Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Въпреки отказа на ЦИК, референдум в 4 села край Обзор все пак ще има

Снимка: БНР

Независимо от съдебно решение и становище на Централната избирателна комисия, след драматично заседание Общинската избирателна комисия в Несебър допусна провеждането на нов референдум в 4 села край Обзор. Там 226 жители трябва да решат дали да останат или да се отделят в община Несебър. Общественото допитване е в отговор на референдума проведен в Обзор и още 6 села, при който 73% от жителите гласуваха да се отделят от община Несебър. Казусът става все по заплетен. 

След решение на Административния съд в Бургас, че  провеждането на нов референдум е незаконосъобразно и становище на Централната избирателна комисия той да бъде спрян, Общинската избирателна комисия в Несебър късно снощи реши референдум да има. Защо въпреки съдебното решение обществено допитване трябва да са преведе обяснява Росица Ракова от изпълнителната комисия внесла в Общинския съвет на Несебър предложението за контрареферендума. „Продължаваме да твърдим, че бъдещата община Обзор няма как да се издържа икономически. Нашите надежди са да останем в пределите на община Несебър", каза Ракова. 

Провеждането на нов референдум е незаконосъбразно казаха жители на Обзор: „Гласувахе да преминем към община Обзор и виждаме, че все още се опитват да ни правят спънки и да оспорват и да казват, че мнозинството от селата искали да си останат, няма нищо такова".

 4 са секционните комисии, които ще бъдат разкрити днес. Гласуването ще продължи от 7 до 20 часа и хората ще гласуват с хартиени бюлетини.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спират водата в селата Церковски, Аспарухово и част от Зидарово

Без вода до 16 часа днес ще са жителите на карнобатското село Церковски. Спиране ще има и в село Аспарухово . То ще е до 17 часа. Причините са ремонтни дейности след авария на етернит, уточняват от ВиК Бургас.  До 13 часа поради възникнала аварийна ситуация ще бъде спряно водоподаването и в част от созополското село Зидарово.

публикувано на 24.09.21 в 09:56
Снимката е илюстративна

Нарастват карантинираните в Сливен, призовават за набиране на продукти

Общинската хранителна банка в Сливен продължава да набира продукти от първа необходимост. По думите на кмета Стефан Радев през последните седмици се наблюдава значителен ръст на карантинирани хора и домакинства, с което нараства и нуждата от тяхното подпомагане. Всеки който желае може да се включи в дарителската акция. Мястото за доставяне на..

публикувано на 24.09.21 в 09:43
Архив

Взривни дейности днес на кариера Българово

Днес в периода от 11 до 17 часа на кариера "Българово" ще се извършват взривни работи . От там напомнят на гражданите, че в този период от време е опасно и забранено приближаването на хора и животни на разстояние по-малко от 1 километър около границите на кариерата. Районът ще бъде отцепен за осигуряване на безопасност по време на..

публикувано на 24.09.21 в 08:23
Главен библиотекар Мариета Главчовска

Библиотека в Сливен помага на желаещите да се преброят онлайн

Библиотеката при читалище „Зора 1860“ Сливен обяви кампания за подпомагане на хората, които искат да се преброят електронно в Националното преброяване, но нямат възможност да го направят в дома си. Библиотечните работници ще помогнат на всеки един, които реши да се преброи електронно в законовия срок, обяви главният библиотекар Мариета Главчовска...

публикувано на 23.09.21 в 16:16

"Булевард Демокрация" на 23-ти септември

Предвид днешната среща на служебния премиер с туристическия бранш, нашата тема също е туристическа. От бранша ще направят анализ на сезона. Ще чуем и ресорния министър в отговор на поставени от нас въпроси. След протеста на айтозлии за околовръстен път за извеждане на тежкотоварния трафик от града, дали това е възможно - очакваме отговорите на ДАИ и АПИ..

публикувано на 23.09.21 в 14:47

Бургас се включи към Споразумението за зелени градове

Бургас се присъедини към семейството на зелените градове. Споразумението беше подписано на специална церемония в Брюксел от зам.-кмета по стратегическо развитие и екология, дигитализация и адаптация към промените на климата Весна Балтина. Така Бургас стана първият български град, който се присъедини към други 72 европейски града, за които опазването на..

публикувано на 23.09.21 в 14:34

Профилактика и подмяна на предавател на честота 92.5 MHz

На 23 септември от 14.00 до 17.00 часа поради профилактика и подмяна на предавател, на честота 92.5 са възможни прекъсвания на програмата на БНР Бургас за района на град Бургас.  Може да слушате програмата на БНР Бургас на алтернативната честота 91.9 , както и онлайн .

обновено на 23.09.21 в 14:07