Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

След повече от 3 часа закъснение:

Хартиен вот в кв. Лозово заради проблеми с машината

Около 70 души в бургаския квартал Лозово не са успели да гласуват тази сутрин заради проблеми с устройството за машинен вот. За това алармираха от местната избирателна комисия. Едва към 10,30 часа е започнало гласуване с бюлетини на хартиен носител. 

Без вот три часа и половина, проблеми с машината за гласуване и недоволни избиратели – това е картината в 198-ма секция в бургаския квартал Лозово за времето от 7 до 10,30 часа.  Няма хартия - изписва машината и недопуска гласуване. Следва сигнал до РИК и многобройни опити на техник да отстрани проблема – неуспешно. 

„Върнахме много хора. Повече от 70 човека. Страшно разгневени бяха хората и с право, защото всеки иска да си пусне вота. Но системата не ни допусна. Ние направихме всичко каквото ни казаха. Рестартирахме многократно устройството, диагностика няколко пъти пускахме“, казва председателят на комисията Яна Стоева

В 10,30 след решение на ЦИК в ход влиза гласуване с хартиени бюлетини. 

Как реагират местните жители: 

„… Ще трябва да идвам четвърти път. Дойдох сутринта – машината не работи. Втори път дойдох – пак не работи. Сега вместо личната карта съм си взела шофьорската книжка и пак ще идвам..

… Ние знаехме от преди това, че са спрели машините. Други хора ни казаха, че са чакали по един час и затова изчакахме да стане обяд, защото все пак искаме да упражним правото си на глас

Прочетох в интернет, че има проблем с машината. Учудвам се, да не работи електронна машина

… Развалена е машината, ние сме свикнали“

От секционната комисия информираха, че разполагат с достатъчно бюлетини.
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бачийски: „Продължаваме промяната“ са ни единомишленици

С политическия проект „Продължаваме промяната“ имаме почти пълно припокриване на идеи и политики. Това коментира пред БНР – Бургас новият председател на „Средна европейска класа“ Константин Бачийски. Именно с нея и с „Волт“, бившите служебни министри Петков и Василев, ще участват в предстоящите избори, а Бачийски посочи: „След като..

публикувано на 21.09.21 в 13:51

ПП" Волт" и ПП „Средна европейска класа“ образуваха коалиция „Продължаваме Промяната"

С коалиционно споразумение между ПП „Волт“ и ПП „Средна европейска класа“ образуваха коалиция „Продължаваме Промяната“. Тя ще се яви  на парламентарните избори на 14 ноември 2021 г. Представляващи коалицията са Кирил Петков и Асен Василев. формацията  се обединява около идеята за продължаване на промяната в управлението на държавата, следвайки..

публикувано на 21.09.21 в 08:31

ЦИК ще определи РИК-Бургас

Районната избирателна комисия в Бургас за провеждане на изборите за президент и вицепрезидент и Народно събрание на 14 ноември ще бъде определена от ЦИК. До там се стигна, след като в свиканите от областния управител Мария Нейкова консултации парламентарно представените партии и коалиции от 46-ото Народно събрание не се разбраха за ръководните..

обновено на 19.09.21 в 19:41

Спор за заместник-председателските места провали избора на РИК-Сливен

Парламентарно представените партии в Сливен не се споразумяха за цялостен състав на РИК. За две зам.-председателски места бяха предложени три кандидатури – Росица Тодорова от ГЕРБ-СДС, Мария Чомпова от БСП и Пепа Митева от „Демократична България – Обединение“. Кандидатурите на Тодорова и Митева станаха обект на спор, който трябва да бъде разрешен от..

публикувано на 19.09.21 в 15:40

РИК Бургас с консултации в неделя за състав и ръководство

Утре започват консултациите за определяне състава и ръководството на Районна избирателна комисия в Бургас, за провеждане на избори за президент, вицепрезидент и за Народно събрание. Обявената дата е 14 ноември, съобщават от областната администрация. В консултациите, които  ще започнат в 15:00 часа ще участват парламентарно представените партии и..

публикувано на 18.09.21 в 15:58

В Демократична България и в БСП предстои обсъждане на кандидати за президент

Бъдещият политически проект на Кирил Петков и Асен Василев ще привлече хора от широката периферия на всички политически партии, това прогнозира бившият депутат от Демократична България Димитър Найденов в предаването "Ден до пладне". В него той и бившият народен представител Тодор Байчев от БСП коментираха работата на 46-тото Народно събрание...

публикувано на 18.09.21 в 13:46

Председателят на партия "Средна европейска класа" се оттегля от политиката

Председателят на ПП „Средна европейска класа“ Георги Манев обяви, че се оттегля от активна политическа дейност и освобождава ръководния пост, който заема, съобщиха от партията. Относно информацията, че бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев преговарят за явяване на предстоящите избори с мандата на СЕК, Георги Манев заяви, че до..

обновено на 17.09.21 в 16:00