община Созопол. Това коментира на изминалата сесия на общинския съвет кметът Тихомир Янакиев. Останали са само част от натрупаните през годините дългове към екоинспекцията.  „Относно задълженията към контрагентите, просрочените задължения, те бяха..

публикувано на 31.07.21 в 16:22

Бургас ще си сътрудничи с Пловдив в сферата на туризма

Бургас ще си сътрудничи с Пловдив в сферата на туризма Невероятен фурор предизвика спектакълът „Път през Тракия“ на ансамблите „Странджа“ и „Тракия“ в Пловдив. Концертът е резултат от съвместен проект на ансамблите, който е реализиран чрез Национален фонд „Култура“ към Министерството на културата. „Успешното партньорство, създадено между..

публикувано на 30.07.21 в 16:01

Буферни паркинги биха решили проблема с трафика в Слънчев бряг

Буферни паркинги в Слънчев бряг биха решили проблема с трафика. Пормени се статута на посетителите, комплексът е пълен.Повечето туристи тази година пристигат с автомобили и движението е много интензивно. Местата за паркиране бързо се изчерпват, каза изпълнителният директор на "Слънчев бряг" АД Златко Димитров и уточни, че понякога се стига до конфликтни..

публикувано на 30.07.21 в 14:24

Туроператори недоволни от последната заповед на здравния министър

Сдружение на туроператорите и туристическите агенти „Обединение „Бъдеще за туризма“ искат редактиране на последната заповед на здравния министър касаеща влизането в нашата страна от червени зони. От сдружението искат документът, който влезе в сила вчера да бъде преразгледан. Според браншът здравният министър попарва и последните надежди на..

публикувано на 30.07.21 в 11:33