Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

При използването на железопътен транспорт

Скорост, безопасност и комфорт след рехабилитацията на жп линията Пловдив - Бургас

Влаковете ще се движат със средна скорост от 145 км/ч


Модернизацията на жп линията Пловдив – Бургас е приоритетна за национална компания „Железопътна инфраструктура“. Линията е една от основните жп магистрали на България. Тя е част и от европейски тарнспортен коридор Ориент – Източно Средиземноморие свързващ Северно и Балтийско с Черно и Средиземно море.

„Рехабилитацията ще подобрени транспортните връзки на територията на страната, както и добрата свързаност със съседните държави и страните от Европейския съюз. Това ще помогне за икономическото развитие на съответните региони от Пловдив през Стара Загора до Бургас“, коментира инж. Иван Бакалски, ръководителят на Втора фаза на проекта за рехабилитация на железопътната линия  "Пловдив-Бургас" по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 на ЕС. 

В първата фаза са рехабилитирани железният път и съоръженията, контактната мрежа в участъка от Михайлово до Бургас. Постигната е средна скорост на движение 140 км/ч. Във втория етап  извършена е рехабилитацията на пътя в участъка от Скутаре до Оризово, там скоростта за движение е до 130 км/ч. Монтирани са две нови системи за управление на влаковото движение в гарите Маноле и Белозем.

Вече се работи и по участъка от Оризово до Михайлово. Там ще се извърши  удвояване на  железопътната линия, като в района на Чирпан тя се разклонява. Единият път преминава директно през гара Чирпан, а другият -  директно през нов тунел към гара Михайлово. След като  изграждането на тези участъци приключи, включително и двата – гара Зимница и участъка Явор – Зимница при гара Завой, ще бъде постигна скорост на движение на влаковете средно – 145 км/ч.“

Предстои модернизация и на системите на сигнализация и телекомуникация по  жп линията Пловдив – Бургас. Това са системи, с които се  водят влаковете по безопасни трасета. Телекомуникационна система свързва  служителите по гарите помежду им, с диспечерите в Пловдивския диспечерски център, с локомотивните машинисти във влаковете.

Във Втората фаза се предвижда и изграждането на надлези на 40 места. Прелезите ще бъдат заменени с надлези, като по цялото трасе Пловдив – Бургас ще останат само два прелеза – в района на „Нефтохим – Бургас“ и един в района на гара Долно Езерово.

След реализирането на проекта ще се постигне скорост, безопасност и комфорт при пътуването по жп линията Пловдив - Бургас, коментира още  инж. Иван Бакалски:

„Ще се постигне скорост до 160 км/ ч, като средната скорост от Пловдив до Бургас ще бъде 145 км/ч, тъй като има участъци където скоростта е до 130 км/ч. Така ще намалим времепътуването, то ще е не повече 2 часа и половина.“

Той посочи още, че системите за сигнализация ще гарантират висока степен на безопасност, включително и контрол върху скоростта без намеса на машинистите на влаковете. По отношение на комфорта, релсите са заварени без настави и не се чува тракане. А след обновяването на локомотивите и вагоните от „Пътнически превози“ ва БДЖ пътуването с влак ще е още по – приятно.

Повече информация, можете да намерите в сайта на ОПТТИ 

интервюто може да чуете в звуковия файл:Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пръскат с лодка против комари в района на Вая и Мандренското езеро

С помощта на специално оборудвана лодка Дезинфекционна станция – Бургас и екип на ИАРА извършват пръскане против ларви на комари в техните биотопни зони в две бургаски езера. Вече е обработено езерото Вая, предстои да се извърши пръскане и в Мандренското езеро. ИАРА – Бургас съдейства на Дезинфекционната станция за извършване на лаврицидните обработки..

публикувано на 30.07.21 в 11:12

Продължава кампанията за Дома за мъже с умствена изостаналост в Русокастро

Продължава кампанията ни в полза на Дома за възрастни хора с умствена изостаналост в Русокастро. Събираме стари, но запазени мъжки дрехи, чаршафи, завивки, одеяла. Инициативата провеждаме заедно с вас нашите слушатели, за помогнем на обитателите на социалната институция. В Дома са настанени 130 младежи и мъже от 18 до 65..

публикувано на 30.07.21 в 09:30

В Поморие отбелязват 200 години от рождението на Раковски

Документална изложба на Историческия музей в Котел гостува в библиографската експозиция на библиотеката в Народно читалище "Просвета 1888" - Поморие. Поводът е отбелязването на 200 години от рождението на патриарха на българската национална революция Георги Раковски.  Темата на срещата с проф. Пламен Павлов е "Невъзможният Раковски". Началото е в..

публикувано на 30.07.21 в 07:15
Архив

Жителите на с. Маринка готвят блокада заради проблеми с водата

Жителите на село Маринка подготвят протест заради чести ВиК аварии и спиране на водата в селището . Тази неделя те планират да затворят главния път край селото и да блокират за кратко трафика към подходите на Бургас и М. Търново. Кметът Любомир Узунов пояснява: „Когато има авария това означава, че тази загуба се преразпределя..

публикувано на 29.07.21 в 15:44

"Булевард Демокрация" на 29-ти юли

Предвид спецификата на региона туристическите акценти ще са широко застъпени в предаването днес. Служебният министър на туризма се срещна с бранша в Слънчев бряг, където отичтат ръст на украинските летовници. И тази година сме свидетели на феномена резервирана сянка с хавлия, а местата на първа линия се пазят най-трудно - още плажни трикове ще има в..

публикувано на 29.07.21 в 14:50

По-ниски наеми и такса тротоарно право в Сливен

Местният парламент одобри предложението за намаляване на  такса „тротоарно право“  наполовина. Ще бъдат  понижени  и наемите на заведения за обществено хранене, питейни заведения и кафе-сладкарници. С 50 % падат и  концесионни  възнаграждения, дължими  за  общински обекти. Сред тях попадат стадионът в местността  Карандила, Спортен комплекс „Хаджи..

публикувано на 29.07.21 в 14:43

И хеликоптер гаси пожара над Твърдица

Локализиран е горският пожар, пламнал във вторник над град Твърдица. В гасенето днес, освен огнеборци, горски служители и военни отново се включи хеликоптер, за да бъдат изгасени вътрешните огнища.  Пожарът е ограничен и под контрол, но рискът от ново разпалване остава, обясни кметът на Твърдица Атанас Атанасов. " Има вторични огнища, с покачване на..

публикувано на 29.07.21 в 11:59