Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Национална дарителска кампания за почистване фасадата на Катедралния храм „Св. Успение Богородично“ във Варна

Митрополитска катедрала "Св. Успение Богородично" - Варна
Снимка: Румен Сарандев

Варненски строителни фирми и граждани с подкрепата на Българското национално радио започват Национална дарителска кампания за почистване фасадата на Митрополитската катедрала "Св. Успение Богородично" във Варна.

Средствата, необходими за почистването на камъка и неговото запечатване, са 150 000 лв. Периодът, за който трябва да се събере сумата, е кратък – до три месеца. Това е времето, в което около фасадата на храма все още ще е монтирано скеле, чиято стойност от над 400 000 лв. вече е платена от дарител.

Варненската катедрала е изградена от песъчлив варовик, по който от десетилетия се натрупва прах и отлагания, включително агресивните изпарения от автомобилния трафик в центъра на града. Според експертните оценки отлаганията по фасадата на храма трябва да се обработят хидрофобизирано, след това камъкът да бъде запечатан с покритие, което ще го защити за следващите поне двайсет години.

Средствата за почистване фасадата на Митрополитската катедрала "Св. Успение Богородично" във Варна ще се събират с дарителски SMS и по банкова сметка.

Изпратете дарителски SMS с текст на латиница DMS KATEDRALA на номер 17777 (за абонати на Telenor, VIVACOM и А1)

За абонатите на Telenor, VIVACOM и А1 цената на един SMS е 1 лв., за потребители на предплатени услуги един SMS е 1,20 лв. с ДДС. За абонаментни дарения стойността е 2 или 5 лв. месечно.

За онлайн дарения посетете страницата на кампанията в dmsbg.com

Може да подкрепите Национална дарителска кампания за почистване фасадата на Митрополитската катедрала "Св. Успение Богородично" във Варна и с паричен превод по

банкова сметка в лева

АЛИАНЦ БАНК БЪЛГАРИЯ АД
ХРАМ СВЕТО УСПЕНИЕ БОГОРОДИЧНО
IBAN: BG63BUIN95611000681251
BIC: BUINBGSF

Митрополитската катедрала "Св. Успение Богородично" е издигната преди повече от 140 години с доброволни дарения от родолюбиви българи от Варна и цялата страна. Тя е първият голям храм у нас, издигнат след Освобождението. Първият камък е положен от княз Александър I Батенберг през 1880 г., а само шест години по-късно през 1886 г. в новопостроената катедрала е отслужена първата Света литургия. Повече за историята на съграждането на Варненската катедрала можете да прочетете ТУК

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
архив

Десетки интересни прояви и демонстрации на празника на полицията в неделя

Десетки интересни прояви и демонстрации ще привлекат интереса на малки и големи. това ще се случи тази неделя /4 юли/, от 18.00 ч., на Централната алея между „Гъбката” и „Морско казино”. Поводът е  142 години от създаването на Министерство на вътрешните работи и професионалния празник на служителите от МВР. Бургазлии и гости на града ще имат..

публикувано на 03.07.21 в 13:08

"Странджа пее" излъчва от остров "Света Анастасия"

Специално издание на предаването "Странджа пее" от остров "Света Анастасия" е подготвил екипът на БНР Бургас. Присъединяваме се към програмата на Биле фест  по случай Еньовден. Водещият Георги Янакиев ще ни срещне с Мария Маркова. Тя е известен музикален педагог, диригент, народна певица и почетен гражданин на град Бургас за заслуги в..

публикувано на 24.06.21 в 19:35

„Изгрев парк фест - 101 слънца” - празник на деца творци по повод 1 юни

Читалище „Изгрев“ организира детски празник под надслов „Изгрев парк фест - 101 слънца”. Това е четвъртото издание на феста. Акценти в четвъртото издание на феста са връчване на специалната награда от конкурса „Моята мечтана история с…”. и премиера на книгата „Формула за щастие” , включваща 10-те творби наградени в него, съобщи..

обновено на 01.06.21 в 09:08

БНР на 9! Посветиха ни стихотворение

Освен да информира и забавлява, БНР-Бургас и вдъхновява. Доказа ни го бургазлията Атанас Пенев. Той е на 65 години, бивш разследващ полицай, а след това и автоинструктор. След животоспасяваща операция започва да пише поезия. Нашият верен слушател ни подари стихотворение.  Докато слуша радио в колата се вдъхновява от слогана на..

обновено на 31.05.21 в 12:40

БНР Бургас подарява виртуален фолклорен концерт за 9-ия си рожден ден

В навечерието на своя девети рожден ден БНР Бургас отново ще поднесе на своите слушатели и последователи фолклорен концерт.  С оглед запазване здравето на всички, и тази година той ще бъде онлайн, събирайки едни от  най-добрите групи и състави изпълняващи традиционна, българска народна музика.  На виртуалната сцена ще се качат: Мъжка фолклорна група..

обновено на 29.05.21 в 09:01

БНР Бургас ще почерпи с торта за 9-ия си рожден ден

БНР Бургас празнува рожден ден! Търсим още родени на 30 май, за да празнуваме заедно.  Всеки, който е роден на същата дата, може да ни пише във фейсбук или инстаграм , защото з а рождениците ще има подаръци. Очакваме ви на нашия празник, за да се запознаем. А за гостите на събитието, БНР Бургас ще осигури торта, както се полага на..

публикувано на 26.05.21 в 20:48
Гледка от горите на Странджа край село Младежко

Часът на Земята чества Международния ден на гората

На 21-и март всяка година в продължение на близо половин век светът отбелязва Международния ден на гората. Днес обаче този така важен природен ресурс, който не само осигурява дървесина за икономиката, но и чрез своите екосистемни услуги допринася за нашето здраве и благоденствие, е изложен на сериозен риск. Европейските гори не са..

публикувано на 19.03.21 в 13:02