Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДАМТН проверява играчки батути и каски за велосипедисти

| обновено на 30.06.21 в 15:56



Инспектори от агенцията за метрологичен и технически надзор започнаха поредната сезонна кампания за проверки на предлагани на пазара продукти като играчки батути и каски за велосипедисти. И тази година е под мотото „Безопасно лято“. 

Кампанията на дирекция „Надзор на пазара“ започна през юни и ще  продължи три месеца. Обект на инспекциите са  продукти, често използвани от потребителите през летния сезон, обясни Нина Стоянова – началник на регионалния отдел „Надзор на пазара“.

"От 2015 година провеждаме тази кампания под мотото "Безопасно лято". Всяка година обаче тематиката на проверките е различна. За тази година са спуснати по план три продуктови групи. От играчките проверяваме батути, като тази проверка в момента тече. Следващият месец юли е планирано да се извършат проверка на каски за колоездачи, скейтбордисти. Последният летен месец  - август,  тогава ще проверяваме изправността на газови бутилки и газови патрони. 
Относно това, което проверяваме в момента - има на пазара голямо разнообразие на батути, но при нас има ограничение и проверяваме само такива, които са играчки. Техният брой на пазара не е много голям, коментира Стоянова. Въпреки, че все още не е приключила регионалната проверка, инспекторите са констатирани един вид батут в нарушение, със сериозен проблем - без маркировка за съответствие СЕ. Предприети са мерки за ограничаване на разпространението на този продукт, спрян е със заповед.  Тези батути, които са играчки имат стандарт. ПРи тях има и различни размери, според теглото на децата, за които са предназначени. Нарушителите на стават изрядни веднага, точно това е причината за тези тематични проверки. 
В тази кампанийна проверка не си взаимодействаме с Комисията за защита на потребителите. Те в момента проверяват спортни уреди, а ние имаме за цел на проверим играчките. ", посочи още Стоянова. 

С провеждането на кампанията, ГД „Надзор на пазара“ има за цел да провери дали икономическите оператори, отговорни за пускането и предоставянето на българския пазар на тези продукти, спазват приложимото към тях законодателство. Поради широката употреба и голямото разнообразие на предлагане, тези продукти обичайно са в полезрението на инспекциите от ГД „Надзор на пазара“.

При установяване на несъответствия, ще бъдат прилагани предвидените от закона глоби,  санкции и принудителни административни мерки.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Затварят част от АМ "Тракия" след Карнобат заради катастрофа

Движението при км 327 на АМ "Тракия" след отбивката за Карнобат в посока Бургас се осъществява в активната лента поради катастрофа, съобщават от АПИ.  Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост. Трафикът се регулира от "Пътна Полиция".

публикувано на 05.09.24 в 10:54
архив

Заупокойна молитва и молебен ще бъдат отслужени в Царево

Заупокойна молитва и молебен за благодат ще бъдат отслужени в Царево една година след наводненията в общината, при които загинаха 4-ма души. Курбанът за здраве ще бъде раздаден в двора на църквата "Св. Цар Борис Михаил". Държавата още не е възстановила над 1,2 млн. лева, които изразходи Царево след наводненията Два напълно възстановени моста,..

публикувано на 05.09.24 в 08:18

РИОСВ - Бургас: Неприятната миризма на нефтени продукти идва от морето

Девет сигнала за неприятна миризма на нефтени продукти са постъпили днес в Регионалната инспекция по околна среда и води в Бургас. Според екоинспекторите става дума за миризми от товаро – разтоварната дейност на танкерите, каза за БНР – Бургас директорът Павел Маринов. По думите му такива сигнали има от началото на лятото и са почти всяка седмица...

публикувано на 04.09.24 в 15:43

Меморандум подписа Мария Нейкова с НС на ТПК

Меморандум за сътрудничество бе подписан между Областна администрация Бургас, Националния съюз на трудово-производителните кооперации и Окръжния съюз на трудово-производителните кооперации–Бургас.  Това стана по време на форум на тема „105 години НС на ТПК“, който се проведе в  Областната администрация. Обхватът на Меморандума включва разработване..

публикувано на 04.09.24 в 15:13
Писателят Захари Карабашлиев ще представи романа си

Да внимаваме кого избираме: тези, които говорят за врагове и чужди влияния, водят към бездната

"Раната, която се отваря по време на една война, зараства много бавно. Понякога не зараства. Понякога минават десетилетия, вероятно и повече. Но по-трудно зарастват раните, за които не се говори и които не се третират" - казва писателят Захари Карабашлиев в навечерието на представянето на романа си "Рана" в рамките на културния фестивал "Аполония". То ще..

публикувано на 04.09.24 в 15:25

Акция за кастриране на дворни кучета и котки ще се проведе в Сливен

12-ата акция за кастриране на дворни животни ще се проведе в Сливен от 20 септември.  В дните до 23 септември ще се кастрират безплатно кучета и котки. Акцията е с предварително записване -   7 и 8 септември от 14 до 16 часа, на 14 и 15 септември от 14 до 16 часа или до запълване на квотата. Кампанията е с благотворителен характер. Целта е..

публикувано на 04.09.24 в 14:05

Община Царево кандидатства по проект за основен ремонт на кметството в Лозенец

В средата на август бяха представени проектите за ново оформление на обществени сгради в гр. Ахтопол, с. Синеморец, гр. Царево и с. Лозенец, изготвени от френски студенти, които участват в международен конкурс за проекти. Студенти от Париж изготвиха проекти за пет сгради в община Царево Междувременно, в партньорство с арх. Цвета Сурчева,..

публикувано на 04.09.24 в 09:50