Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каталог представя 50 икони на Историческия музей в Бургас



Проектът „Каталог на иконите от Регионален исторически музей - Бургас“ беше одобрен за пълно финансиране от Министерство на културата. Отпуснати са средства в размер на 7 хиляди лева. С тях ще бъдат заснети и описани 50 икони, които са част фонда на музея, разказа уредникът Иванка Делева:

„Това са икони със забележителни качества, предстои тяхното професионално заснемане, със съответното описание на детайлите върху тях. Радваме се , че ще бъдат публикувани и атрибутирани, като това означава, че всяка икона ще бъде описана с размера си, датировката си и кратко описание на живописните сцени.“

В проекта ще бъдат обхванати всички т. нар. „спасени икони“, които музеят съхранява. Наречени са така, защото са спасени от полицията при полицейски акции при които са залавяни крадци, които са ги подготвяли за износ и продажба в чужбина. В каталога ще бъдат включени и икони, които са дарени през годините, придобити са след откупки или са открити по време на експедиции.

Проектът цели да популяризират достойнствата и значимостта на българското културно наследство, да се вникне в неговата същност и послание. Той вече се реализира, срокът за изпълнението му е до края на октомври. Готовият каталог ще бъде представен през месец ноември.

повече може да чуете в звуковия файл:


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Любо Киров с „Ново турне 2024“ в Бургас тази вечер

Любо Киров обяви „Ново турне 2024“ с концерти в страната. Тази вечер е в Летния театър на Бургас.  Както подсказва и името му „Ново турне 2024“ - то е изцяло ново преживяване за публиката. В момента Любо Киров работи и по албум, който се очаква да излезе през годината, а заедно с екипа си отново подготвя безкомпромисно музикално шоу.  Поредицата..

публикувано на 21.07.24 в 14:42

Мария Статулова ще е първият гост в нова иницитива на Международния филмов фестивал в Бургас

Над 40 заглавия събира програмата на Международния филмов фестивал Бургас тази година. Деветото издание се провежда в дните от 19 до 25 юли . Прожекциите са с вход свободен в Културния дом на НХК и на откритата сцена „Охлюва“. Фестивалният директор Емил Ованесов съобщи в студиото на БНР-Бургас: "Приготвили сме богата..

обновено на 21.07.24 в 12:07

Класически концерт с международно участие на "Флората" тази вечер

Тази вечер концерт, който ще се проведе в залата на Експозиционен център „Флора“ от 20 часа събира международна група музиканти: Павел Берман - цигулка (Швейцария), Галина Койчева - Мирчева - цигулка, Огнян Константинов - виола, Ромен Гариу - виолончело (Франция-Германия) и Даниела Дикова - пиано за изпълнение на пленителните Габриел Форе - клавирен..

публикувано на 21.07.24 в 11:50

Лятно кино „Яворов“ в Поморие предлага разнообразие от филми до 25 юли

Лятно кино „Яворов” в Поморие посреща зрители под богатия си звезден купол. Програмата днес включва от 21:00 ч. –„ Аз, проклетникът 4“ - анимация, комедия – 90 мин., а  от 22:45 ч. е „Покажи ми луната“ - комедия, романтичен – 127 мин. 22.07.2024 г. /понеделник/ 21:00 ч. – Грейси и Педро: пухкаво приключение /анимация – 80 мин/ 22:30 ч. –..

публикувано на 21.07.24 в 10:44

Йосиф Спиридонов: „Солинария“ се утвърждава и намира своето място на българската музикална сцена

Четвъртото издание на Младежкия арт фестивал „Солинария“ приключи преди няколко дни. Той се проведе от 2 до 13 юли. Форумът даде възможност на талантливи млади изпълнители на излязат на сцената. Екипът ни няма да спре дотук, а ще надгради постигнатото, посочи артистичният директор на „Солинария“ Йосиф Спиридонов: „През 2024 имахме рекорден..

публикувано на 20.07.24 в 14:45

"Последният гларус" открива BIFF 2024 в Бургас

Международният филмов фестивал Бургас започва тази вечер в морския град. На откриването от 21 часа на откритата сцена „Охлюва“ ще бъде Теодор Ушев, който селектира анимационната програма и актьорът Юлиян Вергов като част от журито. Над 40 заглавия представя деветото издание на фестивала. В конкурсната програма има 6 заглавия, които са..

обновено на 19.07.24 в 15:27