Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заглавия от международни конкурси са включени в програмата на Международния филмов фестивал Бургас

| обновено на 13.07.21 в 11:24
Емил Ованесов, директор на Международен филмов фестивал в Бургас
Снимка: БНР Бургас

В разгара на лятото Бургас ще стане домакин на шестото издание на Международен филмов фестивал, информират от общината. Тази година селекцията на фестивала ще мине през Ротердам, Венеция и Индия, а на специална прожекция ще бъде представен един от претендентите за "Оскар".

Международния филмов фестивал Бургас ще се проведе от 16 до 23 юли.

Специално за фестивала пристига белгийският режисьор Дебен Ван Дам, носител на няколко престижни кино награди. Компания в журито тази година ще му правят режисьорът Камен Калев, актрисата Мартина Апостолова , операторът Калоян Божилов и саунд дизайнерът Атанас Чолаков.

Носителят на две награди от тазгодишния Берлинале - "Момичето и паякът" - е един от акцентите в програмата тази година. Част от нея е и "Оазис" на сръбския режисьор Иван Икич, носител на награда от фестивала във Венеция. За първи път на Международен филмов фестивал Бургас ще гледаме и индийско кино. Режисьорът П.С Винотрадж ще гостува с лентата "Камъчета", отличена с Tiger award в Ротердам. Международното участие се допълва и с "Нощта на звяра" на  Маурисио Лейва Кок, представен в програмата Toronto Next Wave Committe.

Българска премиера на Международния филмов фестивал ще направи филмът "Неудържим проблясък". Специално за прожекцията в България пристига режисьорът му Айноа Родригез. Лентата беше представена пред публика за първи път на кино фестивала в Ротердам, а привлече внимание и в Москва. Премиерно за България ще гледаме и "Ол инклузив" на Волкан Уче.

В  българската конкурсна късометражна програма ще видим премиерно филмите  “Мечтата на Наташа” с гост режисьора Ваня Бойчева, “Божоле” на Ирена Даскалова, представен лично от режисьор, продуцент и част от актьорския състав. Сред заглавията са и “Муза” на младия режисьор Свилен Славов, “Светла въртележка” на Алекс Лазаров,  “Хлад” на Девина Василева и други.

В международната програма присъства победителят от фестивала в Кан 2020 - “Страхувам се да забравя лицето ти” на египетеския режисьор Самех Алаа, “Голямата истанбулска депресия” на Зейнеп Дилан Сюрен и много други.

В рамките на съпътстващата програма ще бъде представена и изложбата "ВИЖ! първите 100", която събира кориците културното издание "Виж!“, превърнали се в негова запазена марка. 

Седем анимации включва детската програма на Международния филмов фестивал в Бургас, която ще бъде представена на 20 юли от 10.30 часа ,в Центъра за съвременно изкуство и Библиотека.

Поради големия интерес малчуганите ще бъдат разделени в няколко групи. Организаторите имат готовност за допълнителни прожекции, за да може всяко дете да се наслади на киномаратона.

Поканата е отправена  към децата на възраст от 7 до 11 години. Входът е свободен.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фестивалът "Арт поток" започва в Лозенец и Царево

За девета поредна година жителите и гостите на Лозенец и Царево ще станат свидетели на различни изложби, спектакли и премиери. Те ще бъдат част от превърналия се в традиция фестивал "Арт Поток", който ще се проведе от 12 до 22 юли. За първи път в него се включва и Приморско, където предстоят две музикални събития - на откритата сцена на..

публикувано на 12.07.24 в 09:10

Над 40 филмови заглавия влизат в програмата на BIFF'24

Международният филмов фестивал Бургас е сред най-чаканите летни събития и ще се проведе от 19 до 25 юли. Над 40 филмови заглавия и съпътстващи модули се включват в програмата на събитието. Входът е свободен, а локациите са Културен дом НХК и Културен център „Морско казино”.  Част от гостите, които ще преминат през фестивалната седмица са: Константин..

публикувано на 11.07.24 в 14:53

Д-р Иванка Делева: Бежанците носят нова енергия за изтерзаната ни държава след Първата световна война

Историкът Иванка Делева ще представи днес в Бургас монографията си „Бежанският въпрос в българо-турските отношения и установяването на източнотракийски бежанци в България през периода 1913 – 1925 година“. Това е докторската дисертация, която тя защити през март тази година в  Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“...

публикувано на 11.07.24 в 14:25

Шедьовърът на Пучини „Тоска“ - на сцената на Летния театър на Бургас

Шедьовърът на Джакомо Пучини „Тоска“ ще се играе тази вечер от 20:30 часа на сцената на Летния театър в Бургас.  Събитието е втората изява от програмата на Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“ 2024. Трагичния сюжет на „Тоска“ ще бъде пресъздаден п од диригентството на Иван Кожухаров.  В ролята на красивата примадона Флория Тоска, публиката..

публикувано на 11.07.24 в 13:22

Топ професионалисти от Италия идват за конкурса "Бургас и морето" за млади изпълнители

Новият формат на „Бургас и морето“ за млади изпълнители привлече български и италиански участници в състава на журито. Към Михаела Маринова, Дарияна Куманова, Стефан Илчев, Антонио Вандони, Христин Стрижлев, които участваха като жури още на кастингите на формата, се присъединяват Давиде Локатели, Николо Фраджиле и Рита Перота. Ролята на журито..

публикувано на 11.07.24 в 11:40

Вокалната акапелна формация „Спектрум“ с концерт на „Солинария“

Фолклорни обработки и съвременна музика ще представят вокалната акапелна формация „Спектрум“ по време на младежкия арт фестивал „Солинария“ в Созопол. Групата е създадена от четирима младежи през пролетта на 2012-та година и е първата по рода си в България.   Съставът на „Спектрум“ сега се състои от Ивелина Цонева, Весела Морова, Даниел..

обновено на 11.07.24 в 10:16

Започва „Джаз в Бургас 2024"

Фестивалът „Джаз в Бургас“ е не изменна част от бургаското музикално лято.  Новото му издание идва с 3 дати през юли и 2 през август. Мястото е известно – уютният двор на експоцентър „Флора“. През  годините събитието, организирано с желание от Община Бургас, си създаде редовна публика от ценители, които се наслаждават на стилен джаз,..

обновено на 11.07.24 в 09:23