Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Шофьори и експерти: Паркирането по бул. „Демокрация“ е опасно (СНИМКИ)

Община Бургас: Законът задължава шофьорът да е внимателен като слиза от колата

| обновено на 18.06.21 в 14:20

Паркирането по ремонтирания „Булевард Демокрация“ в Бургас е опасно. Това заявиха водачи, таксиметрови шофьори и автоинструктори.

Бул. „Демокрация“е известен като най-широкия булевард в Бургас. Оттук минаваше целият трафик за Южното Черноморие през лятото, но рядко е е имало задръстване. С ремонта бе обособена бърза бус лента, а броят на светофарите увеличен. Както предварително обещаха от Общината, тротоарите са по-широки, а паркирането, което досега се извършваше в нарушение, вече е регламентирано. Само че паркоместата сега са между активните платна за движение и буслентата, която е отделена с огради и тротоар. Месеци наред живеещите в района наблюдават трансформацията.

Булевардът изглежда много добре така – боядисан, асфалтиран. Всичко е прекрасно, но всъщност този булевард крие няколко опасности, които би трябвало тези, които са го проектирали да ги имат предвид. Първо тази лента за паркиране на автомобилите, която направиха е изключително тясна. Второ платната за движение също бяха стеснени. Така, паркирайки своя автомобил, шофьорът слиза директно в активната лента. Ако от там идва автомобил, разбира се, е сериозна предпоставка за ПТП. Т.нар. „кошари“ на пешеходната пътека са направени така, че няма добра видимост за водача, когато наближава пешеходната пътека. Пешеходецът бива скрит от стълба за осветление, от стълба на светофара, също и от мантинелите, които са поставени“, коментира Стефан Баев като пешеходец, шофьор и гражданин.

Ремонтираният булевард е истинско изпитание за автоинтрукторите и кандидат – шофьорите.

Ужасен е ремонтът. С тези платна и с тези светофари умишлено се създадоха задръствания. Местата са изключително тесни. Пълна безсмислица беше и напълно излишен беше този ремонт според мен. Паркирането е ужасно, тъй като за да насочим автомобила да паркираме, ние заемаме дясната лента, която е активна за движение. При движение на заден ход се създават предпоставки за произшествия. Местата са изключително тесни, има опасност някой да ни отнесе огледалото на автомобила, когато е паркиран“, коментира автоинструкторът Иван Николов.

Таксиметрови шофьори и автоинструктори призоваха да бъдат премахнати „синята“ и „зелената“ зони, както и успоредното паркиране, а булевардът да остане само за активни платна.

Според общинския съветник Живко Господинов намаляването на пътните платна ще рефлектира на автомобилния трафик на съседните улици и булеварди.

Създава се опасност при преминаването между паркираните автомобили с цел да се стигне до шофьорската врата. Минавайки между две спрени превозни средства, се озовавате в активна лента, без никаква видимост от водача, който в момента преминава. Да не забравяме и предприемането на маневра с цел успоредно паркиране“, допълни той.

Според Живко Господинов затруднения ще има и за зареждането на магазините по бул. „Демокрация“. Проблеми се очакват и за таксиметровите шофьори, които контактуват с активна лента на автобусите. Това според Господинов също е предпоставка за ПТП.

Начинът за проектиране на обновения булевард „Демокрация“ е в правилната посока. Това коментира Михаил Попов от института за пътна безопасност. Но има и редица проблеми, които изникват след ремонта, посочва той:

Недостатъчно е помислено за безопасността на шофьорите и на хората, които ще слязат от тези автомобили. Навън, когато се прави нещо такова или няма просто паркирани коли на такива места, или, ако се случи да има паркирани коли, от лявата страна на автомобила, там, където слиза шофьорът или този човек, който трябва да слезе от задната врата се оставя едно пространство и се прави една допълнителна линия се разчертава. Едно пространство на безопасност“, посочи Попов.

То е в порядъка на половин – един метър, поясни Михаил Попов. Това е нужно, защото шофьорът, след като слезе от автомобила, вече става пешеходец, добави той. В този случай подобна зона не може да бъде обособена, тъй като пътното платно е стеснено, посочи експертът.

Ангажимент на шофьора е да слезе безопасно от автомобила си. Това коментира относно проблема с паркирането на ремонтирания булевард „Демокрация“ Иван Гюлев, началник на общинското звено по пътна безопасност. И на други места в града, шофьорът слиза на пътното платно, подчерта той:

Ще ми позволите да ви цитирам член от Закона за движение по пътищата, в който пише, че водачът и пътниците могат да отварят вратата. Това се отнася за всички места, където паркират. Да оставят отворено, да се качват и слизат от превозните средства, спрени за престой или паркирани, след като се уверят, че няма да създадат опасност за останалите участници в движението. Така че, водачът е длъжен след като паркира, след като има намерението да слезе от автомобила, първо внимателно да се огледа напред и назад, отстрани и да си извърши самото слизане и качване“, посочи Гюлев.

Има проблем със зареждането на магазините по булевард „Демокрация“, призна Иван Гюлев. Обмисляме възможности, най-вероятно ще отделим място, където в определено време бусовете да спират и да извършват тази дейност, добави той.

Подробности можете да чуете в прикачените файлове. Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ще използват геотермална енергия за отоплителната и охлаждаща система в бургаска детска градина

Община Бургас възнамерява да кандидатства за финансиране на проект за подобряване на енергийната ефективност на сградата на Детска ясла №3 в Бургас. Предвижда се за целта да се използва геотермална енергия.  Детска ясла №3 се намира в бургаския комплекс „Братя Миладинови”. Нейният капацитет е за 190 деца и персонал от 43 души. За да подобри..

публикувано на 24.07.21 в 14:44
Снимката е илюстративна

Възстановено е движението на пътя Бургас-Айтос

Възстановено е движението на пътя Бургас – Айтос в посока София, съобщават от  Агенция „Пътна инфраструктура“. Причина за въведеното по-рано временно ограничение е катастрофа при км 492 тази сутрин.  За този период  шофьорите минаваха по обходен маршрут: Бургас – Братово – Камено – п.в. "Българово" – АМ "Тракия".

публикувано на 24.07.21 в 10:25

Експерти: Въвеждат зелена вълна по "Демокрация“, булевардът е безопасен

В края на август по булевард „Демокрация“ ще се въведе зелена вълна за придвижване на превозните средства. В момента се извършва мониторинг за натовареността на пътната артерия.  Преброяване на превозните средства и пътниците по булевард „Демокрация“ се провежда в момента.   Данните ще послужат за изговяне на система за зелена вълна..

публикувано на 23.07.21 в 15:55

Община Сливен е в готовност да започне ремонт на „Стефан Стамболов“

Община Сливен е в готовност да започне ремонт на един от най-големите и най-натоварени булеварди в града – „Стефан Стамболов“, съобщиха от общинската администрация. Ремонтът ще бъде направен в два етапа. За първият етап са заделени 700 хиляди лева. Първият етап от ремонта на булевард „Стефан Стамболов“ ще започне след месец и ще включва..

публикувано на 23.07.21 в 14:41

"Булевард Демокрация " на 23-ти юли

Темите в "Булевард Демокрация": Растът случаите на коранавирус в бургаска област, подготвят отново инфекциозното отделение в болницата в Айтос, ще се изхвърлят ли ваксини,  за ситуацията към момента в региона репортаж на Нина Рангелова Също тя ще ни разкаже според пътни експерти безопасен ли е ремонтираният буле. Демокрация или не..

публикувано на 23.07.21 в 14:29

Близо 1,5 млн. лева са задълженията към ВиК Ямбол

Близо 1,5 млн. лева са задълженията към ВиК Ямбол. От държавното дружество печелят съдебните дела срещу некоректните абонати, но в много от случаите те не са в състояние да погасят дълговете си. Всяка година ВиК – дружеството успява да събере около 15 процента стари задължения, но междувременно се натрупват нови, обясни управителят инж...

публикувано на 23.07.21 в 11:15

БНР - Бургас провежда кампания в помощ на Дома за хора с умствена изостаналост в Русокастро

БНР – Бургас провежда кампания в полза на Дома за възрастни хора с умствена изостаналост в Русокастро. Социалната институция съществува от 1973 година, разположен е на 30 км от Бургас и се намира в община Камено. В него са настанени 130 младежи и мъже от 18 до 65 години. Те имат нужда от дрехи, одеяла и спално бельо. Ще сме..

публикувано на 23.07.21 в 09:30