Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Токови удари тормозят бургазлии от няколко квартала

Снимка: Радио ВИДИН

Токови удари тормозят жители на няколко бургаски квартала от седмици. Граждани на „Сарафово“, „Банево“ и „Ветрен“ се оплакват от изгорели уреди, следствие на прекъсванията.

В „Сарафово“ проблемите започват от началото на лятото, а местните споделиха:

На наши съседи изгърмяха различни уреди – бойлер, печка… И продължава да има проблем. При нас е телевизор, засега. И се притесняваме при всяко излизане, гледаме максимално да си изключваме уредите….

… Поне един път на ден изгасва. Нямам уреди, които са изгърмели, явно са ми добри и качествени, за да поемат нещата…

… Аз съм забелязала, че всеки ден, най-малко, два-три пъти спира токът. И го познавам по интернета. Като се изключи той и познавам, че пак е спрял…“, разказаха жители на „Сарафово

Аналогични проблеми имат и в „Банево“. Величка Стойчева разказа, че най-фрапиращата поредица е била в сряда:

За час и половина имаше регистрирани точно 9 токови удара. Обикновено те стават през деня и са с последователност от 2-3 в серия. Обикновено е за минути, възстановява се бързо. Просто е като дискотека. Имаме група в „Банево“, непрекъсано си споделяме проблемите, кой кога забелязва и в коя част. Оказа се, че са в цялото „Банево“, дори и в кв. „Ветрен“. Аз имам развалена пералня и фурната ми също дава в момента някакъв дефект“, разказа тя.

От електроразпределителното дружество обясниха проблема с… птиците. Слушаме Крум Косев:

Точно районът около Бургас е един от основните прелетни маршрути на птиците. Кацайки по различните електропроводи предизвикват тези смущения. Кацането, размахът с крилете и дори при самото отлитане – вибрациите, които се получават по въздушните линии. Всичко това допринася и са основна причина за въпросните смущения. В последните няколко години, обикновено в началото на лятото, юли месец. Аз си спомням, че 2019 г. го обсъждахме този проблем. Дори и 2020 г. да е бил в по-малък аспект, ние го наблюдаваме при нас в диспечерския ни център“, каза Косев.

Отново кацането на птиците е посочено като проблем и за „Банево“ и „Ветрен“. Решението е мащабен проект, който сме стартирали, за вкарване на въздушните електропроводи да бъдат вкарани под земята. Това е на етап проектиране, поясни Крум Косев.

А относно изгорелите уреди?

Косев призова гражданите да се свържат с ЕВН в максимално кратък срок, след което те изпращат техници, за да проверят дали токовият удар е причина за повредата. След това хората трябва да ги ремонтират и да предоставят на дружеството документ, за да им възстановят средствата.

Проблемите с електроенергията обаче стават сериозни и граждани започват да се организират, за да ги поставят официално. БНР-Бургас ще продължи да следи темата, както и ще потърси експертно мнение от орнитолог. 

Репортаж по темата можете да чуете в прикачения файл.
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неизвестни са унищожили дюните на плаж Несебър - Юг (ОБНОВЕНА)

Тежка техника е унищожила част от екзотичните дюни на Южния плаж в Несебър, съобщи за БНР Бургас концесионерът Кирил Спасов. Той е подал още вчера сигнал на тел.112, до Министерството на туризма, РИОСВ - Бургас и ОД на МВР в Бургас. Уведомени са също Областната администрация  и Община Несебър. „Случайно ми се наложи да пътувам към Несебър, знаете че..

обновено на 28.01.23 в 17:30

Очаква се по-евтин природен газ през февруари

Природният газ ще е с близо 30%а по-евтин от февруари и ще се продава за около 130 лева за мегаватчас без такси и налози. Това заяви изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева по време за обсъждането на цените в енергийния регулатор. Тя посочи и причините за това намаление: "В микса имаме структурирани четири доставчици, трима избрани..

публикувано на 28.01.23 в 12:48

Не е ясно дали Националният център за безопасен интернет ще работи след 6 месеца

Националният център за безопасен интернет (НЦБИ) ще продължи да работи за поне още 6 месеца. Частна компания е осигурила нужното съфинансиране, за да може горещата телефонна линия да е на разположение на децата, които искат да подадат сигнал за онлайн тормоз. Проблемът на центъра е от миналото лято, след като партньорската швейцарска организация е..

публикувано на 28.01.23 в 12:39

Община Айтос с много събития отбелязва Освобождението на града

Община Айтос обяви празничната програма, посветена на 145 години от Освобождението на града, 150 г. от гибелта на Васил Левски и 145 г. от Освобождението на България. Програмата започва на 6 февруари и ще продължи до 3 март: 6 февруари, 10.00 часа, Параклис-костница "Св. Димитър" Общоградско поклонение по повод 145 години от Освобождението на..

публикувано на 28.01.23 в 10:57

В Сливен тази вечер представят отложеното шоу на ледената пързалка

Отложеното през декември шоу на ледената пързалка в Сливен ще се проведе тази вечер от 18:00 часа.  Атрактивното шоу е с изпълнения на фигуристи от Спортен клуб по фигурно пързаляне "Ледени Искри"-София. Ще участват Александра Александрова - държавна шампионка за 2022 г., Гергана Йорданова - държавна шампионка за 2021 г., Теодора Симеонова -..

публикувано на 28.01.23 в 10:25

В Ямбол започва ремонт на Младежкия дом "Георги Братанов"

В Ямбол започва дългоочакваният ремонт на Младежкия дом "Георги Братанов". Емблематичната сграда, в която са сключили брак стотици двойки, е на повече от 50 години и до момента не е основно ремонтирана. Проектът за модернизирането на сградата е на архитект Сотир Камбуров и е на стойност над 4 млн.100 хил. лева, като 3,5 млн. са осигурени по..

публикувано на 28.01.23 в 09:31

"Ден до пладне" на 28 януари:

Тази седмица най-накрая зимата напомни за себе си. Студени  ветрове задухаха и в политиката. Още в понеделник от „Има такъв народ“, внесоха уведомление в Народното събрание, че започват да събират подписи за провеждане на референдум за промяна на държавното управление от парламентарна на президентска република. Такова намерение имаше партията на..

публикувано на 28.01.23 в 09:00