Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Токови удари тормозят бургазлии от няколко квартала

Снимка: Радио ВИДИН

Токови удари тормозят жители на няколко бургаски квартала от седмици. Граждани на „Сарафово“, „Банево“ и „Ветрен“ се оплакват от изгорели уреди, следствие на прекъсванията.

В „Сарафово“ проблемите започват от началото на лятото, а местните споделиха:

На наши съседи изгърмяха различни уреди – бойлер, печка… И продължава да има проблем. При нас е телевизор, засега. И се притесняваме при всяко излизане, гледаме максимално да си изключваме уредите….

… Поне един път на ден изгасва. Нямам уреди, които са изгърмели, явно са ми добри и качествени, за да поемат нещата…

… Аз съм забелязала, че всеки ден, най-малко, два-три пъти спира токът. И го познавам по интернета. Като се изключи той и познавам, че пак е спрял…“, разказаха жители на „Сарафово

Аналогични проблеми имат и в „Банево“. Величка Стойчева разказа, че най-фрапиращата поредица е била в сряда:

За час и половина имаше регистрирани точно 9 токови удара. Обикновено те стават през деня и са с последователност от 2-3 в серия. Обикновено е за минути, възстановява се бързо. Просто е като дискотека. Имаме група в „Банево“, непрекъсано си споделяме проблемите, кой кога забелязва и в коя част. Оказа се, че са в цялото „Банево“, дори и в кв. „Ветрен“. Аз имам развалена пералня и фурната ми също дава в момента някакъв дефект“, разказа тя.

От електроразпределителното дружество обясниха проблема с… птиците. Слушаме Крум Косев:

Точно районът около Бургас е един от основните прелетни маршрути на птиците. Кацайки по различните електропроводи предизвикват тези смущения. Кацането, размахът с крилете и дори при самото отлитане – вибрациите, които се получават по въздушните линии. Всичко това допринася и са основна причина за въпросните смущения. В последните няколко години, обикновено в началото на лятото, юли месец. Аз си спомням, че 2019 г. го обсъждахме този проблем. Дори и 2020 г. да е бил в по-малък аспект, ние го наблюдаваме при нас в диспечерския ни център“, каза Косев.

Отново кацането на птиците е посочено като проблем и за „Банево“ и „Ветрен“. Решението е мащабен проект, който сме стартирали, за вкарване на въздушните електропроводи да бъдат вкарани под земята. Това е на етап проектиране, поясни Крум Косев.

А относно изгорелите уреди?

Косев призова гражданите да се свържат с ЕВН в максимално кратък срок, след което те изпращат техници, за да проверят дали токовият удар е причина за повредата. След това хората трябва да ги ремонтират и да предоставят на дружеството документ, за да им възстановят средствата.

Проблемите с електроенергията обаче стават сериозни и граждани започват да се организират, за да ги поставят официално. БНР-Бургас ще продължи да следи темата, както и ще потърси експертно мнение от орнитолог. 

Репортаж по темата можете да чуете в прикачения файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
снимката е илюстративна

Град и дъжд удариха Сливен и други населени места в областта

Ледена покривка на места се образува след падналия град и пороен дъжд този следобед в град Шивачево, община Твърдица. Град и дъжд удариха Сливен и други населени места в областта.  Очаква се градушката да е нанесла щети по насажденията извън града, каза кметът на Шивачево Диян Иванов. "Навсякъде казват, че щетите им са минимални по дворовете, но не..

публикувано на 25.04.24 в 21:43

Община Болярово ще подпомогне финансово своите абитуриенти

Общинският съвет в Болярово единодушно утвърдени докладите на шестте читалища в общината, отчетите за състоянието на общинската собственост и резултатите от нейното управление през миналата година. Общината ще изпрати тържествено своите 13 абитуриенти на 23 май. По предложение на кмета Христо Христов съветниците разрешиха от общинския бюджет да..

обновено на 25.04.24 в 16:08

Безплатни извънредни курсове ще има в Бургас в нощта срещу Великден

На Великден в нощта на 4 срещу 5 май, ОП "Бургасбус" ще осигури безплатни извънредни курсове. Автобусите ще се движат по линии Б11 и Б12 с часове на тръгване от начална спирка в 00:30. Линиите обслужват основните спирки в комплексите „Изгрев“, „Славейков“ и „Меден рудник“, както и спирки на възлови места в града – УМБАЛ, бул. „Демокрация“, ул...

публикувано на 25.04.24 в 13:10

В началото на юни „Алеф” награждава победителите в литературния конкурс

Стойността на човешкия живот и цената, която нашите предци са били готови да платят за неговото спасяване по време на Холокоста отвори врати към знанията и въображението на над 300 младежи от България, Израел, Германия, Румъния, Австрия, Унгария, Украйна, Словакия, Полша, Испания, Франция и Латвия. Единадесетият Международен литературен ученически..

публикувано на 25.04.24 в 11:37

Започва реденето на паважна настилка по ул. „Доктор Нидер“

Инспекция на ремонтните работи по ул. „Доктор Нидер“ направи к метът Димитър Николов и инж. Чанка Коралска, информират от Община Бургас. Там ВиК постави нови тръби, а след тях минаха и други оператори на подземни мрежи. Възложена е работа по изграждане на тротоари и отводнителна система. От понеделник ще започне нареждане на паважна настилка по ул...

публикувано на 25.04.24 в 11:17

Улица "Патриарх Евтимий" в Бургас ще бъде ремонтирана

Предстои пълното обновяване на улица “Патриарх Евтимий” в Бургас, съобщи кметът Димитър Николов. Ремонтът започва след Великденските празници. Получено е одобрение от институциите. Финансирането е от  Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Предстои цялостна интервенция с подмяна на водопровода и канализацията, изграждане на..

публикувано на 25.04.24 в 08:37

Променят времетраенето на светофарите в Айтос

От днес в 10 часа влизат сила промените в светофарната уредба на кръговото в Айтос, съобщават от общината. Във връзка със сигнали на граждани за светофарната уредба на кръговото кръстовище на ул. "Славянска", ул. "Хаджи Димитър" и ул. "Гарова" в град Айтос, ще бъдат променени І, ІІ и ІІІ циклограми на пешеходния поток и завиващите на дясно в едно и..

публикувано на 25.04.24 в 07:21