Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Котел отмени частичното бедствено положение

Община Котел отмени частичното бедствено положение, което бе обявено след наводнението причинено от обилен валеж миналата седмица. Тогава пострадаха около 60 къщи в Котел и село Тича. В Котел на най-пострадалите две семейства бе раздадена покъщнина, храна от Българска хранителна банка, дрехи и одеяла, дарени от частни лица и организации.   

По решение на местния парламент 40 хиляди лева ще бъдат заделени от общинския бюджет за пострадалите от наводнението, съобщи заместник-кметът Шериф Кованджъ:

"Тези 40 хиляди лева ще бъдат разпределени по справедлив начин на тези, които пострадаха."  

Цялостно обзавеждане получиха най-пострадалите семейства Хубови и Баеви, съобщи организаторът на дарителската кампания Таня Христова:

"Обзавеждаме напълно със всички необходими мебели, електроуреди, спално бельо, дрехи." 

Семействата, които днес приеха даренията коментираха, че не за първи път се наводняват:  

"Искам да се обърне внимание да не идва тази вода. Не искам аз това нещо да го взимам (помощите б.а.), аз искам моето си, за което съм се трудила и съм работила за това нещо. Отиде си. Какво да го правя? Аз го взимам със страх, защото пак ще дойде водата. 
Значи през година става наводнението. Ей го – всичко ново навънка. " 

През следващите дни ще бъдат раздавани помощи на останалите пострадали от наводнението. 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Къде няма да има вода в понеделник:

В понеделник от 9:00 ч. до 15:00 ч. ще бъде спряно водоподаването в Централна градска част, на ул. „Д-р Нидер“, съобщи ВиК Бургас. На 26 февруари за времето от 9:00 ч. до 16:00 ч. без вода ще бъде и бургаският квартал „Лозово“. До вторник (27 февруари) няма да има вода и в промишлената зона от Помпен свят в посока Бургас. Там водоподаването е..

публикувано на 25.02.24 в 22:25

Студенти, преподаватели, еколози и общинари чистят Странджа от боклуци

Почистване на "пътя на бежанците" в Странджа планина проведоха студенти  от факултетите по обществени науки и по обществено здраве и здравни грижи  на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“-Бургас, заедно със свои преподаватели и представители на Сдружение „Зелена Странджа“, Международния младежки център, Община Бургас и кметството в село Голямо..

публикувано на 25.02.24 в 14:31

Ловци в Ямболско предупреждават за повишен риск от инциденти с мигранти

Ловци от крайграничната община Болярово предупреждават за повишен риск от инциденти с мигранти. С рещите с мигранти в ловните полета близо до турско–българската граница не са изненада, но опасността от инциденти е голяма, категоричен е председателят на дружинката в село Голямо Крушево Иван Иванов: „Даже сутрин в инструктажа..

публикувано на 25.02.24 в 12:51

Изборът на Сливенски митрополит е касиран, защото е бил предпоставен

Касирането на епархийския избор на митрополит на Сливенската епархия от 18 февруари се е наложило, защото той е поставил Светия синод в ситуация на „предпоставен избор, което не може да бъде определено другояче, освен като недопустима интервенция и разрушаване на йерархичния ред в църквата“. Това пишат до Негово светейшество патриарх Неофит и до..

публикувано на 25.02.24 в 11:03

Завършването на църковния комплекс в Меден рудник ще струва 170 хил. лева

Близо 170 000 лева са необходими на за завършването на църковния комплекс „Свети Николай Чудотворец“ в бургаския комплекс „Меден рудник“.  Това става ясно от писмо на настоятелството на храма, чрез което те се обръщат към Общинския съвет с молба сумата да бъде включена в бюджета за 2024 година. Решението е спешно, тъй като разрешителното за..

публикувано на 25.02.24 в 08:15

Напусна ни Христо Бургазлиев

Фармацевтът Христо Бургазлиев ни напусна на 60 години. Тъжната вест съобщи съпругата му и председател на Регионалния фармацевтичен съюз Любима Бургазлиева. Той е издъхнал в болница. През годините Бургазлиев е бил управител на „Общински аптеки“, ръководил е и съсловната организация в региона. Той бе и преподавател в  Медицинския факултет на..

публикувано на 24.02.24 в 21:01

Касирани са изборите за нов митрополит на Сливенска епархия

Изборите за нов митрополит на Сливенска епархия са касирани, потвърди пред БНР секретарят на Сливенска митрополия Иван Млечков. От Св. Синод посочиха, че е касиран проведения епархийски избор на 18 февруари в Сливен за митрополит на овдовялата епархия, въз основа на постъпили жалби. На свое заседание днес висшите духовници обсъждаха легитимността на..

публикувано на 24.02.24 в 20:47