Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Токови удари тормозят бургазлии от няколко квартала

Снимка: Радио ВИДИН

Токови удари тормозят жители на няколко бургаски квартала от седмици. Граждани на „Сарафово“, „Банево“ и „Ветрен“ се оплакват от изгорели уреди, следствие на прекъсванията.

В „Сарафово“ проблемите започват от началото на лятото, а местните споделиха:

На наши съседи изгърмяха различни уреди – бойлер, печка… И продължава да има проблем. При нас е телевизор, засега. И се притесняваме при всяко излизане, гледаме максимално да си изключваме уредите….

… Поне един път на ден изгасва. Нямам уреди, които са изгърмели, явно са ми добри и качествени, за да поемат нещата…

… Аз съм забелязала, че всеки ден, най-малко, два-три пъти спира токът. И го познавам по интернета. Като се изключи той и познавам, че пак е спрял…“, разказаха жители на „Сарафово

Аналогични проблеми имат и в „Банево“. Величка Стойчева разказа, че най-фрапиращата поредица е била в сряда:

За час и половина имаше регистрирани точно 9 токови удара. Обикновено те стават през деня и са с последователност от 2-3 в серия. Обикновено е за минути, възстановява се бързо. Просто е като дискотека. Имаме група в „Банево“, непрекъсано си споделяме проблемите, кой кога забелязва и в коя част. Оказа се, че са в цялото „Банево“, дори и в кв. „Ветрен“. Аз имам развалена пералня и фурната ми също дава в момента някакъв дефект“, разказа тя.

От електроразпределителното дружество обясниха проблема с… птиците. Слушаме Крум Косев:

Точно районът около Бургас е един от основните прелетни маршрути на птиците. Кацайки по различните електропроводи предизвикват тези смущения. Кацането, размахът с крилете и дори при самото отлитане – вибрациите, които се получават по въздушните линии. Всичко това допринася и са основна причина за въпросните смущения. В последните няколко години, обикновено в началото на лятото, юли месец. Аз си спомням, че 2019 г. го обсъждахме този проблем. Дори и 2020 г. да е бил в по-малък аспект, ние го наблюдаваме при нас в диспечерския ни център“, каза Косев.

Отново кацането на птиците е посочено като проблем и за „Банево“ и „Ветрен“. Решението е мащабен проект, който сме стартирали, за вкарване на въздушните електропроводи да бъдат вкарани под земята. Това е на етап проектиране, поясни Крум Косев.

А относно изгорелите уреди?

Косев призова гражданите да се свържат с ЕВН в максимално кратък срок, след което те изпращат техници, за да проверят дали токовият удар е причина за повредата. След това хората трябва да ги ремонтират и да предоставят на дружеството документ, за да им възстановят средствата.

Проблемите с електроенергията обаче стават сериозни и граждани започват да се организират, за да ги поставят официално. БНР-Бургас ще продължи да следи темата, както и ще потърси експертно мнение от орнитолог. 

Репортаж по темата можете да чуете в прикачения файл.
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургас празнува Деня на Независимостта /СНИМКИ/

Бургас отбеляза Денят на Независимостта с молебен и военен ритуал по издигане на флаговете на Република България, Европейския съюз и Общината. Десетки граждани и официални лица отдадоха почит към паметта и делото на българите, допринесли за този исторически акт.  Празникът пред общината започна с химна на композитора Георги Шагунов,..

обновено на 22.09.21 в 17:22

Заделят половин милион лева за реставрация на къщата на маестро Шагунов

През лятото на следващата година Бургас може да има Дом на музиката в къщата на маестро Георги Шагунов , оставил ни в наследство множество музикални произведения, сред които и Химна и независимостта.  До месец се очаква Министерството на културата да съгласува статута на помещенията в бъдещата къща музей на композитора. Ремонтните..

обновено на 22.09.21 в 17:07

Избираме „Будител на годината 2021“

България отново избира „Будител на годината“ в кампания на Българското национално радио . Победителят ще бъде определен чрез гласуване сред 10-те финалисти. Техните вдъхновяващи проекти вече са избрани от подадените над 130 номинации. Селекцията направи жури в състав: проф. Огнян Герджиков, проф. Пламен Павлов, Eвелина Андреева,..

обновено на 22.09.21 в 16:53

Химнът на Независимостта оглася Бургас на 22 септември 1908 г

Текстът и музиката на химна на Независимостта е написан за един час от композитора Георги Шагунов. В архива в Бургас се пази партитурата на музикалното произведение. Има свидетелства, че на 22 септември 1908 г.  музикантите на 24 Черноморски полк са изсвирили и двата химна „Шуми Марица“ и новият - на Независимостта, разказа..

обновено на 22.09.21 в 15:59

И Несебър отбеляза 113 години от обявяването на независимостта

В Несебър на площад „Жулиета Шишманова“, под звуците на националния химн, тържествено бе издигнат флагът на България.  Независимостта е резултат от решителността на народа и неговото желание за самоопределение. Събитията около обявяването й са извор за национална гордост и свидетелство за израстването на българския народ. Те са доказателство, че..

публикувано на 22.09.21 в 14:29
Архив

Откриват тази вечер изложбата „Звук и цвят“ в памет на Радосвет Радев

Изложба с творби от пленера "Звук и цвят" ще бъде открита тази вечер от 18 часа в къщата-музей "Георги Баев" в Бургас . Пленерът събира на едно място 15 разностранни български художници. Инициативата е на Дарик радио и тази година е посветена на Радосвет Радев, създател на пленера и собственик на медията, който почина внезапно на 6..

публикувано на 22.09.21 в 14:22

Ямболски фотографи с изложба на открито

На националния празник ямболските фотографи подредиха изложба със свои творби в градския парк. Средствата от продажбата на фотосите ще бъдат използвани за построяването на паметник на Васил Левски.  В празничния ден 16 фотографи решиха да представят свои творби и да се включат в кампанията за набиране на средства за изгражданетона паметник на..

публикувано на 22.09.21 в 14:08