Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Биле фест владее четири дни остров Света Анастасия



На Еньовден и на остров Света Анастасия е вълшебно! Единственият обитаем остров в Черно море е домакин на четиридневен "Биле фест". Ритуали за здраве и плодородие, интересни гости от цялата страна, музикални изпълнения и работилнички са част от програмата, която започна днес. 

Само тук на това райско кътче от България соленият морски въздух се примесва с аромата на пресни билки. Идеята за "Биле фест" възниква преди четири години, разказва един от инициаторите Весела Христова от община Бургас:

"Идеята дойде от светлия летен празник Еньовден. На острова вирее една много рядка билка странджански чай, която се среща на много малко места в Странджа. Самият остров има оздравително действие, една особена енергия, тъй като това е стара земя, откъсната от Странджа. Така дойде идеята да направим едно събитие, посветено на билките, на здравето и здравословния начин на живот. 

Обичаме билките и здравето от природата, допълва управителят на острова Павлин Димитров:

"Самото име на светицата Анастасия означава лечителка. Тук растат риган, мащерка, жълт кантарион, мента, от които правим чай в лекарната. Със силата на природата смятаме, че един такъв фестивал е много подходящ за острова." 

Традициите са важна част от програмата на Биле фест. В събота от 11 часа фолклорният ансамбъл Китка ще пресъздаде ритуала Еньова буля, а една от занаятчийските работилнички ще покаже бродиране на шевици и изработване на картички с тях. Майстори от цялата страна ще правят пред посетителите още натурални сапуни, репеленти, както и разхладителни напитки и интересни ястия, посочи още Весела Христова.

Билкови отвари ще забъркат майстори от близо и далеч. Участниците в тазгодишното издание на "Биле фест" ще представят собствено производство здравословни храни, лечебни екстракти и мехлеми. От шеф Снежа Орлова ще разберем що е то марудници и вкусна ли е баницата с билки от родопския край, а екипът на островното Бистро „100 години назад“ ще нагости посетителите на фестивала със зелена супа с лапад и специален зелник.

Програмата всеки започва в 10 часа. Във всеки от фестивалните дни са предвидени по 5 курса до острова. И в четирите дни кораб „Анастасия“ ще отплава за Острова от "Магазия 1" в 10:00; 11:30; 13:30; 15:00 и 17:00 часа. Посетителите от всеки курс ще могат да се включат и в специалното островно хоро,  което ще допълни доброто празнично настроение.

Повече чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургас има двойна шампионка в престижно състезание за танцьори

Бургас има двойна шампионка от състезанието Dance World Cup Finals, което се проведе в Прага и събра танцьори от цял свят, съобщи Община Бургас.  Двете световни титли са за 16-годишната Ванеса Калчева, която добави към успеха си и една вицешампионска. Ванеса е ученичка в Немската езикова гимназия „Гьоте“. Тя е първата световна шампионка за България..

публикувано на 13.07.24 в 13:19
Куче на разходка. Снимката е илюстративна.

Царево организира летен кучешки фестивал

Община Царево организира първия по рода си кучешки фестивал на българското Черноморие. Началото му е днес от 9 часа, а програмата включва изложението "Всичко за кучето", викторини и конкурсите "Най-бърз нос" и "Най-лакомото куче". Предвидени са и лекции, които да помогнат на стопаните в отглеждането на четириногите им любимци. От 19.30 ч ще има..

публикувано на 13.07.24 в 09:02

50 години от пресичането на Атлантика от Дончо и Юлия Папазови с лодка

Петдесет години се отбелязват от пресичането на Атлантическия океан от Дончо и Юлия Папазови със спасителна корабна лодка “ДЖУ IV”. Това се случва през лятото на 1974 г., като за първи път в историята на световното мореплаване се преминава океан, използвайки спасителна конвенционална лодка с платна и без кил. Историята на мореплавателите тръгва преди..

публикувано на 11.07.24 в 13:47

Пощенска кутия за приказки започва лятото си турне от Царево

"Пощенска кутия за приказки" отбелязва своята 14- та годишнина с лятно турне. Комедийният формат ще премине през летните театри на Царево, Созопол, Бургас, Варна и Пловдив. Събитието за ценителите е в Царево на 13 юли. "Събираме се хора, които се тук и ни е приятно да се срещнем на сцената. С мен ще бъдат Красимира Хаджииванова, която познавате..

публикувано на 10.07.24 в 13:53

платена публикация
Как можем да подобрим съня си чрез магнезий и ашваганда

В днешния забързан свят, качественият сън е от съществено значение за поддържане на доброто здраве и благосъстояние. За съжаление, много хора изпитват проблеми със съня поради стрес, напрежение и други фактори. Две природни съставки, които могат значително да подобрят съня ви, са магнезий и ашваганда . Ето как тези добавки могат да ви помогнат да..

публикувано на 10.07.24 в 12:55

Започнаха археологическите проучвания на Акве калиде

Начало на новия археологически сезон, бе дадено в най-прочутите антични и средновековни бани по българските земи – Акве калиде. Те се намират в бургаския квартал „Ветрен”. Проучванията са финансирани и тази година от Община Бургас през Регионалния исторически музей в града. През следващите месеци усилията на научните ръководители доц. д.н.а. Димчо..

публикувано на 10.07.24 в 11:31

Черна чайка долетяла във Варна от остров Свети Иван?

Възможно е черната чайка, която през почивните дни стана хит в социалните мрежи, да е долетяла във Варна от остров Свети Иван. Това коментира за Радио Варна Ивайло Иванов от Българското дружество за защита на птиците. Той обясни, че преди три години на острова е била заснета друга черна чайка. Иванов припомни, че на остров Свети Иван се..

публикувано на 09.07.24 в 13:20