Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евгения Раданова и Цанко Цанков се включват в "Триатлон Бургас 2021"

Един от най-успешните ни олимпийци Евгения Раданова, която е и световна шампионка и седемкратна европейска шампионка по шортрек, световният рекордьор по 12-часово непрекъснато плуване в 50-метров басейн Цанко Цанков  и ултрамаратонецът Красимир Георгиев ще се включат в държавното първенство спринтова дистанция „Триатлон Бургас 2021“. To ще се проведе през уикенда, съобщават от община Бургас.

Около 300 състезатели от цялата страна ще вземат участие в двудневната атракция в събота и неделя. Организатор е Българската асоциация по триатлон с подкрепата на отдел „Спорт“ към Община Бургас.

Дисциплините при мъжете и жените са 750 метра плуване, 20 км колоездене и 5 км бягане. Възрастовите категории са 6, като най-малките са деца до 10 години. Ще има отворен старт за аматьори, 5 държавни комплексни щафети, 6 корпоративни щафети и един отбор „Супертриатлонист“.

Официалният старт на „Триатлон Бургас 2021“ е в 9:00 часа на 26 юни, събота на Северния плаж. Плуването е от северната страна на заведението Saxa Beach. Трасето на колоезденето е по алеята към Сарафово /до бариерата за Солниците/. Бягането е по ул. “Поморийска“ и алеите около Графична база.

За първи път Българската федерация по триатлон организира щафета на спортни звезди и млади хора със специални потребности. Всички те ще  сформират отбор, наречен „Супертриатлонист“.

Цанко Цанков, Евгения Раданова и Красимир Георгиев ще застанат на старта на състезанието за аматьори и корпоративни участници сутринта в съботния ден. Всеки ще премине последователно по една от трите дисциплини в атрактивната надпревара - Цанко Цанков/плуване/, Евгения Раданова/колоездене/, Красимир Георгиев/бягане/.

През цялото време трите вдъхновяващи и мотивиращи спортни личности ще бъдат в тандем с младежи със специални потребности

„Триатлон Бургас 2021“ продължава и в неделя от 8:00 часа, а награждаванията на различните групи участници са в събота около 12:00 часа, както и между 17:00 и 18:00 часа, а в неделя около 15:00 часа.

За безопасното провеждане на държавно първенство по Триатлон, който е част от спортния календар на Община Бургас, утре, петък /25.06./ от 17:00 часа до неделя, 27.06. до 18.00 часа, улица „Поморийска“ и паркинга на Капани в Приморски парк ще бъдат затворени за движение и паркиране на автомобили. За целта ще бъде временно затворена за движение на МПС ул. „Поморийска“, в участъка от ул. „24-ти Черноморски пехотен полк“ до паркинга на Капани.

Община Бургас призовава водачите на автомобили до 17:00 часа, утре – 25 юни, да освободят паркираните МПС на платена зона по улицата и паркинга.

По време на провеждането на събитието ще бъде въведена организация и за пешеходците и велосипедистите в Приморски парк. Участъците, които ще бъдат затворени за велосипедисти и пешеходци са: велоалеята към Солниците, в участъка от паркинг Капани до бариерата на Солниците и районът, заключен между ул. „Поморийска“, паркинга на Капани и Графична база. Пешеходци и велосипедисти ще бъдат пропускани от доброволци на събитието във времето, когато на терена няма състезатели.

Стартът на събитията е от 09:00 часа в събота и ще продължи двата почивни дни. Поради това достъпът до търговските обекти в района ще бъде затруднен през тези дни.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спортен празник в Бургас по случай откриването на Олимпиадата

Спортен празник по случай откриването на Олимпийските игри в Париж ще бъде проведен в Бургас на 26 юли. Събитието ще включва спортни клубове от Бургас, които ще демонстрират умения. Заместник-кметът по спорт в общината Манол Тодоров обясни: „Ще имаме представители на художествената гимнастика в лицето на „Черноморец“ и „Триумф“...

публикувано на 26.07.24 в 08:40

Даниел Стаматов се завърна в "Нефтохимик"

Футболистът на "Нефтохимик" от сезон 2017/2018 година Даниел Стаматов е поредното ново попълнение в състава на представителния отбор на клуба, съобщават от там. Роденият през 1995 година състезател е роден в Бургас и започва своите първи стъпки във футбола именно от "Нефтохимик". След което преминава в школата на Черноморец от където е забелязан и в..

публикувано на 26.07.24 в 08:38

Бургас ще бъде домакин на Европейското първенство по кудо през 2025 година

Бургас ще бъде домакин на Европейското първенство по кудо през 2025 година, съобщават от Общината. Морският град бе избран в конкуренция с градове от други държави, а престижното международно събитие ще се проведе на 4 и 5 октомври в Спортна зала „Арена Бургас“. Кметът Димитър Николов обсъди преди три седмици тази възможност със заместник-директора на..

публикувано на 23.07.24 в 13:16

Предстои международният плувен маратон "Порт Бургас"

Днес в акваторията на Морската гара в Бургас ще се проведе четвъртото издание на Международния плувен маратон „Порт Бургас“. Близо 200 участника до момента са регистрирани в двете дисциплини – на 1000 м. и на 3000 метра. Сред тях има представители на България, Русия, Сърбия, Турция, Северна Македония, Румъния, Унгария, Германия, Люксембург и Украйна...

обновено на 20.07.24 в 08:42

Близо 200 ще са участниците в международния плувен маратон „Порт Бургас"

За четвърта поредна година  ще се проведе в Бургас международният плувен маратон „Порт Бургас“. Досега участие са заявили близо 200 души. Има различни хора-деца, възрастни, любители, има и професионални плувци, обясни за БНР Бургас  организаторът Цанко Цанков от КПС “Победа“. Очакваме да се получи един прекрасен спортен празник за град Бургас,..

публикувано на 19.07.24 в 14:00

Стартира международният турнир по плажен тенис "Burgas Open"

Международният турнир по плажен тенис "Burgas Open" IFBT ще се проведе на морския бряг до неделя. Той е с ранкинг двойки: жени, мъже, мъже over, смесени и без ранкинг: начинаещи и среднонапреднали. Организатори на надпреварата са  Българска Асоциация по Плажен Тенис БАПТ, "Черноморски плажен спортен клуб Бургас" с подкрепата на Община Бургас. Днес от..

публикувано на 19.07.24 в 13:17

Бургаска лекоатлетка триумфира като двукратна шампионка за глухи

Бургаска лекоатлетка, ученичка в СУ "Юрий Гагарин", триумфира като двукратна световна шампионка за глухи. Състезателката на клуб "Бургас 98" Илияна Мичевска финишира с най-добро време в дисциплините 400 и 800 метра гладко бягане при девойките старша възраст. Първенството се проведе в Тайван, където българския химн прозвуча на два пъти при качването на..

публикувано на 18.07.24 в 14:47