Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г.

Влаковете със 160 км/ч след модернизацията на жп отсечката Оризово - Михайлово

Трасето трябва да е готово в срок до 4 години

Продължава модернизирането на железопътната линия Пловдив – Бургас, с цел постигане на по – бърз, по - удобен и по - сигурен железопътен транспорт.

В момента се работи по рехабилитацията на участъка Оризово – Михайлово. Трасето е част от проекта „Рехабилитация на железопътната линия Пловдив – Бургас, фаза 2“. В модернизацията на отсечката ще бъдат инвестирани 218 млн. лв. по линия на Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г., ĸaзa cлyжeбният миниcтъp нa тpaнcпopтa Гeopги Toдopoв пo вpeмe нa cтapтa нa мoдepнизaциятa на участъка:

"След 4 години съм сигурен, че това трасе ще е изцяло модернизирано. Безкрайно много разчитам на всички участници в строителния процес, в едно с НКЖИ, да посрещнат всички предизвикателства, свързани с изграждането на обекта, да бъдат безкомпромисни към качеството и да не допускат изоставане в сроковете“.

Проектът предвижда изграждането на тунел, 5 пътни надлеза, 3 пътни подлеза и ново железопътно трасе за двойна жп-линия между Оризово и Михайлово. След приключване на обновяването на железопътната линия Пловдив – Бургас влаковете да могат да развиват двойно по висока скорост от сегашната, коментира директорът на НКЖИ Красимир Папукчийски:

„Модернизацията ще позволи движение на влаковете със скорост 160 км/ч. Цялостната рехабилитация на този участък ще подобри европейските връзки на България и ще се допринесе за увеличаване на конкурентноспособността на железопътния транспорт чрез повишаване на безопасността и постигане на по – високи скорости и по – високо качество на услугата!

Инж. Папукчийски посочи, че след приключването на проектите от София до Бургас ще може да се стига с влак за 3 часа.

Изпълнител на проекта за модернизацията на жп линията между Оризово и Михайлово е обединението „Евро ЖП инфраструктура“. Инж. Антон Софронов, представител на изпълнителя, уточни, че участъкът е с дължина 37 км:

„По път 1 тази дължина се запазва. По път 2 тази дължина се съкращава с 2 км, тъй като не се влиза в гара Чирпан. Там скоростта на влаковете ще е 160 км/ч, при двойна жп линия. Транзитният трафик ще минава през тунела до Чирпан, а местният трафик – през града."

По проекта се предвижда изграждането на нова гара Оризово и рехабилитация на съществуващата в село Михайлово.

Трасето трябва да е готово в срок до 4 години.  

повече може да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Николай Киров: Земеделците могат да загубят 100 млн. лева

Земеделците може да загубят 100 милиона лева, защото процедурата по прием на документи за проекти за поливните площи не е започнала, съобщи председателят на бургаския съюз на зърнопроизводителите Николай Киров. Причината е разминаване в данните. Информацията на хартия е от преди 20 години, тези терени сега не са поливни, поясни той:..

обновено на 25.07.24 в 18:15
Министър Тахов обеща спешно да бъдат осигурени обезщетения за хората от пострадалите села.

Земеделските служби в опожарените райони започват приема на заявления за форсмажор

Общинските служби  „Земеделие“ в районите с обявено бедствено положение, започват да приемат от утре заявления за форсмажорни обстоятелства във връзка с кандидатстването за подпомагане за Кампания 2024 и уведомления за възникналите пожари, съобщи Министерството на земеделието.  С цел облекчаване на административната тежест служителите на Държавен..

публикувано на 25.07.24 в 17:23
Данъчна проверка. Снимката е илюстративна.

Още седмица за деклариране и плащане на данъците за второто тримесечие

На 31 юли изтича крайният срок, в който предприятията и самоосигуряващите се, които са изплатили доходи на физически лица извън трудов договор и са задължени да им удържат данък, трябва да подадат по електронен път декларация за второто тримесечие, припомни НАП.  Това е и последният ден за внасяне на удържания данък към бюджета. Най-бързо и..

публикувано на 25.07.24 в 13:25

Бургас е домакин на конференция за развитието на градския електротранспорт

В момента в България се използват за обществен транспорт 277 електробуса. 56 от тях, цели 20 %, са бургаски. Това стана ясно по време на Националната конференция на Асоциацията на предприятията от градския електротранспорт в България. Неин домакин е Бургас. Основната тема на форума е „Развитие на градския..

обновено на 25.07.24 в 13:08

"Ние, потребителите": Заведенията с две и повече звезди са длъжни да осигуряват безкасово плащане

Липсата на цени на стоките е най-често срещаното по морето нарушение на правата на клиентите при продажбите в постоянните и временните търговски обекти. Това съобщи основателят на онлайн платформата „Ние, потребителите“ Габриела Руменова пред БНТ, като уточни, че не става дума за масови практики. „Първо, това е нарушение на закона, според..

публикувано на 25.07.24 в 12:25

МРРБ: До 1 август работна група трябва да предложи правила за къмпингуването

До 1 август 2024 г. трябва да бъдат разгледани условията и редът за определяне на местата за временно разполагане на палатки, кемпери или каравани, които могат да бъдат обособявани в зона "А" и в зона "Б" извън територията на морските плажове, пясъчните дюни и категоризираните къмпинги. Това реши на първото си заседание..

публикувано на 25.07.24 в 12:18

Нови туристически пакети привличат туристите в Бургас чрез онлайн платформа

Община Бургас пусна нова услуга в помощ на туристите. Вече са разработени и в продажба са няколко нови туристически пакети, които могат да се закупят онлайн от всяка точка на света. Те са поместени на платформата events.gotoburgas.com и обхващат някои от най-атрактивните локации в морския град и района. Почитателите на морски приключения могат да..

обновено на 24.07.24 в 13:46