Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Примабалерина на Софийската опера гостува утре в Летния театър

Поредното – пето поред, събитие от календара на Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“ 2021 г., които се провеждат на сцената на Летен театър – Бургас за четиринадесета поредна година, осъществявани от Държавна опера – Бургас и Община Бургас, е Танцовата гала – в събота,  от 20.30 часа на откритата сцена в Приморския парк.  Държавна опера – Бургас е  чест и удоволствие да  покани бургаската публика и гостите на града на едно квалитетно събитие, което ще представи на наша сцена изявени  балетни солисти и танцови формации. Те ще заредят почитателите на изкуството, подчинено на музата Терпсихора, с финес и настроение и ще очароват с вълшебното въздействие на танца.

Танцовата гала, която включва атрактивна селекция от класически, модерни танци и спиращи дъха акробатични съчетания, ще внесе финес, красота, динамика и настроение на Летния театър в почивния съботен ден. Публиката ще има възможност да съпреживее магията на танцовото изкуство, в която ще вземат участие: примабалерината на Софийската опера и балет Марта Петкова, солистите от Бургаската опера: Иванина Иванова, Емил Йорданов, Полина Иванова, Даниел Тичков, Яна Бердута, Теодор Цаков, балетните артисти: Анелия Иванова, Бианка-Хелън Джованели, Даниела Туртуманова, Елена Георгиев, Елеонора Митева, Ива Овчарова, Ивана Фиалковска, Мария Габарова, Натали Иванова, Патрисия Соарес, Кирил Филипов, Светлан Николов, Стефан Типиков и др. Прекрасните изпълнители от Танцова формация „Дюн“, с ръководител Петя Стойкова, ще представят своята нестандартна и въздействаща програма, включваща композиции, създадени чрез иновативен подход и методи, в които са вплетени философски послания. Взрив от динамика на сцената със съчетанията си, в които се редуват свръхтрудни елементи, ще сътворят  младите акробати от Клуб по спортна акробатика „Нефтохимик 2011“, с ръководител Диана Колева. В богатата и разнообразна програма на Танцовата гала ще вземе участие и ансамбълът на балета към Държавна опера – Бургас – като неотменен елемент от цялостната естетична картина на вечерта, посветена на танца.  

В балетната програма са включени фрагменти от балетите: „Лебедово езеро“ и „Спящата красавица“ от П. И. Чайковски /постановка и режисура – проф. Хикмет Мехмедов/, „Дон Кихот“ от Лудвиг Минкус, „Корсар“ от Адолф Адам, „Есмералда“ от Цезар Пуни, балетни миниатюри по музика на Даниел Франсоа Обер и Мануел де Фая, Михаил Глинка, хореография на Галина Калчева, както и актуални композиции с модерно звучене, в изпълнение на Танцова формация „Дюн“. Своебразен артистичен акцент в програмата ще бъде Адажио на Кармен и Дон Хосе от балета „Кармен“ от Жорж Бизе – Родион Щедрин, в изпълнение на примабалерината на Софийската опера и балет Марта Петкова и премиер балетиста Емил Йорданов.

Танцовата гала е по идея на Галина Калчева, дългогодишна примабалерина на Държавна опера – Бургас и репетитор на балетния състав. В края на м. април т. год. тя дебютира успешно и като постановчик и режисьор на премиерния спектакъл „Жизел“, който бе игран два пъти с голям успех, както двете представления бяха в рамките на по-малко от 20 дни. „Жизел“ ще бъде представен и в рамките на Бургаските музикални празници – на 14-и юли от 20.30 часа на сцената на Летен театър – Бургас.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургаският куклен театър открива новия сезон с премиера за най - малките

Премиерата на спектакъла за бебета „Аз мога“ поставя началото на новия есенно – зимен сезон в Бургаския куклен театър. Р ежисьор е Петър Тодоров, участват актрисите Десислава Минчева и Неделина Роселинова, в създаването му участва и един от най-изявените детски психиатри в България д-р Здравка Янева. Спектакълът е насочен към бебета и деца в..

обновено на 10.09.24 в 08:23

Музика и изобразително изкуство се преплитат във фестивала "Музикални зографи"

На 10, 11 и 12 септември в Бургас ще се проведе фестивал „Музикални зографи“. Ще участват  пианистите Марио Бобоцов и Фани Куцарова, мулти-инструменталният музикант Венци Трифонов, гъдуларят Мартин Владимиров и Мандолинен квартет „Сезони“. Музикалните образи по време на трите концерта ще бъдат пресъздадени върху платно от художника Румен Статков...

публикувано на 10.09.24 в 07:20

Тече записване за уъркшопа „Магията на театъра и киното“ в Бургас

Отворен уъркшоп, насочени към хора, които мечтаят да са на сцената или на екрана, ще се проведе от 13 до 20 септември в Бургас. Преподавателите лектори на „Магията на театъра и киното“ са не само педагози, но и практици. Сред тях са: Роберт Янакиев, Башар Рахал, Николай Илиев, Георг Киряков, Любомира Башева, Ваня Николова, Веселин Менкаджиев, Никола..

публикувано на 09.09.24 в 13:49

За трета година Бургас става сцена за анимационно филмово изкуство

За трета поредна година Бургас ще бъде домакин на Детски международен анимационен фестивал. Цветната инициатива ще даде подходящ завършек на летните приключения, в дните от 19 до 22 септември.  Събитието ще предложи на младата аудитория богата програма, както и възможността деца и младежи да се гмурнат в света на анимацията през личния си опит...

публикувано на 09.09.24 в 13:48
Захари Карабашлиев

Захари Карабашлиев пише нов роман на морска тематика

Нов роман на морска тематика пише издателят и писател Захари Карабашлиев, разкри той пред БНР Бургас и допълни, че по план трябва да приключи работата си по него през 2025 година. Писателят отклони въпроса за подробности от сюжета с думите: „Аз тайни не обичам кой знае колко да пазя, но при писането има нещо, което съм забелязал – че ако..

публикувано на 09.09.24 в 08:16

Созопол ще бъде домакин на втория национален влашки събор

Община Созопол ще бъде домакин на втория национален влашки събор, който ще се проведе днес от 19:30 часа на сцената на летния театър „Аполония“.  По време на събора ще бъдат представени бита и културата на българските власи и по-конкретно на власите-рудари и лудари. Програмата включва изложба от традиционни носии,  плетива и везба, както и..

публикувано на 08.09.24 в 14:01

Завърши 40-ата Аполония

В Созопол снощи завърши 40-ото издание на Празниците на изкуствата "Аполония" - с концерт на  "Фондацията“ и Оркестъра на опера Пловдив. В програмата бяха включени над 70 събития, сред които изложби, кино прожекции, театрални постановки, музикални концерти, премиери на книги. Фестивалът има за цел да съхранява културни традиции и да подкрепя нови..

публикувано на 08.09.24 в 08:23