Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Токови удари тормозят бургазлии от няколко квартала

Снимка: Радио ВИДИН

Токови удари тормозят жители на няколко бургаски квартала от седмици. Граждани на „Сарафово“, „Банево“ и „Ветрен“ се оплакват от изгорели уреди, следствие на прекъсванията.

В „Сарафово“ проблемите започват от началото на лятото, а местните споделиха:

На наши съседи изгърмяха различни уреди – бойлер, печка… И продължава да има проблем. При нас е телевизор, засега. И се притесняваме при всяко излизане, гледаме максимално да си изключваме уредите….

… Поне един път на ден изгасва. Нямам уреди, които са изгърмели, явно са ми добри и качествени, за да поемат нещата…

… Аз съм забелязала, че всеки ден, най-малко, два-три пъти спира токът. И го познавам по интернета. Като се изключи той и познавам, че пак е спрял…“, разказаха жители на „Сарафово

Аналогични проблеми имат и в „Банево“. Величка Стойчева разказа, че най-фрапиращата поредица е била в сряда:

За час и половина имаше регистрирани точно 9 токови удара. Обикновено те стават през деня и са с последователност от 2-3 в серия. Обикновено е за минути, възстановява се бързо. Просто е като дискотека. Имаме група в „Банево“, непрекъсано си споделяме проблемите, кой кога забелязва и в коя част. Оказа се, че са в цялото „Банево“, дори и в кв. „Ветрен“. Аз имам развалена пералня и фурната ми също дава в момента някакъв дефект“, разказа тя.

От електроразпределителното дружество обясниха проблема с… птиците. Слушаме Крум Косев:

Точно районът около Бургас е един от основните прелетни маршрути на птиците. Кацайки по различните електропроводи предизвикват тези смущения. Кацането, размахът с крилете и дори при самото отлитане – вибрациите, които се получават по въздушните линии. Всичко това допринася и са основна причина за въпросните смущения. В последните няколко години, обикновено в началото на лятото, юли месец. Аз си спомням, че 2019 г. го обсъждахме този проблем. Дори и 2020 г. да е бил в по-малък аспект, ние го наблюдаваме при нас в диспечерския ни център“, каза Косев.

Отново кацането на птиците е посочено като проблем и за „Банево“ и „Ветрен“. Решението е мащабен проект, който сме стартирали, за вкарване на въздушните електропроводи да бъдат вкарани под земята. Това е на етап проектиране, поясни Крум Косев.

А относно изгорелите уреди?

Косев призова гражданите да се свържат с ЕВН в максимално кратък срок, след което те изпращат техници, за да проверят дали токовият удар е причина за повредата. След това хората трябва да ги ремонтират и да предоставят на дружеството документ, за да им възстановят средствата.

Проблемите с електроенергията обаче стават сериозни и граждани започват да се организират, за да ги поставят официално. БНР-Бургас ще продължи да следи темата, както и ще потърси експертно мнение от орнитолог. 

Репортаж по темата можете да чуете в прикачения файл.
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Община Сливен

Община Сливен ще подкрепи и тази година кампанията "Часът на Земята“

Община Сливен отново ще подкрепи кампанията „Часът на Земята“ на международната природозащитна организация WWF. Тази година тя ще премине под мотото „Общ дом. Общо бъдеще“ и поставя фокус върху опазването на местообитанията на дивите животни.  В знак на солидарност с глобалната инициатива тази вечер от 20,30 до 21,30 часа осветлението на сградата на..

публикувано на 25.03.23 в 16:51
Община Болярово

Липсата на бюджет бави строителната програма на Община Болярово

Липсата на приет бюджет забавя дейностите по строителната програма в Община Болярово. От администрацията кандидатстват за средства по Плана за възстановяване и устойчивост, за да може да бъде ремонтирано единственото средно училище в района. Средно училище „Д-р Петър Берон“ се нуждае от ремонтни дейности, за да може да отговаря на съвременните..

публикувано на 25.03.23 в 15:38

ИАРА: Моряците на 3-те риболовни кораба в Румъния са добре, не са задържани

В пристанище Констанца остават задържаните три български риболовни кораба заради нерегламентиран улов на акули. По случая тече разследване. Плавателните съдове и екипажите им, общо 10 моряци, се намират на военното пристанище в румънския град. Задържаните съдове са от Бургас, Варна и Каварна. Директорът на Изпълнителната агенция по рибарство и..

публикувано на 25.03.23 в 12:57

WWF призовава за създаването на нови защитени територии

Часът на Земята  е най-мащабната международна инициатива, посветена на опазването на планетата. След броени часове тя ще стане факт за 16-а поредна година в повече от 190 държави, сред които и България. По традиция през  последната събота на март милиони хора от цял свят ще изгасят осветлението в домовете си между 20:30 и 21:30 ч.,..

обновено на 25.03.23 в 12:12

Тази нощ преминаваме към лятното часово време

Тази нощ преминаваме към лятното часово време. В 03:00 ч. в неделя преместваме стрелките с час напред. Местим часовниците с час напред в неделя Практиката я има в ЕС от 70-те години на XX век. А Веселин Гавалюгов от Института по метрология обяснява: "Стрелките трябва да бъдат преместени на всички часовници с 01:00 напред. Това важи за тези..

публикувано на 25.03.23 в 10:13

"Часът на Земята" – гасим лампите и осветяваме проблема за изчезващите животински видове

На 25 март ще изгасим светлините за час, за да подкрепим планетата, но същевременно осветяваме проблема с ограничените местообитания на дивите животни в България. В рамките на световната кампания "Часът на Земята" природозащитната организация WWF в България започва инициатива за възстановяване на популациите на риса и дунавските есетри по нашите земи,..

публикувано на 25.03.23 в 09:33

Град Елхово празнува

Днес град Елхово отбелязва своя празник. В програмата са включени празнично шествие, концерти и спортни състезания. Празникът на Елхово се отбелязва всяка година в последната събота на месец март и днес той съвпада и с големия християнски празник Благовещение.  В храма „Св. Димитър“ ще бъде отслужен благодарствен молебен за здраве и благоденствие на..

публикувано на 25.03.23 в 08:58