Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Мидите са главният герой днес на остров Света Анастасия

Водолази от СНЦ "Приятелите на морето" ще чистят морското дъно


Миди на тенекия и почистване на морето предстои днес на остров св. Анастасия. Това е акцентът в поредния тематичен летен уикенд, който организират Община Бургас и партньори. Събитията са  посветени на черноморската мида. Единственият обитаем остров в Черно море очаква над 600 гости през целия ден. 

Водолази от клуб "Приятели на морето" ще почистят морското дъно около острова, съобщи управителят му Павлин Димитров:

"Гостите, които стъпят на острова в 10.30 часа, ще могат да видят водолазите и какви "находки" те са открили на морското дъно, колко е чисто е то или не е."

С всяка следваща година все по-малко са отпадъците, които водолазите вадят около острова, коментира Димитров. Той напомни, че по традиция на този ден гостите на Света Анастасия могат да опитат безплатно прясно изпечени миди на тенекия:

"Те са дар от морето. Просто ни трябва една тенекия и огън!"

Общинският кораб "Анастасия" ще направи пет курса от Магазия 1 към острова. За пътуването е необходимо предварително записване.  


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Откриват светския паметник на Коджакафалията в Бургас

Официалното откриване на паметника на Александър Георгиев – Коджакафалията ще се състои на 29 септември, четвъртък, от 17:30 часа. Той се намира на метри от училището, което носи неговото име. Наблизо е и т.нар. „километричен камък“, който някога е показвал на пътниците, че им остава още 1 километър, докато стигнат града. Паметникът на Александър..

публикувано на 27.09.22 в 18:35

До края на октомври затварят платното от Сарафово към Бургас

Платното в посока от кв. „Сарафово“ към Бургас ще бъде затворено за МПС. За това информират от пресцентъра на Община Бургас.  До 31.10.2022 г.  движението ще се осъществява двупосочно в другото платно – в посока към кв. „Сарафово“. Това се налага във връзка с изграждането на Северния обходен път на Бургас.  Новата временна организация на..

публикувано на 27.09.22 в 18:22

18-годишният Александър от Москва: Много хора в Русия не разбират тази война

Щастлива случайност ме срещна с Александър в Бургас. Докато чакам приятели в близко до дома ми кафе се заслушах в разговор на съседната маса. Там трима младежи оживено обсъждаха войната в Украйна и ситуацията в Русия от последните дни. Говориха си на руски език. Попитах ги откъде са и получих бърз отговор от Русия, Украйна и Беларус. Били..

публикувано на 27.09.22 в 16:10
архив

Удължават бедственото положение заради мигрантите в Бургас и Ямбол

Срокът на обявеното частичното бедствено положение в областите Бургас, Ямбол и Хасково ще бъде удължен, обяви зам.-главният секретар на МВР Станимир Станев. Бедственото положение в крайграничните общини на тези области е в сила до 29 септември. То беше обявено на 23 този месец, заради засиленият мигрантски натиск на турско- българската граница...

публикувано на 27.09.22 в 15:09

Три обекта ремонтират в "Меден рудник" по общинската програма „Моят град, моят квартал, моята улица“

Три обекта ще бъдат ремонтирани в бургаския комплекс "Меден рудник" по общинската програма „Моят град, моят квартал, моята улица“. При б л.18, бл.116 и етапно изпълнение на пространството при бл.9 и 10, които включват ремонт на алеи, подходи към входовете, паркинги, обособяване на допълнителен брой паркоместа, зони за отдих, доставка и монтаж на нова..

публикувано на 27.09.22 в 14:56

Булевард Демокрация на 27-ми септември

Темите в предаването днес: Млад полицай почина в Стралджа след като бе блъснат от пиян шофьор, всичко за инцидента до момента обобщава Даниела Костова. Достатъчни и какви мерки са нужни за овладяване на пътните произшествия, коментар на адвокат Емануил Йорданов. Кои са новите специалности, които предлага тази година Техническия университет във Варна,..

публикувано на 27.09.22 в 14:25

Укрепиха свлачище над училището в с. Сотиря

Овладяно е свлачището над училището и детската градина в село Сотиря, което създаваше опасност за сигурността на сградата и децата в района. Това обяви кметът на Сливен Стефан Радев при инспектиране на приключилите строителни дейности в опасния участък. За укрепителните дейности Министерство на регионалното развитие и благоустройството е отпуснало..

публикувано на 27.09.22 в 14:07