Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Прокуратурата проверява новите цени на парното, в Бургас то е 21% по-скъпо

Инж. Илиев: Ако няма когенерация, цената на парното в Бургас щеше да е 4 пъти по-висока

| обновено на 09.07.21 в 08:46Новите цени на парното са обективен резултат от повишените стойности на природния газ и въглеродните емисии. Това коментира изп. директор на бургаската Топлофикация инж. Христин Илиев по повод проверките на прокуратурата как е извършено ценообразуването. Увеличението в Бургас бе сред най-големите в страната.

103 лв. и 9 ст. с ДДС е новата цена на мегават час топлоенергия, която ще плащат бургазлии от юли. Досегашната цена е 85 лв. и 27 ст, като повишението е с 21%. Според инж. Илиев за това има обективни причини, свързани с по-високата цена на природния газ и въглеродните емисии:

„Най-вече увеличението на цената на газта. Ние правихме сметки в началото на годината на 22 евро, сега са 51 въглеродните емисии. Няма как да работим на загуба“

В Бургас освен природен газ, се използва и биомаса. С нея не можем да компенсираме, освен това ако не произвеждаме и продаваме електроенергия знаете ли колко ще стане цената на топлоенергията за града. Умножете го по четири и толкова ще стане един мегават. Истината е, че когенерацията спасява цените за гражданите“, допълни инж. Илиев.

Междувременно омбудсманът Диана Ковачева поиска Енергийният регулатор да се откаже от прогнозирането на цената на парното и тока за година напред. Мотивите на Върховната административна прокуратура са сходни – създавали се условия за ощетяване на крайните потребители. Според енергийната комисия обаче, няма как да се върне ежемесечно определяне на цена на парното, защото това означавало на всяко първо число на всеки месец да се отчита потреблението на 400 хиляди абонати. Такава технологична възможност засега нямало.

Повече може да чуете в прикачения файл:
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургас част от семейството на зелените градове в Европа

Бургас се присъедини към семейството на зелените градове в Европа. Това стана в европейската седмица на мобилността, когато заедно с 8 други големи градове в Европа подписаха Споразумението. Зам.-кметът по стратегическо развитие, екология и дигитализация в Весна Балтина отбеляза, че Община Бургас работи за подобряването на състоянието на околната..

публикувано на 28.09.21 в 11:20

Близки на изчезналия в морето Светозар Стоянов призовават за помощ

Съпругата на изчезналия на 20-ти септември в морето Светозар Стоянов отправи молба към всички хора, които имат желание да помогнат в откриването на мъжа й.  Според изчисления на ветровете и теченията от 20-ти до 27-ти септември, е определен  периметър, където  може да се намира плавателния съд на Светозар. Това е районът от Бургас към границата с..

публикувано на 28.09.21 в 11:19
снимката е илюстративна

Разширяват „зелената зона“ в Бургас заради протестите

Новото разширение на „зелената зона“ в Бургас е продиктувано и от протестите на граждани, които, след ремонта на бул. „Демокрация“, няма къде да паркират. Това коментира на сесия на общинския съвет Андрей Рунчев, началник на общинското предпритие „Транспорт“. С промяната, зоната ще стигне до ул. „Васил Петлешков“ и ще обхване целият комплекс..

публикувано на 28.09.21 в 10:06

Изтича срокът за кандидатстване за подмяна на печки на дърва с екоуреди

Изтича срокът за подаване на заявления за подмяна на старите печки на дърва с нови електроуреди. Крайният срок е 30 септември. Замяната е безплатна за бургазлии и се осъществява по проект, финансиран по програма LIFE. Целта е постигане по – чист въздух. Проектът се финансира от Европейският съюз и в него участват 6 български общини,..

публикувано на 28.09.21 в 08:45

10 села в община Тунджа и днес са с нарушено водоподаване

Повече 10 села в община Тунджа и днес са с нарушено водоподаване, заради аварии.  От ръководството на общината заявиха, че от следващия месец ще предоставят своя техника на Вик- дружеството само срещу заплащане. С ниско налягане или изцяло без водозахранване всекидневно остават около една трета от населените места в общината. Заради..

публикувано на 27.09.21 в 15:16
Луна Йорданова

"Булевард Демокрация" - на 27 септември

Цяла България днес (добре де, една част от нея, 30%, стари 50, както казваше Румен Белчев) коментира поредната кандидатура за президент – на певицата Луна. И не разбирам защо така я нападат тази усмихната жена. Тя целенасочено изпълнява това, което обеща – че ще се кандидатира. Колко политици могат да се похвалят с това? Въобще – след „русата жена,..

публикувано на 27.09.21 в 14:56

Община Болярово подпомага и тази година домакинства с дърва за огрев

Община Болярово за поредна година осигурява от горския си фонд дървесина за нуждащите се хора, на цена от 32 лв за кубик.  Зимният период е труден за преживавяне, но най-вече за тези, които са в пенсионна възраст, каза за БНР Бургас заместник-кметът на Болярово Нина Терзиева: „От общинския горски фонд осигуряваме дърва за..

публикувано на 27.09.21 в 14:41