Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Рестартирай Европа, по - силна за теб"

Механотехникумът е бургаското училище посланик на Европейския парламент

Проведени са много дискусии, кампании и събитияБургаската професионална гимназия по механоелектротехника и електроника е училище посланик на Европейския парламент. Тази образователна програма е насочена към ученици в гимназиалния етап на обучение от средни и професионални училища и цели да подобри осведомеността им относно Европейския съюз, европейското гражданство и парламентарна демокрация.

"Програмата се стреми да разясни на младежите техните права като европейски граждани, да ги запознае с работата на техните представители в Европейския парламент, както и да им покаже как те самите биха могли да оказват влияние върху политическия и демократичен живот в Европейския съюз", припомни евродепутатът Асим Адемов, който е от групата ЕНП и член на комисията по култура и образование.Той посочи в началото на учебна година, че се въвеждат промени по Програмата, заради пандемичната обстановка и с цел привличане на повече училища.

Плакет и сертификати по програмата получиха учениците младши посланици от Механотехникума в Бургас, участвали в програмата.  Наградите са заслужени с провеждането на много дискусии, кампании и интересни събития.

Провокирани от девиза на ЕС „Единни в многообразието“, учениците са подарили мартенички на деца с увреждания и са отбелязали Деня на хората със синдром на Даун. По случай Световния ден на рециклирането, средношколците организирали ревю на облекла, изработени от рециклирани торби за смет. Много емоции е предизвикал и проведен благотворителен базар, разказа Десислава Кирова-Бъчварова (учител по български език и литература), старши посланик:

„ Младшите посланици приготвиха различни лакомства. Базарът беше пред училището хората се спираха, купуваха от нещата, разказвахме им кои сме… Получи се много добра инициатива и събраните средства предоставихме на деца от ЦСОП “.

В училището е създаден Механопарламент, който представя структурата на Европарламента и неговата работа, разказа старши посланик  Габриела Демирева (учител по история и цивилизации и свят и личност):

„Тази структура повтаря Европарламента и учениците участват в работата на различни комисии, каквито има и в ЕП. Темата за обединена Европа ги вълнува и те задаваха много въпроси. Тъй като е всеобхватна в началото ги притесняваше, но след като поговорихме по различните теми, те успяха да ги разберат.“

Младежите са реализирали и постоянна рубрика на страницата си „10... в Европа“, която са посветили на Европейската година на железопътния транспорт и са изготвили електронна книжка с десет от най-красивите железопътни гари в Европа. В училището е оформен и физически информационен кът с полезна информация за ЕС.

Бургаската професионална гимназия по механоелектротехника и електроника продължава работата си като посланик на Европейския парламент и ще надгражда дейността си. Младшите посланици ще работят по концентрирано в комисиите заяви Румяна Георгиева (заместник-директор по учебната дейност) и координатор по проекта:

„ Идеята е учениците ни да израстват и да се обогатяват със знания. При получаването на плакета и грамотите те споделиха, че за тях е това голямо признание, но и отговорност!“

повече може да чуете в звуковите файлове:

#РестартирайЕвропа
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Продължава обновяването на детска градина „Звездица“ в Сливен

Кметът Стефан Радев днес посети Детска градина „Звездица“ в кв. „Даме Груев“, която в момента се обновява.  „Тази детска градина не е ремонтирана от началото на изграждането й през 1975 г. Дълго време търсихме финансиране за този проект и се радвам, че успяхме да осигурим средствата за ремонта“, заяви по време на посещението си Стефан Радев. Той..

публикувано на 03.08.21 в 14:38

Учителките от видеоклипа с тормозеното дете ще получат наказания

Учителката от видеото с тормозеното дете ще бъде уволнена, ако се докаже автентичността на клипа. Това обявиха от Центъра за специална образователна подкрепа в Бургас. Видеото, разпространено в интернет, на което се вижда, как учителка тормози дете, е на поне три години, защото стаята където е заснето е вече ремонтирана. Това каза..

публикувано на 03.08.21 в 13:09

„Математика без граници“ събира деца от цялата страна в Несебър

От 6 до 8  август 2021 г. турнирът „Математика без граници“ отново ще събере в Несебър деца с изявени математически дарби от цялата страна. Финалът на състезанието и тази година  ще се проведе на национално ниво поради извънредните обстоятелства с разпространението на COVID -19 по целия свят. Събитието в Несебър традиционно се провежда под патронажа на..

публикувано на 03.08.21 в 13:02

Допълнителен прием на първокласници и деца за подготвителната група в СУ „Иван Вазов“ в Бургас

 Изключително успешна кампания по прием на нови ученици отчита ръководството на бургаското училище „ Иван Вазов". 53 –ма осмокласници ще се обучават в две паралелки „ Извършване на термални процедури в балнеологични и други  възстановителни центрове. Интересът към специалността расте с всяка изминала година. По време на обучението си гимназистите..

публикувано на 03.08.21 в 12:02
Снимката е илюстративна.

Засилен интерес към Националната програма „Отново заедно“ в Ямбол

Засилен интерес към Националната програма „Отново заедно“,отчитат от Регионалното управление на образованието в Ямбол. За безплатна лятна почивка на своите ученици са кандидатствали от 16 учебни завадения. Целта на програмата е да социализира отново учениците, след дългите месеци дистанционно обучение, заради COVID-19.  510 ученици от 16 училища ще..

публикувано на 26.07.21 в 08:24

Започна изграждането на трети корпус на детска градина в „Меден рудник“

Започна изграждането на нов, трети корпус на модерната детска градина „Надежда“ в ж.к. „Меден рудник“.  Сградата на корпус „В“ ще бъде на 2 етажа, а визията й ще кореспондира с изградени вече корпуси „А“ и „Б“. Днес символичен старт на строителните дейности даде кметът Димитър Николов. „След построяването на първите два корпуса на детска градина..

публикувано на 22.07.21 в 12:16

Напредва строителството на новия корпус на училище „Св. св. Кирил и Методий“

К метът Димитър Николов посети строителната площадка на новоизграждащия се корпус на училище „Св. св. Кирил и Методий“. Постройката вече е издигната на груб строеж, като в момента се работи на последното ниво на бъдещия спортен корпус. „Новият корпус ще предостави на учениците възможност за участие в различни спортни дейности и придобиване на..

публикувано на 19.07.21 в 15:45