Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бум на еко и селския туризъм в Странджа





Еко и селският туризъм в Странджа са в своя подем този сезон. Двойно повече туристи отчитат от община Малко Търново това лято в сравнение с преди началото на пандемията от коронавирус. Засилен интерес се наблюдава и в закупуването на терени и стари къщи за реновиране в странджанските села от общината. 

„Покрай коронавируса много хора си отвориха душите и очите и видяха, че когато си сред природата си много по-пълноценен и работоспособен. Много хора започнаха да си купуват парцели и къщи с цел да ги реновират по селата, което е много радващо. Всяко едно село в община М. Търново почти всяка седмица има по една-две закупени места, за да започнат да строят“, посочва кметът на общината Илиян Янчев.

По думите му по-миналата година посетителите в местния музей през уикенда са били около 250 души, докато сега са двойно повече. За по-широко разгръщане на туризма и строителството на нови къщи е необходима и прилежаща инфраструктура, посочи кметът Янчев. За изграждането й обаче малките населени места трудно се преборват за финансиране. Затова той се надява през този програмен период ще бъдат приети промени в Закона за околната среда, от които общини, като тяхната, да се възползват. "Защото имаме готови проекти, които стоят по шкафовете“, допълва градоначалникът.

Повече възможности за екологичен и селски туризъм предлага това лято и едно от китните странджански села - Близнак. Една от новите атракции там са детски палаткови лагери. 

„Очакваме с палатки деца да идват по десетина дни да бъдат на гости в Близнак. Те ще ходят до различни местности в околността – до Младежко, до долмени, до римската гробница. Това за тях е една почивка през ваканцията. Непрекъснато имаме движение - идват хора с колелета или ги оставят автобусите и ходят до Буковския манастир, от там до Младежко, Бръшлян, Евренозово“, казва кметът Янка Воденичарова. Организатор на палатковите лагери са "Тур Странджа", които са закупили терен в селцето.

Манастирът в Голямо Буково и долмените са сред най-привлекателните за туристите обекти в района на община Средец. Основните посетители са българи, най-често могат да се видят цели семейства.

„Това, което ми прави впечатление е, че има доста хора, които се движат към планината. Правят преходи, велотуризъм. Около Голямо Буково определено има интерес. С откриването на новия път манастирът е много по-достъпен и по-лесно се стига до него. Там се засили посещаемостта. Имахме обаждания за връзки и контакти как да стигнат хората до определени долмени“, казва директорът на музея в Дебелт Красимира Костова.

Тази година се поставят информационни и указателни табели с цел да се улесни достъпът на туристите до част от долмените.

Повече може да чуете в звуковите файлове:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Икономическа полиция и НАП проверяват къмпинг "Тополи" в залива Вромос

Сектор "Икономическа полиция" и Националната агенция за приходите ще се включат в проверките на така наречения къмпинг "Тополи" в залива Вромос, съобщи областната администрация в Бургас. Това стана ясно след работна среща там на междуведомствената комисия. В Община Созопол, РИОСВ и Областна дирекция „Земеделие“ са образувани преписки относно неговата..

обновено на 18.04.24 в 15:20
Заседание на комисията по устройство на територията към Общински съвет-Бургас

Изграждането на жилищна сграда притеснява голям инвеститор в кв. "Мадика"

Голям инвеститор с притеснения относно строеж на 10-етажна жилищна сграда. Мястото е бургаският квартал „Мадика“, където „Сидоинвест“ има производствена база с инвестиция от 10 млн. лв. Ръководството е изпратило писмо до Общинския съвет на Бургас, а казуса обясни зам.-кметът по строителство Чанка Коралска по време на заседание на постоянната..

публикувано на 18.04.24 в 12:26

Зърнопроизводителите са изненадани от оставката на земеделския министър

Зърнопроизводителите са изненадани от оставката на земеделския министър Кирил Вътев. С тях не са водени разговори за евентуалния му наследник на поста. Според председателят на регионалната структура в Бургас - Николай Киров, предстои да се приемат още важни закони. Той определи като сполучлив мандата на Вътев и според него украинската помощ е..

обновено на 17.04.24 в 14:28

До юни ще е готов проектът на ОУП на община Царево

До началото на юни ще е готов проектът на Общия устройствен план на община Царево. Това заявиха проектантите на работна среща в общината с екипа на Националния център за териториално развитие, които по възлагане от регионалното министерство работят по проекта. От своя страна кметът Марин Киров сподели: ”Наясно сме с рестрикциите на всички..

публикувано на 17.04.24 в 09:46

Как бизнесът да получи до до 500 хил. лева за иновации: представят процедурата в Бургас

От 50 хил. до 500 хил. лева за разработване на иновации може да получат българските малки, микро и средни предприятия по процедура на Министерството на иновациите и растежа. Тя ще бъде представена на 17 април в Бургас, в „Морско казино“ от 10 часа, след което ще има панел за въпроси и отговори. Кандидатстването е до 15 май, а едно от..

публикувано на 16.04.24 в 15:58

Разширяват обхвата на проверките за нерегламентирано къмпингуване

Продължават проверките за незаконно поставени каравани, палатки и кемпери върху територията на морски плажове, гори, земеделски имоти, защитени територии и местности в област Бургас – всички имоти държавна собственост, съобщават от Областната администрация. Само за два дни са констатирани 80 каравани, неправомерно разположени на плажа „Вромос“ край..

публикувано на 16.04.24 в 15:00

Само зимата ли може да ни изненада? Летният сезон е пред провал заради недостиг на кадри

Летният сезон е пред провал, предупреждават хотелиери и работодатели по Южното Черноморие. Причината - задълбочаването на кризата с липсата на работници и персонал за туристическите обекти. Само по Южното Черноморие за предстоящия сезон се търсят 27 хиляди работници. Междувременно посолствата в трети държави извън ЕС, откъдето се чака работна ръка, са..

публикувано на 16.04.24 в 13:12