Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Безплатни профилактични прегледи в КОЦ БургасБезплатни профилактични прегледи за рак на маточната шийка и на дебелото черво се провеждат в момента в онкологичния център в Бургас. Последните данни за навозаболелите в региона показват, че на първо място са именно злокачествените заболявания на храносмилателната система. 

Засилване на промоцията и профилактиката на онкозаболяванията е от ключово значение в борбата с тях, категоричен е управителят на Комплексния онкологичен център в Бургас проф. Христо Бозов. Последните безплатни програми, които се провеждат и в момента в здравното заведение са свързани с ранно откриване на рака на маточната шийка, който е един от най-злокачествените карциноми.

„Имаме отпуснати от министерството 650 броя, могат да дойдат хората съвсем спокойно, да се изследват абсолютно безплатно при нас, стига да се запишат на регистратурата. Същият скрининт тече и при заболяванията на храносмилателната система. Там отново имаме отпуснати 650 случая“, посочи проф. Бозов.

2010 души са новозаболелите със злокачествени образувания, показват последните данни на онкодиспансера от 2019 година

„На първо място излизат новооткритите заболявания на храносмилателната система – това са на стомаха и дебелото черво. След това са злокачествените заболявания на кожата, следвани от тези на дихателната система, най-вече карцинома нса белия дроб“

Освен превенция, експертите акцентират и на развитието на диагностиката и лечението на онкозаболяванията. След закупуването и успешните изследвания на ПЕТ скенера – за откриване на туморни заболявания в меките тъкани, фотонно-емисионния томограф за локализиране на тумори в костите и брахитерапията, в онкоцентъра в Бургас са си поставили за цел да повишат нивото на хирурията и на медицинската онкология.

Повече чуйте в звуковия файл:
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Официално: Д-р Кирил Хинов е новият управител на МБАЛ Поморие

Д-р Кирил Хинов официално поема управлението на болницата в Поморие. Той спечели конкурса за управител, след напускането  на д-р Женя Караилиева  по лични причини през пролетта . Кандидатурата му бе одобрена единодушно на извънредно заседание на общинския съвет. Председателят на комисията и общински съветник Петя Арнаудова пояснява: „Той..

публикувано на 23.09.21 в 14:50

Строителството на новата болница в Ямбол ще приключи до март

Строителството на новата болница в Ямбол ще приключи до март следващата година, уточни областният управител на Ямбол Георги Чалъков. За нейното доизграждане са предвидени 27 млн. лева. Подготвя се и план сметката за необходимите средства за оборудването на сградата. Сроковете по изпълнението на проекта за дострояването на болницата не са..

публикувано на 23.09.21 в 14:04

Затвориха детското отделение в Ямбол

Детското отделение на областната болница в Ямбол  ще остане затворено през следващите две седмици, заради заразен медицински персонал. Четири медицински сестри и една санитарка са с положителни ковид тестове от общо 18 работещи в детското отделение. Нито една от инфектираните не е ваксинирана.  Шестте деца, които са били настанени в отделението, са..

публикувано на 21.09.21 в 20:04

Общопрактикуващият лекар д-р Румяна Каменска е с най-успешна ваксинационна кампания (ОБНОВЕНА)

Ваксинационният кабинет на Регионалната здравна инспекция в Бургас е поставил  от началото на годината до момента 26 547 ваксини, каза директорът ѝ д-р Георги Паздеров.  Грамоти за постигнати резултати и съпричастност към ваксинационната кампания получи екипът на имунизационен кабинет към РЗИ-Бургас и общопрактикуващият лекар д-р Румяна Каменска...

обновено на 21.09.21 в 13:11
Снимката е илюстративна

Награждават лекари в Бургас и в Сливен

Грамоти от Министерството на здравеопазването ще бъдат връчени днес в Бургас и Сливен на медиците, които ппровеждат ваксинационната кампанията. Това са както  работещи във ваксинационните кабинети,така и  общопрактикуващи лекари.  Областният управител на съответната област ще отличи и  директор на РЗИ или болнично заведение с почетна награда  от името..

публикувано на 21.09.21 в 08:48

39 са новите случаи на коронавирус в бургаска област

Новите случаи на коронавирус в бургаска област са 39, в сливенска са 49, а  в ямболска  42. 2 360 са  общо за цялата страна. Положителни са 9,5% от направените 24 719 теста. В болница са 4879 души, 388 са в интензивно отделение.Като излекувани за 24 часа са отчетени 1228 души, починалите са 138. Според Националната информационна система у нас новият..

публикувано на 21.09.21 в 08:13

В Бургас още не могат да изписват безплатни рецепти за коронавирус

В Бургас все още не могат да се изписват безплатни лекарства за домашно лечение на леки и средно тежки случаи на коронавирус, показа проверка на БНР. Две от ковид зоните не работят, а третата още не е сключила договор със здравната каса.  От днес медиците в COVID зоните ще предписват безплатни лекарства за домашно лечение на..

публикувано на 17.09.21 в 10:03