Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Токови удари тормозят бургазлии от няколко квартала

Снимка: Радио ВИДИН

Токови удари тормозят жители на няколко бургаски квартала от седмици. Граждани на „Сарафово“, „Банево“ и „Ветрен“ се оплакват от изгорели уреди, следствие на прекъсванията.

В „Сарафово“ проблемите започват от началото на лятото, а местните споделиха:

На наши съседи изгърмяха различни уреди – бойлер, печка… И продължава да има проблем. При нас е телевизор, засега. И се притесняваме при всяко излизане, гледаме максимално да си изключваме уредите….

… Поне един път на ден изгасва. Нямам уреди, които са изгърмели, явно са ми добри и качествени, за да поемат нещата…

… Аз съм забелязала, че всеки ден, най-малко, два-три пъти спира токът. И го познавам по интернета. Като се изключи той и познавам, че пак е спрял…“, разказаха жители на „Сарафово

Аналогични проблеми имат и в „Банево“. Величка Стойчева разказа, че най-фрапиращата поредица е била в сряда:

За час и половина имаше регистрирани точно 9 токови удара. Обикновено те стават през деня и са с последователност от 2-3 в серия. Обикновено е за минути, възстановява се бързо. Просто е като дискотека. Имаме група в „Банево“, непрекъсано си споделяме проблемите, кой кога забелязва и в коя част. Оказа се, че са в цялото „Банево“, дори и в кв. „Ветрен“. Аз имам развалена пералня и фурната ми също дава в момента някакъв дефект“, разказа тя.

От електроразпределителното дружество обясниха проблема с… птиците. Слушаме Крум Косев:

Точно районът около Бургас е един от основните прелетни маршрути на птиците. Кацайки по различните електропроводи предизвикват тези смущения. Кацането, размахът с крилете и дори при самото отлитане – вибрациите, които се получават по въздушните линии. Всичко това допринася и са основна причина за въпросните смущения. В последните няколко години, обикновено в началото на лятото, юли месец. Аз си спомням, че 2019 г. го обсъждахме този проблем. Дори и 2020 г. да е бил в по-малък аспект, ние го наблюдаваме при нас в диспечерския ни център“, каза Косев.

Отново кацането на птиците е посочено като проблем и за „Банево“ и „Ветрен“. Решението е мащабен проект, който сме стартирали, за вкарване на въздушните електропроводи да бъдат вкарани под земята. Това е на етап проектиране, поясни Крум Косев.

А относно изгорелите уреди?

Косев призова гражданите да се свържат с ЕВН в максимално кратък срок, след което те изпращат техници, за да проверят дали токовият удар е причина за повредата. След това хората трябва да ги ремонтират и да предоставят на дружеството документ, за да им възстановят средствата.

Проблемите с електроенергията обаче стават сериозни и граждани започват да се организират, за да ги поставят официално. БНР-Бургас ще продължи да следи темата, както и ще потърси експертно мнение от орнитолог. 

Репортаж по темата можете да чуете в прикачения файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Финансовата помощ от Ямбол ще бъде разпределена по равно между пострадалите в Крайново и Воден

Финансова помощ, отпусната от общината в Ямбол, ще бъде разпределена по равно между собствениците на опожарени имоти, които живеят постоянно в селата  Воден и Крайново. На последното си заседание съветниците, както и кметът на Ямбол, дариха месечните си възнаграждения в размер на 50 000 лева за засегнатите от пожарите в Боляровската община.   Комисия..

публикувано на 04.08.24 в 15:23

Детето, пострадало на плажа в Созопол, е стабилно

Нощта е преминала спокойно за 9-годишното момче, пострадало при инцидента на плажа в Созопол. Това съобщават от Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина "Пирогов". Тази сутрин детето е със стабилни жизнени показатели и се влиза в контакт с него.  Самолет "Спартан" транспортира в "Пирогов" пострадалото в Созопол..

публикувано на 04.08.24 в 08:25

Затвориха за кратко пътя Варна-Бургас

Жители на село Попович, община Бяла, затвориха за кратко пътя Варна-Бургас в района на Бяла, като преминаха многократно през пешеходната пътека и скандираха, че искат спешно да се завърши пътят до селото им. Проектът на общината за ремонт на пътя е прекратен през миналата година и остава близо километър, който е целият в дупки. Хората нямат..

публикувано на 03.08.24 в 15:55

В Ямбол набират доброволци за борба с пожари и бедствия

Общината в  Ямбол поднови кампанията за набиране на доброволци, които при необходимост ще се включват в овладяване на пожари и бедствени ситуации на територията на града. Срокът за подаване на документи е до началото на октомври. Доброволното формирование се създава с решение на Общинския съвет и е в състав от 24 души, като кандидатите трябва да са..

публикувано на 03.08.24 в 10:23

Заради протест затварят за час пътя Бургас - Варна след Обзор

Протест на жители на варненското село Попович ще затвори за час днес пътят Бургас - Варна, след Обзор. Те ще изразят недоволство си от 11 до 12 часа.  Ще бъде въведена временна организация на движението, при която товарните автомобили ще бъдат спирани още на КПП Кошарица. Алтернатива за тях е преминаване през Руенския проход.  Лекотоварните и..

обновено на 03.08.24 в 09:33
снимката е илюстративна

4 дни Бургас ще е без топла вода

Заради извършването на ремонт на главния топлопровод в Бургас, се налага прекъсването на топла вода  към всички абонати на дружеството.  Топлоподаването ще бъде спряно от 00:00 часа на 11 август до 20:00 часа на 14 август. 

публикувано на 02.08.24 в 15:41

Ръст на заболелите от салмонелоза в Ямболска област

Броят на заболелите от салмонелоза в Ямболска област е многократно по- голям в сравнение с миналата година, отчитат от Регионалната здравна инспекция. С инфекцията от началото на годината са регистрирани 22–ма заразени. За сравнение, миналата година за шестмесечието, в областта е имало сам три случая на салмонелоза. Броят на болните расте в цялата..

публикувано на 02.08.24 в 13:30