Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

По ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г.

Влаковете със 160 км/ч след модернизацията на жп отсечката Оризово - Михайлово

Трасето трябва да е готово в срок до 4 години

Продължава модернизирането на железопътната линия Пловдив – Бургас, с цел постигане на по – бърз, по - удобен и по - сигурен железопътен транспорт.

В момента се работи по рехабилитацията на участъка Оризово – Михайлово. Трасето е част от проекта „Рехабилитация на железопътната линия Пловдив – Бургас, фаза 2“. В модернизацията на отсечката ще бъдат инвестирани 218 млн. лв. по линия на Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г., ĸaзa cлyжeбният миниcтъp нa тpaнcпopтa Гeopги Toдopoв пo вpeмe нa cтapтa нa мoдepнизaциятa на участъка:

"След 4 години съм сигурен, че това трасе ще е изцяло модернизирано. Безкрайно много разчитам на всички участници в строителния процес, в едно с НКЖИ, да посрещнат всички предизвикателства, свързани с изграждането на обекта, да бъдат безкомпромисни към качеството и да не допускат изоставане в сроковете“.

Проектът предвижда изграждането на тунел, 5 пътни надлеза, 3 пътни подлеза и ново железопътно трасе за двойна жп-линия между Оризово и Михайлово. След приключване на обновяването на железопътната линия Пловдив – Бургас влаковете да могат да развиват двойно по висока скорост от сегашната, коментира директорът на НКЖИ Красимир Папукчийски:

„Модернизацията ще позволи движение на влаковете със скорост 160 км/ч. Цялостната рехабилитация на този участък ще подобри европейските връзки на България и ще се допринесе за увеличаване на конкурентноспособността на железопътния транспорт чрез повишаване на безопасността и постигане на по – високи скорости и по – високо качество на услугата!

Инж. Папукчийски посочи, че след приключването на проектите от София до Бургас ще може да се стига с влак за 3 часа.

Изпълнител на проекта за модернизацията на жп линията между Оризово и Михайлово е обединението „Евро ЖП инфраструктура“. Инж. Антон Софронов, представител на изпълнителя, уточни, че участъкът е с дължина 37 км:

„По път 1 тази дължина се запазва. По път 2 тази дължина се съкращава с 2 км, тъй като не се влиза в гара Чирпан. Там скоростта на влаковете ще е 160 км/ч, при двойна жп линия. Транзитният трафик ще минава през тунела до Чирпан, а местният трафик – през града."

По проекта се предвижда изграждането на нова гара Оризово и рехабилитация на съществуващата в село Михайлово.

Трасето трябва да е готово в срок до 4 години.  

повече може да чуете в звуковия файл.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Предложения за регламентиране на превоза на малки туристически групи

Екипът на служебния министър на туризма започна  законодателна инициатива, с цел регламентиране на превоза на малки туристически групи в превозни средства тип 8+1 и изсветляване на този сив сектор. Проблемът година наред остава нерешен.През последните два месеца са били проведени четири работни срещи – една на ниво министри и три – на ниво..

публикувано на 02.08.21 в 15:55

Приятели на морето събраха половин тон отпадъци

Водолази почистиха морското дъно около моста в Бургас . Над 30 чувала с метал, стъкло и пластмаса бяха извадени в инициатива за намаляването на морските отпадъци.  Зоната на моста и любимо място за разходки на жители и туристи, но водите крият не само морски тайни. Мая Русева от общината за извозените в неделния ден отпадъци:..

публикувано на 01.08.21 в 12:14

Тихомир Янакиев: До средата на 2022 г. се надявам да изплатим всички просрочени задължения

Надявам се до средата на следващата година да сме изплатили всички просрочени задължения на община Созопол. Това коментира на изминалата сесия на общинския съвет кметът Тихомир Янакиев. Останали са само част от натрупаните през годините дългове към екоинспекцията.  „Относно задълженията към контрагентите, просрочените задължения, те бяха..

публикувано на 31.07.21 в 16:22

Бургас ще си сътрудничи с Пловдив в сферата на туризма

Бургас ще си сътрудничи с Пловдив в сферата на туризма Невероятен фурор предизвика спектакълът „Път през Тракия“ на ансамблите „Странджа“ и „Тракия“ в Пловдив. Концертът е резултат от съвместен проект на ансамблите, който е реализиран чрез Национален фонд „Култура“ към Министерството на културата. „Успешното партньорство, създадено между..

публикувано на 30.07.21 в 16:01

Буферни паркинги биха решили проблема с трафика в Слънчев бряг

Буферни паркинги в Слънчев бряг биха решили проблема с трафика. Пормени се статута на посетителите, комплексът е пълен.Повечето туристи тази година пристигат с автомобили и движението е много интензивно. Местата за паркиране бързо се изчерпват, каза изпълнителният директор на "Слънчев бряг" АД Златко Димитров и уточни, че понякога се стига до конфликтни..

публикувано на 30.07.21 в 14:24

Туроператори недоволни от последната заповед на здравния министър

Сдружение на туроператорите и туристическите агенти „Обединение „Бъдеще за туризма“ искат редактиране на последната заповед на здравния министър касаеща влизането в нашата страна от червени зони. От сдружението искат документът, който влезе в сила вчера да бъде преразгледан. Според браншът здравният министър попарва и последните надежди на..

публикувано на 30.07.21 в 11:33

Краен срок за подаване на документи за съфинансиране на застраховки на продукция от земеделците

Днес изтича срокът, в който земеделските стопани могат да подават документи за съфинансиране на застраховките на своята продукция. Финансовият ресурс за тази помощ е  5 млн. лева. По схемата за съфинансиране на застраховки могат да кандидатстват фермери, които отглеждат поне 3 декара зеленчуци и поне 5 декара овощни или етерично-маслени култури...

публикувано на 30.07.21 в 08:36