Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

ЦИК обяви окончателното разпределение на мандатите

Централната избирателна комисия обяви окончателните изборни резултати и разпределението на мандатите в 46-ото Народно събрание. 

Партия "Има такъв народ" ще има 65 депутати, а ГЕРБ-СДС - 63. След разразил се скандал ЦИК взе решение да уважи заявеното от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов желание да не бъде обявяван за избран за народен представител.

Парламентарната група на "БСП за България" ще бъде от 36-ма народни представители, на "Демократична България" - от 34-ма, на ДПС – от 29, на "Изправи се! Мутри вън!" - от 13.

Броят на действителните гласове с отбелязан вот в квадратчето „Не подкрепям никого“ е 35 201. Няма избрани независими кандидати. 4-процентната бариера за влизане в парламента е 109 266,8 гласа. 

В решението на ЦИК е и разпределението на мандатите на партиите и коалициите по многомандатни изборни райони.

В Бургаски район ГЕРБ/СДС взема 4 мандата, „Има такъв народ“ – 3, с по два мандата са „БСП за България“, „Демократична България“ и ДПС, „Изправи се! Мутри вън“ са с един представител.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отстраниха Стоян Василев от комисията по туризъм в Приморско

Общинският съвет в Приморско отстрани Стоян Василев като председател на комисията по туризъм. Предложението за снемане на доверието към него бе на Ваня Андонова.  Липса на политическа безпристрастност и етика, разделение на обществото – това са част от доводите, които Андонова изтъкна като мотиви за отстраняването на колегата си...

публикувано на 28.09.21 в 14:18

Областният управител на Бургас връчи печатите на РИК

Областният управител проф. Мария Нейкова връчи печатите на председателя на Районната избирателна комисия  Фани Семерджиева като символично начало на дейността на комисията за предстоящите избори, които ще се проведат на 14 ноември. „Пожелавам на новото ръководство на РИК да затвърдят успехите, екипната работа и перфектната организация от..

публикувано на 28.09.21 в 13:25

РИК Бургас с първо заседание днес

Първо заседание ще проведе днес Районната избирателна комисия в Бургас . За безпроблемното провеждане на избори 2 в 1 се предвиждат  широка разяснителна кампания и обучение на членовете на СИК-овете. Първите задачи, с които ще се заеме комисията на заседанието днес са свързани с начина на работа на РИК Бургас, каза председателят Фани..

публикувано на 27.09.21 в 10:02

От днес в ЦИК инициативни комитети подават заявления за президентския вот

Инициативни комитети, които ще издигнат независими кандидати за президент и вицепрезидент на изборите на 14 ноември, могат да подават заявления, за да се регистрират в Централната избирателна комисия. Крайният срок за подаване на документите е до 17,00 часа на 4 октомври. Днес ще се проведе и Учредително събрание на Инициативния комитет, който..

публикувано на 27.09.21 в 08:32

Фани Семерджиева е председателят на РИК Бургас

Фани Семерджиева от „Има такъв народ“ е новият председател на Районната избирателна комисия в Бургас . Решението е на ЦИК, която определи пълния състав на комисията. Това се наложи след като парламентарно представените партии и коалиции не постигнаха консенсус на консултациите преди седмица. Заместници на Семерджиева са Михаил Хаджиянев от..

публикувано на 25.09.21 в 12:50

Назначиха Районната избирателна комисия в Сливен

С решение на ЦИК от 24 септември е назначена Районната избирателна комисия за 21-ви Сливенски изборен район, съобщиха от областната администрация. Неин председател е Елизабет Кендерян /ИТН/, а заместниците й са Росица Тодорова /ГЕРБ/СДС/ и Пепа Митева /Демократична България Обединение/. Секретар е Севда Османова /ДПС/, а членове – Тодор..

публикувано на 25.09.21 в 10:50

Бачийски: „Продължаваме промяната“ са ни единомишленици

С политическия проект „Продължаваме промяната“ имаме почти пълно припокриване на идеи и политики. Това коментира пред БНР – Бургас новият председател на „Средна европейска класа“ Константин Бачийски. Именно с нея и с „Волт“, бившите служебни министри Петков и Василев, ще участват в предстоящите избори, а Бачийски посочи: „След като..

публикувано на 21.09.21 в 13:51