Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

платена публикация
Елена Терзиева от Възраждане: Дълг е на всеки български гражданин да се занимава с политика, защото само заедно можем да променим статуквото

Елена Терзиева, основател на Фондация Супер бебе, е родена  в гр. Русе, в многодетното семейство на инженер и счетоводителка. Има по-малки брат и сестра. Тя е Магистър по социология към СУ „Св. Климент Охридски“ и Дипломиран Нутриционист към CSNN – Canada. Живее от 2012 г. в гр. Бургас, където ражда двете си деца.

Въпреки че владее 4 езика, тя решава да остане в България, за да се бори за по-добро бъдеще на децата.


Известна сте като създател на фондация „Супер бебе“ , а сега сте част от гражданската квота на Възраждане в Бургас, как изведнъж решихте да се занимавате с политика?

-  Дълг е на всеки български гражданин да се занимава с политика, защото само заедно можем да променим статуквото. А Възраждане ярко се отличава на политическата сцена – с ясни идеи и експертни стратегии за решаване на повечето проблеми в държавата. Харесва ми, че в партията са събрани много интелигентни хора, които не са обременени политически, млади лица, нахъсани да вършат работа за развитието и възраждането на България.  Освен това политиката е моя лична мисия, защото искам от сърце и душа да помогна  на  тези 200 000 двойки с репрудоктивни проблеми да  сбъднат мечтите си и да прегърнат своето дете.

Говорите така, все едно държавата в момента нищо не прави за тези двойки с репродуктивни проблеми…

-  Държавата просто ограничава репродукцията, поставя бариери – бариери за възраст, бариери за брой отпуснати помощи. Държава, която отнема правото на такова щастие, да имаш бебе, от своите граждани, е зла мащеха. Държава, която забранява инвитро процедурите в определени периоди, извършва убийство спрямо бъдещото поколение и спрямо мечтите на хората. Морално престъпление е да бъдат принуждавани младите двойки да заплащат баснословни суми за инвитро, за да могат да се докоснат до шанса за бебе. Подобно отношение към хората, желаещи да родят децата си в България, създава условия за робство, защото тези двойки и техните семейства са подтикнати да теглят непосилни заеми, да ипотекират или продават имоти, да задлъжняват до живот, за да се сдобият със своя рожба. В много случи децата са вече ученици, а техните родители, баби и дядовци все още „ги изплащат“.

Какви са вашите решение в тази сфера – репродукцията?

-  Считам, че политиката на една държава трябва да бъде в подкрепа на хората в репродуктивна възраст, да бъде съобразена с потребностите на младите семейства и да стимулира раждането на повече от две деца, за да я има изобщо държавата. Защото „народ без държава може, но държава без народ – не може да съществува“.  Трябва да се създадат условия, за да се завърнат младите хора в репродуктивна възраст в България и да родят и отгледат децата в родината ни, където са техните корени. Инвитро процедурите – да бъдат безплатни без условия, без възрастови ограничения и сложна документация. За всяко родено дете – да се осигури всичко необходимо за първите месеци след раждането (подобно на кутията за новородено във Финландия), без значение какъв е социалният статус на семейството. Такава помощ трябва да бъде осигурявана за всяко следващо дете, без значение от неговата поредност. Детските надбавки и помощи – да бъдат преизчислени и да отговарят адекватно на нуждите на семейството и разходите за едно дете. В тези и други мерки държавата ще осигури финансово и материално спокойствие за бъдещите родители, за да могат те да съградят по уверен начин най-смисленото щастие в живота на човека – многодетното семейство. Или най-малкото – да сбъднат мечтата си да гушнат своята рожба, без притеснения.

Каква сте вие като жена и майка?

-  За мен най-ценното нещо в живота е семейството и децата. Здравото и подкрепящо семейство ми е дало сила и опора, за да следвам мисията си, а децата ми осмислят всеки мой ден. Те са не само наше продължение, а и ценност, в името на която се боря, живея и мисля, какво остане след мен на този свят. Всеки ден се водя от мисълта за това, какво ще им оставя – не толкова в материален план, а като условия за живот, образование, морални ценности и родина. Личните ми интереси са в областта на личностното и духовно израстване, астрологията, древността, историята на България и целия свят. Сред любимите ми занимания са: пътуванията до древни светилища в страната ни и по света, медитация, йога, четене на книги – както художествена литература от класически автори, така и езотерика, себепознание и себеразвитие, наука, история и други. Спортувам от 5-годишна възраст, когато тренирах художествена гимнастика и продължавам да тренирам и до днес, защото спортът ми дава дисциплина, тонус и ми помага да изследвам предела на силите си. За мен доброто физическо състояние се отразява и на доброто самочувствие и устрема в живота.


Елена Терзиева е кандидат за народен представител от 2-ри МИР Бургаски и е с преференция 109

Възраждане е с номер 11 в  бюлетина на 11 юли


България има нужда от Възраждане!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петър Кънев: Предложенията на ПП – ДБ не може да се случат за 3 месеца

Предложенията на ПП – ДБ, които представиха пред президента Румен Радев, не може да се случат в рамките на посочения срок от 3 месеца. Това коментира бургаският депутат от БСП Петър Кънев. Коалицията на ПП – ДБ предложиха първо да бъдат приети антикорупционни закони и решения, а след това да се водят разговори за правителство.  Те посочват, че..

публикувано на 16.07.24 в 14:32
Емил Соколов

Емил Соколов: Ключово за оцеляването на Пеевски е да отиде на избори

В момента парламентарната ни система изглежда тотално блокирана , сякаш всичките ни политици са неработещи. Това мнение изрази в интервю за БНР Емил Соколов, политически анализатор, бивш кандидат за депутат от ПП-ДБ. Предложението изглежда по-необичайно . Но ако се вземе папката с мандата и се върне празна или с някакво предложение,..

публикувано на 16.07.24 в 09:40

В очакване на втория мандат

Тази седмица президентът Румен Радев се очаква да връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в 50-ото Народно събрание. Ще го получат "Продължаваме промяната – Демократична България". Със своите 39 депутати те се оказаха втора по численост парламентарна група след разделението в ДПС заради конфликта между Ахмед Доган и Делян Пеевски...

публикувано на 15.07.24 в 07:39
Акад. Николай Денков

Денков: Пълна илюзия би било някой да се опитва да прави стабилно правителство

Пълна илюзия би било някой да се опитва да прави стабилно правителство. Това заяви бившият премиер Николай Денков преди началото на разговорите между "Продължаваме промяната" и "Демократична България" във връзка с мандата за съставяне на правителство, който коалицията ще получи идната седмица от президента Румен Радев.  По думите на Денков парламентът..

публикувано на 13.07.24 в 12:33

Вторият мандат – идната седмица! Радев очаква отговори от ПП-ДБ

Идната седмица – тогава президентът Румен Радев ще връчи втория мандат за съставяне на правителство. "Не бързам и ще връча мандата следващата седмица", посочи той в Бургас, където присъства на националното военноморско учение с международно участие "Бриз-2024". Президентът Румен Радев ще наблюдава демонстрациите на "Бриз" "Първо искам да..

публикувано на 12.07.24 в 08:59
Калин Стоянов

Искат оставката на Калин Стоянов заради момчето, пребито от полицай

От ПП-ДБ поискаха оставката на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов заради случая с момчето, пребито от полицейски служител. Това стана ясно след изслушването по темата в пленарна зала. Случаят с битото момче на „Кайт бар“ ще се наблюдава лично от вътрешния министър "Искаме оставката на Калин Стоянов", заяви Явор Божанков от ПП-ДБ в..

публикувано на 11.07.24 в 14:16

ПГ на ДПС изключи 17 депутати, сред тях и тримата бургаски (ОБНОВЕНА)

Парламентарната група на ДПС е взела решение за изключване от състава си на 17 депутати. Това са народните представители, които подкрепиха Ахмед Доган и бяха на среща при него в "Росенец". Сред тях са и тримата бургаски Севим Али, Ешереф Ешереф и Фатме Рамадан. Сред изключените е и съпредседателят на партията Джевдет Чакъров. 25 души са..

публикувано на 11.07.24 в 10:53