Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Цветомир Цветков:

Болничните лимити ще отпаднат с дигитализацията на здравеопазването

Снимката е илюстративна



Електронна система между болниците и здравната каса, която в реално време да отчита медицинските дейности в лечебните заведения трябва да замени сегашния модел на болнични лимити. Становището е на председателя на Регионалната лекарска колегия д-р Цветомир Цветков. Повод за него са обсъждани промени за отпадане на лимитите в новия рамков договор между здравната каса и лекарския съюз. 

Отпадането на лимитите в болниците може се случи в близко бъдеще, но това е въпрос на политическа воля, смята д-р Цветков. По думите му това може да стане с въвеждане на нов механизъм за контрол на дейностите в лечебните заведения

Когато прациентът пристигне в реално време той се регистрира в системата на болницата, за да бъде приет и когата тази система е вързана със системата на касата той „светва“ в касата като вече регистриран, като вече приет пациент. Когато му се направят някакви изследвания, манипулации и т. н. те в реално време се регистрират“

Така няма как да бъде източвана здравната система, смята д-р Цветков. По думите му дигитализацията в здравеопазването трябва да продължи и така естествено ще отпаднат лимитите. Относно повишаване на цените на клиничните пътеки, лекарят заяви, че е това е необходимо и допълни:

Когато беше определяна цената на отделните клинични пътеки тя се опредили значително лобистки от общности, които имат влияние в средите, които определят цените“

Обсъждането на промените в Националния рамков договор продължават. 

Подробности в звуковия файл:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Безплатни прегледи за разширени вени ще се проведат в Бургас

Клиниката по съдова хирургия в УМБАЛ Бургас ще проведе профилактични прегледи за разширени вени. Кампанията е част от цялостната програма на Клиниката за превенция на съдовото здраве. Целта е да се предотвратят венозни заболявания и произтичащите от тях усложнения. Прегледите започват на 13 май и ще се провеждат до края на месеца с предварително..

публикувано на 07.05.24 в 15:41

Над 1000 души са потърсили медицинска помощ в УМБАЛ Бургас през празниците

Над 1000  души са потърсили медицинска помощ в УМБАЛ Бургас и медицинския център на болницата „Св. Николай Чудотворец“ през почивните дни от 1 до 6 май. Лекарите са преглеждали близо 160 пациенти на ден. През Спешно отделение и прилежащите спешни кабинети – педиатричен, хирургичен и ортопедичен, са преминали 607 пациенти. Продължава тенденцията то да..

публикувано на 07.05.24 в 12:38
снимката е илюстративна

Два нови случаи на коклюш са регистрирани в Ямболска област

Два нови случаи на коклюш са регистрирани в Ямболска област. Заболяването е лабораторно доказано при деца на 3 и на 13 години.  И двете деца са ваксинирани и при тях не се е наложило болнично лечение, уточни директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Радостина Калчева: "И двете деца са имунизирани и карат по – леко заболяването. Те са в..

публикувано на 07.05.24 в 12:32

Изграждат спешен медицински център в Поморие

Спешен медицински център се изгражда в Поморие. Кметът на Общината Иван Алексиев поясни, че това се случва по проект на Министерството на здравеопазването.  "Ние като Община предоставихме терен, който се намира в двора на болницата, за да бъде в близост до МБАЛ - Поморие. В момента се изгражда основната сграда и тя трябва да бъде завършена до..

публикувано на 05.05.24 в 14:30

Потвърдените случаи на коклюш в Бургаско са 16

Продължават да се увеличават случаите на коклюш в Бургаска област. През изминалата седмица са регистрирани 18 нови случая. Най-много са заболелите ученици във възрастовата група 10-14 години.  26 от общо 28-те случая на коклюш от началото на годината в областта са установени през април. От тях потвърдени са 16, за останалите се провеждат..

публикувано на 02.05.24 в 12:59
Заседание на Министерския съвет.

Правителството отмени решението за създаване на частна детска болница

Министерският съвет отмени решението си за създаване на Многопрофилна болница за активно лечение „Мама и Аз“ в София, съобщи късно снощи правителственият пресцентър. По-рано през деня служебният премиер Димитър Главчев разпореди незабавната отмяна на правителственото решение и заяви намерение да бъде потърсена отговорност на хората, които са го..

публикувано на 02.05.24 в 08:10

Университет „Проф. д-р Асен Златаров” разкрива филиал за обучение на медицински сестри в Добрич

Бургаски държавен университет „Проф. д-р Асен Златаров” разкрива филиал за обучение на медицински сестри в Добрич, съобщават от ВУЗ-а.  От там уточняват, че филиалът е в отговор на желанието на местната власт в болниците и медицинските центрове в общината да работят специалисти по здравни грижи с дипломи от реномиран университет. Създаването на новата..

публикувано на 01.05.24 в 12:08