Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шофьори и експерти: Паркирането по бул. „Демокрация“ е опасно (СНИМКИ)

Община Бургас: Законът задължава шофьорът да е внимателен като слиза от колата

| обновено на 18.06.21 в 14:20

Паркирането по ремонтирания „Булевард Демокрация“ в Бургас е опасно. Това заявиха водачи, таксиметрови шофьори и автоинструктори.

Бул. „Демокрация“е известен като най-широкия булевард в Бургас. Оттук минаваше целият трафик за Южното Черноморие през лятото, но рядко е е имало задръстване. С ремонта бе обособена бърза бус лента, а броят на светофарите увеличен. Както предварително обещаха от Общината, тротоарите са по-широки, а паркирането, което досега се извършваше в нарушение, вече е регламентирано. Само че паркоместата сега са между активните платна за движение и буслентата, която е отделена с огради и тротоар. Месеци наред живеещите в района наблюдават трансформацията.

Булевардът изглежда много добре така – боядисан, асфалтиран. Всичко е прекрасно, но всъщност този булевард крие няколко опасности, които би трябвало тези, които са го проектирали да ги имат предвид. Първо тази лента за паркиране на автомобилите, която направиха е изключително тясна. Второ платната за движение също бяха стеснени. Така, паркирайки своя автомобил, шофьорът слиза директно в активната лента. Ако от там идва автомобил, разбира се, е сериозна предпоставка за ПТП. Т.нар. „кошари“ на пешеходната пътека са направени така, че няма добра видимост за водача, когато наближава пешеходната пътека. Пешеходецът бива скрит от стълба за осветление, от стълба на светофара, също и от мантинелите, които са поставени“, коментира Стефан Баев като пешеходец, шофьор и гражданин.

Ремонтираният булевард е истинско изпитание за автоинтрукторите и кандидат – шофьорите.

Ужасен е ремонтът. С тези платна и с тези светофари умишлено се създадоха задръствания. Местата са изключително тесни. Пълна безсмислица беше и напълно излишен беше този ремонт според мен. Паркирането е ужасно, тъй като за да насочим автомобила да паркираме, ние заемаме дясната лента, която е активна за движение. При движение на заден ход се създават предпоставки за произшествия. Местата са изключително тесни, има опасност някой да ни отнесе огледалото на автомобила, когато е паркиран“, коментира автоинструкторът Иван Николов.

Таксиметрови шофьори и автоинструктори призоваха да бъдат премахнати „синята“ и „зелената“ зони, както и успоредното паркиране, а булевардът да остане само за активни платна.

Според общинския съветник Живко Господинов намаляването на пътните платна ще рефлектира на автомобилния трафик на съседните улици и булеварди.

Създава се опасност при преминаването между паркираните автомобили с цел да се стигне до шофьорската врата. Минавайки между две спрени превозни средства, се озовавате в активна лента, без никаква видимост от водача, който в момента преминава. Да не забравяме и предприемането на маневра с цел успоредно паркиране“, допълни той.

Според Живко Господинов затруднения ще има и за зареждането на магазините по бул. „Демокрация“. Проблеми се очакват и за таксиметровите шофьори, които контактуват с активна лента на автобусите. Това според Господинов също е предпоставка за ПТП.

Начинът за проектиране на обновения булевард „Демокрация“ е в правилната посока. Това коментира Михаил Попов от института за пътна безопасност. Но има и редица проблеми, които изникват след ремонта, посочва той:

Недостатъчно е помислено за безопасността на шофьорите и на хората, които ще слязат от тези автомобили. Навън, когато се прави нещо такова или няма просто паркирани коли на такива места, или, ако се случи да има паркирани коли, от лявата страна на автомобила, там, където слиза шофьорът или този човек, който трябва да слезе от задната врата се оставя едно пространство и се прави една допълнителна линия се разчертава. Едно пространство на безопасност“, посочи Попов.

То е в порядъка на половин – един метър, поясни Михаил Попов. Това е нужно, защото шофьорът, след като слезе от автомобила, вече става пешеходец, добави той. В този случай подобна зона не може да бъде обособена, тъй като пътното платно е стеснено, посочи експертът.

Ангажимент на шофьора е да слезе безопасно от автомобила си. Това коментира относно проблема с паркирането на ремонтирания булевард „Демокрация“ Иван Гюлев, началник на общинското звено по пътна безопасност. И на други места в града, шофьорът слиза на пътното платно, подчерта той:

Ще ми позволите да ви цитирам член от Закона за движение по пътищата, в който пише, че водачът и пътниците могат да отварят вратата. Това се отнася за всички места, където паркират. Да оставят отворено, да се качват и слизат от превозните средства, спрени за престой или паркирани, след като се уверят, че няма да създадат опасност за останалите участници в движението. Така че, водачът е длъжен след като паркира, след като има намерението да слезе от автомобила, първо внимателно да се огледа напред и назад, отстрани и да си извърши самото слизане и качване“, посочи Гюлев.

Има проблем със зареждането на магазините по булевард „Демокрация“, призна Иван Гюлев. Обмисляме възможности, най-вероятно ще отделим място, където в определено време бусовете да спират и да извършват тази дейност, добави той.

Подробности можете да чуете в прикачените файлове. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Водата ще бъде спряна в част от "Изгрев" и "Зорница" в Бургас

Водата ще бъде спряна днес  от 08:30ч до 16:00ч във високите зони на комплексите "Изгрев" и "Зорница".  Това съобщават от ВиК - Бургас.  Причината е извършването на строително -монтажни дейности. 

публикувано на 28.03.24 в 08:15

Дни на отворените врати във войскови район "Кабиле"

По повод 20 годишнината от членството на България в НАТО Дни на отворените врати организират 20-ти самоходен артилерийски дивизион и 42 механизиран батальон.  Днес и утре от 10  до 16:30 ч. двете формирования ще направят демонстративни центрове с основните образци въоръжение и техника  във войсковия район  Кабиле край Ямбол.  Посетителите ще могат..

публикувано на 28.03.24 в 07:46

Разположиха специален контейнер в Царево за стари мебели и дървени отпадъци

Община Царево и Кроношпан България подписаха меморандум за сътрудничество. Целта на партньорството е оползотворяване на дървесните отпадъци, образувани на територията на общината, намаляване депонирането на отпадък и подобряване на екологичните показатели. Предприятието разположи голям 38 кубиков контейнер, в който жителите ще могат да..

публикувано на 27.03.24 в 17:39
Кметът Тихомир Янакиев (вляво) и председателят на общинския съвет Станимир Андонов.

Увеличават цената на детската млечна кухня в Созопол

По-висока цена на детската млечна кухня в Созопол гласува общинският съвет на днешното си заседание. Тя се увеличава с 2,50 лева и за местните жители, и за останалите, които ползват услугата предимно през летните месеци. След повишението един купон за храноден на дете от общината на възраст от 10 месеца до 3 години ще струва 5 лева...

публикувано на 27.03.24 в 16:31

Сдружение "За чиста природа - село Дюлево": Отменете решението за соларен парк

От сдружение „За чиста природа - село Дюлево“ за пореден път се обявиха срещу проекта за изграждане на фотоволтаичен парк край селището. На заседание на местния парламент днес неговият председател Валентин Киров поиска съветниците да отменят решението си за частично изменение на Общия устройствен план за бъдещ строеж на фотоволтаична..

публикувано на 27.03.24 в 15:29

Бургас ще бъде домакин на най-голямото географско събитие в страната

Бургас ще бъде домакин на деветото издание на Българския географски фестивал – най-голямото събитие, популяризиращо науките за Земята в България.  Събитието ще се проведе на 27 и 28 април в Конгресния център. Организацията на събитието, което ще събере над 500 участници от цялата страна, обсъдиха деканът на Геолого-географския факултет на Софийския..

публикувано на 27.03.24 в 14:34

ЮИДП ще раздаде 3500 фиданки за залесяване в Бургас и Айтос

 „Югоизточно държавно предприятие“ ДП град Сливен стартира кампания за раздаване на безплатни фиданки  в петте областни градове в обхвата на предприятието – Сливен, Ямбол, Бургас, Стара Загора и Хасково. Акции са организирани и в общините Бургас и Айтос, където ще бъдат раздадени безвъзмездно 3500 фиданки. Поводът е Седмицата на гората.  Горски..

публикувано на 27.03.24 в 14:12