Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

По програмата "Отново заедно":

Много въпросителни около безплатните ученически почивки

Училищата трябва да изберат кои деца да отдъхват за сметка на държавата, туроператорите искат разяснения от МОН

Снимка: БГНЕСТуристически пакет за шестдневно пътуване на стойност 500 лева осигурява Министерството на образованието за лятната почивка на учениците. Инициативата е по Националната  програма „Отново заедно“, която е финансирана с 15 млн. лв. от държавния бюджет. С тях на почивка ще бъдат изпратени 30 000 деца и придружаващи ги педагози. Програмата вече е отворена, а заявки за участие се приемат до 31 юли. Изискването е участниците да не надхвърлят 7% от общия брой ученици и персонал, а училищата сами да изготвят критериите за включването им.  

35 от 480  деца в бургаското НБУ "Михаил Лъкатник" ще могат да се възползват от програмата „Отново заедно“. По спуснатата рамка от министерството педагогическия съвет ще изработят конкретни критерии за подбора им, посочва директорът Снежа Височкова:

"Много семейства са в затруднено положение. Имаме доста преболедували ковид колеги, затова ще насочим нашите усилия в това да обхванем деца, които са пряко засегнати от обстановката в страната. 

Според изискванията на програмата училищата трябва да съберат минимум три оферти от туроператори. В базовото училище предпочитат почивката за да бъде на планина:

"Не е важно само мястото, в което ще бъдат настанени. Ще се спрем на туроператор, който предлага качествени и повече занимания." 

Програмата  е добра, както за учениците, на които се дава възможност да възстановяват активно психическите си и физически сили, така и за туроператорите, хотелиерите и екскурзоводите, на които се осигурява заетост. Това заяви Евелина Пулева, член на управителния съвет на Регионалната туристическа камара. Има обаче някой неясноти, за които сме отправили питане към двете министерства -на туризма и на образованието и науката, посочи Пулева. 

"В тези 500 лева какво ще включим освен всички туристическия пакет, освен музейни такси, хотелско настаняване, транспорт, лицензиран екскурзовод -какво става с командировъчните на учителите. Тези командировки ние трябва ли да ги включваме към пакетите или отделно ще се изплащат. Освен това какви бази, на какви условия трябва да отговарят - това също е важно да се знае."

Според спуснатия от МОН регламент на всеки 10 ученика трябва да има не по-малко от един придружител-учител или друг специалист от Център за специална образователна подкрепа. От браншовата организация апелират и за създаването на платформа, на която всеки туроператор да представи  офертата си. Това ще обогати програмата, а училищата ще имат по-голям избор, смята Пулева.   

Програмата вече е отворена, а заявки за участие се приемат до 31 юли.

Повече чуйте в звуковите файлове.
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Продължава обновяването на детска градина „Звездица“ в Сливен

Кметът Стефан Радев днес посети Детска градина „Звездица“ в кв. „Даме Груев“, която в момента се обновява.  „Тази детска градина не е ремонтирана от началото на изграждането й през 1975 г. Дълго време търсихме финансиране за този проект и се радвам, че успяхме да осигурим средствата за ремонта“, заяви по време на посещението си Стефан Радев. Той..

публикувано на 03.08.21 в 14:38

Учителките от видеоклипа с тормозеното дете ще получат наказания

Учителката от видеото с тормозеното дете ще бъде уволнена, ако се докаже автентичността на клипа. Това обявиха от Центъра за специална образователна подкрепа в Бургас. Видеото, разпространено в интернет, на което се вижда, как учителка тормози дете, е на поне три години, защото стаята където е заснето е вече ремонтирана. Това каза..

публикувано на 03.08.21 в 13:09

„Математика без граници“ събира деца от цялата страна в Несебър

От 6 до 8  август 2021 г. турнирът „Математика без граници“ отново ще събере в Несебър деца с изявени математически дарби от цялата страна. Финалът на състезанието и тази година  ще се проведе на национално ниво поради извънредните обстоятелства с разпространението на COVID -19 по целия свят. Събитието в Несебър традиционно се провежда под патронажа на..

публикувано на 03.08.21 в 13:02

Допълнителен прием на първокласници и деца за подготвителната група в СУ „Иван Вазов“ в Бургас

 Изключително успешна кампания по прием на нови ученици отчита ръководството на бургаското училище „ Иван Вазов". 53 –ма осмокласници ще се обучават в две паралелки „ Извършване на термални процедури в балнеологични и други  възстановителни центрове. Интересът към специалността расте с всяка изминала година. По време на обучението си гимназистите..

публикувано на 03.08.21 в 12:02
Снимката е илюстративна.

Засилен интерес към Националната програма „Отново заедно“ в Ямбол

Засилен интерес към Националната програма „Отново заедно“,отчитат от Регионалното управление на образованието в Ямбол. За безплатна лятна почивка на своите ученици са кандидатствали от 16 учебни завадения. Целта на програмата е да социализира отново учениците, след дългите месеци дистанционно обучение, заради COVID-19.  510 ученици от 16 училища ще..

публикувано на 26.07.21 в 08:24

Започна изграждането на трети корпус на детска градина в „Меден рудник“

Започна изграждането на нов, трети корпус на модерната детска градина „Надежда“ в ж.к. „Меден рудник“.  Сградата на корпус „В“ ще бъде на 2 етажа, а визията й ще кореспондира с изградени вече корпуси „А“ и „Б“. Днес символичен старт на строителните дейности даде кметът Димитър Николов. „След построяването на първите два корпуса на детска градина..

публикувано на 22.07.21 в 12:16

Напредва строителството на новия корпус на училище „Св. св. Кирил и Методий“

К метът Димитър Николов посети строителната площадка на новоизграждащия се корпус на училище „Св. св. Кирил и Методий“. Постройката вече е издигната на груб строеж, като в момента се работи на последното ниво на бъдещия спортен корпус. „Новият корпус ще предостави на учениците възможност за участие в различни спортни дейности и придобиване на..

публикувано на 19.07.21 в 15:45