Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Екосистемата и солеността на Атанасовско езеро са застрашени

Екосистемата и солеността на Атанасовско езеро са застрашени от големия отток на сладки води в обходния канал на езерото, който събира води от водосбор от 250 кв. км, а с урбанизацията и строителството обемът им продължава да се увеличава. Рискът сериозно нараства с пускането на Северния обход на Бургас, чиито води също ще се заустват в охранителния канал на езерото. Това смятат от Черноморски солници АД , които поискаха спешни мерки за предотвратяване на риска от екологична катастрофа. Това стана по време на втората среща на Обществено-консултативния съвет за Атанасовско езеро на тема: „Може ли Атанасовско езеро да се развие като зеления коридор на Бургас?“ Целта е да се положат основите за планирането на Натура 2000 зоната и интегрираното развитие на района, да се комуникира какво натоварване може да „поеме“ територията и къде, както и потенциалите, които може да генерира и да донесе на Бургас.

Притеснението на солниците е свързано с това, че водите от целия водосбор на езерото на практика се вливат в един безотточен канал, който прелива в технологичен канал на предприятието и стига да помпена станция, която е в невъзможност да препомпва увеличения обем води. „Настояваме заустването на този безотточен канал да бъде изпълнено директно в морската акватория или да бъде изпълнен вариант без да бъде ангажирано едно частно дружество да изпълнява безвъзмездно дейност в обществен интерес. Продължаващото неглижиране на проблема от съответните държавни и общински институции ще доведе до унищожаване на поддържан резерват Атанасовско езеро, ще преустанови солодобивната дейност и на практика ще доведе до ликвидиране на традиционния солодобив, който се осъществява тук,“ заявяват от Солниците.

Българска фондация Биоразнообразие (БФБ) представи концепцията за Зелен коридор – системен подход, който използва обществената и природна функция на територията. Вдъхновени от предишната среща на Съвета, когато в работни групи участниците разгледаха социалния, екологичния, икономическия и естетическия аспект на НАТУРА 2000 зона Атанасовското езеро, от фондацията предлагат този потенциал да бъде интегриран в плановете за развитие на община Бургас.

Зеленият коридор ще осигурява достъп до здрава природна среда, възможност за създаване на продукти и услуги с добавена стойност, рекреация и СПА на открито. БФБ предлага насочване на туристическия поток навътре в района, не само по крайбрежието и по-активно интегриране на новите квартали на Бургас – Черно море, Ветрен и Рудник, защото езерото все повече става част от градската среда. Възможностите да се използва тази зелена система в прилежащите квартали е изграденият миналата година 30-км вело маршрут около цялото езеро.

Друг потенциален проблем е предстоящото изграждане на лодкостоянка в района на паркинга на Лугата и близо до канала, който вкарва солена вода в Атанасовско езеро. Отново липсват достатъчно обследвания и хидродинамиката на района не е взета предвид, което създава рискове, подобно на тези в кв.б Сарафово. Реши се внимателно да се следи този процес и да бъде създаден по-широк обществен интерес по темата.

БФБ в момента работи за развитието на Фонд за Атанасовско езеро с продукти и услуги с добавена стойност, чрез които да се подкрепят не големите консервационни мерки за поддръжка, които са задължение на държавата и оператора на солниците, но за популяризирането на езерото, следене на политиките, инвестиционни планове и проекти, медиатор между различните стейкхолдъри, образователни дейности.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Валентин Граматиков

Зам.-министър Валентин Граматиков ще търси решение за обходния път на Айтос с кмета Васил Едрев

Днес заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Граматиков ще посети Айтос и ще има работна среща в 12.00 ч. с кмета Васил Едрев, за да се търси решение на проблема с тежкотоварния трафик, минаващ през града. Очаква се той да бъде посрещнат от протестиращите, които не спират да изразяват недоволството си. Хората са..

публикувано на 21.09.21 в 08:21

Протестиращите в Айтос: "Тировете вън"

Стотици отново протестираха в Айтос, заради проблема свързан с липсата на обходен път за извеждането на тежкия трафик извън града. Това е третият по ред протест, след като при тежка катастрофа по главния път Провадия-Айтос тежкотоварен автомобил блъсна кола и на място загинаха баща с двете му деца, а 17-годишен младеж беше тежко ранен. С..

публикувано на 20.09.21 в 20:10

И днес десетки населени места в Ямболска област без вода

Аварии по водопроводната мрежа  и днес оставиха десетки населени места в Ямболска област без вода. В някои от селата чешмите остават сухи повече от два месеца. 11 села от общините „Тунджа и Стралджа, включени в захранващата група „ Бакаджик”, втори ден са без вода. Освен тях вода няма в още пет села подчерта зам. кметът на община Тунджа..

публикувано на 20.09.21 в 16:30
Снимката е илюстративна

Изсичат дървета на ул."Климент Охридски" заради ремонта й

Сеч на дървета се извършва в Бургас на улица "Климент Охридски".Причината е цялостният й ремонт.Такъв не бе правен с години, обясниха от община Бургас по повод сигнал на  слушател на БНР Бургас, че се изкореняват дървета в района на детска градина „ Златното ключе“. Ще бъдат засадени нови, уточниха от администрацията. Припомняме,че заради с..

публикувано на 20.09.21 в 15:18

БЧК - Бургас започна раздаването на храни на нуждаещи се

БЧК-Бургас започна раздаването на продукти на социално слаби граждани. Те се предостяват по Оперативна програма на европейския съюз за подпомагане на най – нуждаещите се. Право на помощта в община Бургас имат над 3 800  души. Спокойно започна раздаването на храните в пункта в Бургас. Той е първият, който започна работа в..

публикувано на 20.09.21 в 14:47

"Булевард Демокрация" на 20-ти септември

Темата ни засяга хиляди българи тъй като от днес БЧК започна раздаването на хранителни продукти на социално слаби граждани. С лед като президентската институция направи план-сметка колко ще струват на страната ни следващите избори, очаква се Централната избирателна комисия да назначи членовете на районните. За предизвикателствата пред тях в предстоящите..

публикувано на 20.09.21 в 14:35

В Бургас засаждат стотина млади дървета

Община Бургас засажда стотина млади дървета на различни места в града. Посадъчният материал е явор и дъб, както и декоративни храсти. Осигурени са вече развити, 5-6-годишни дръвчета. Приоритетно новата зеленина се засажда на местата, където тази година се реализират проекти за благоустрояване, поискани от активни и задружни съседи по новата общинска..

публикувано на 20.09.21 в 14:20