Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

При спасителни разкопки:

Откриха енорийски некропол край църквата "Преображение Господне" в Поморие

До момента са проучени 17 гроба и повече от 20 вторични препогребвания


Археологически проучвания се извършват край най – стария действащ храм по южното Черноморие, това е поморийската църква „Преображение Господне“. Целта е да се проучи историята на терена,а надеждата да бъдат открити интересни артефакти и елементи от миналото, които ще бъдат включени в бъдещия крайбрежен парк, които предстои да бъде изграден. 

Църквата е в най – източната част на полуострова и се оглежда в морето. Изградена е от камък и дърво и е на повече от 2 века и половина. Дълги години до нея е била разположена бившата почивна станция на МВР. След  като собствеността на терена е прехвърлена на общината преди 2 години започва разчистването на старите постройки и работници попадат на два архитектурни елемента – мраморен капител и мраморна база от колона, разположени в близост до църквата. Какво е имало тук в древни времена? Отговорът се очаква от екип от археолози от  Националния археологически институт с музей (НАИМ) – София, които съвместно с Исторически музей – Поморие проучват от две седмици мястото около храма. Ръководи ги доц. Сергей Турбатов:

Тук е съществувал енорийски некропол, за който до сега нямахме никаква информация. Намирането му беше изненада за всички. Той е от последните десетилетия на XVII и първата половина на XVIII в. До момента сме открили 17 гроба и повече от 20 вторични препогребвания.“  


Погребенията са без инвентар, което е характерно за християнските погребения, в някои от тях има открити парчета от керемида, върху които има кръстен знак и е изписвана формулата Исус Христос Ника. 

Църквата „Преображение Господне“ е част от културното наследство  на България, изградена е през 1763 – 64 година и е осветена през 1765 г.  Това е най – старата сграда в целия град. Храмът се отличава с това, че няма олтарна апсида, което е рядко срещано при строежа на храмовете по нашите земи, разказа директорът на Историческия музей Антон Карабашев:

Предполага се ,че тази църква лежи върху по – ранен, малък храм от Средновековието от XIX в., това е и целта на тези разкопки да покажат дали има по – ранен храм. Самата църква е от т.нар поствизантийски стил като архитектура. Тя има двускатен покрив, дъсчен птаван, като подът е покрит от големи каменни плочи. Църквата няма абсида, но не можем да кажем дали така е строена или абсидата е била премахната, когато тук в  двора на църквата е имало база на гранична милиция.“ 

 

Най – старата икона е от края на XV в., началото на XV I век. Иконостасът е дърворезбан, с разнообразни флорални мотиви. В него са поставени 17 големи икони от царския ред,изписани от различни зографи през ХVІІ – ХVІІІ в. , Във втория апостолски ред има 33 малки икони. Когато влезете в храма, погледът ви ще бъде привлечен от икона на Исус Христос Пантократор, която  е вградена в дървения таван, а местните хора разказват за нея легенда, каза свещеникът на църквата отец Яни:

„Пирати ограбили църквата през XIX в., взели и икони, сред които и тази на Исус Христос Пантократор. В морето, обаче ги застигнала страшна буря и изплашени те я хвърлили в морето. Иконата се „върнала“ и била открита от местните хора на брега до Църквата.“


Освен иконата, свещеникът показва на посетителите и аязмото „Сълзите на Христос“, което се намира до олтара под  иконата на Исус. Там е бликала вода, за която миряните са вярвали, че е лековита.

„От 4 – 5 години, обаче няма вода, като се предполага, че от преминаването на тежка техника за изграждането на ново пристанище, пластовете са се разместили. Господ в определеното време, когато заслужим, може пак да пусне водата, за да се благославяме от нея!“  

За съжаление състоянието на храмът е тревожно, по фасадата са се появили пукнатини. Първите са се появили преди година, а причината е ерозия на брега. Община Поморие, под влияние и на местните жители е предприела действия за запазването на църквата.  Предвидено е обследване от екип от Университета по архитектура, строителство и геодезия, които да проучат основите и самата сграда, за да бъде тя укрепена и запазена като културно богатство. 

повече може да чуете в звуковия файл:Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Ахтопол, VI Национален литературен конкурс

В Ахтопол връчиха наградите на отличените автори в литературния конкурс "Морето"

Над 150 са участниците тази година в шестото издание на Националния литературен конкурс "Морето". Конкурсната част приключи на 3 септември, а  награждаването на изявените участници се състоя тази вечер в Ахтопол , в новото артистично пространство на "Галера ah gallery", на ул. "Св.Никола"1. Наградите бяха връчени в категориите "Проза" и..

обновено на 18.09.21 в 20:08

В Ямбол продължават събитията, посветени на Европейските дни на наследството

Днес и утре (19.09.21 г.) е Ден на отворени врати в Културно-информационен център „Безистен“. Поводът е  Европейски дни на наследството и празника на Безистена. Днес той ще работи от 10:00 часа до 17:00 часа, а на 19 септември – от 12:30 часа до 17:30 часа. През почивните дни входът ще бъде безплатен и в Художествена галерия „Жорж Папазов“ -..

публикувано на 18.09.21 в 15:34

Фестивалът на пясъчните фигури продължава да работи

Фестивалът на пясъчните скулптури продължава да приема посетители, но от днес е с ново работно време. До 3 октомври фестивалът работи от 9:00 до 20:00 часа, без почивен ден.  За деца до  7-годишна възраст и хора в неравностойно положение входът е безплатен; за д еца 7-18 год. - 1,5 лв.; за п енсионери - 1,5 лв.; за г рупа над 10 човека - 2,5 лв.;..

публикувано на 17.09.21 в 11:29

Приятели на Приморско почистиха залив край Ропотамо (видео и снимки)

Над 20 чувала с отпадъци събраха при акция в сряда трима „приятели на Приморско“. Инициативата идва след като Здравко Василев качва снимки на един от плажовете до устието на Ропотамо. Само за два часа той, Асен Велев и Божена Делева, успяват да почистят част от ивицата „Само в рамките на два часа, повече от 20 чувала, 140 – литрови. Като се..

публикувано на 16.09.21 в 16:47

Ремонтират "Големия врис" в Малко Търново

Започнаха ремонтните дейности по освежаването на чешмата "Големия врис" в Малко Търново. Това съобщи кметът Илиян Янчев. Тя е един от символите на града. Масивната каменна чешма ще бъде готова до края на следващия месец, когато по традиция на 25 октомври се отбелязва  празника на Малко Търново. До 1862 година, преди да бъде покрит с..

публикувано на 16.09.21 в 08:41

Издадоха каталог с традиционните фолклорни носии от Бургаско

Регионалния исторически музей – Бургас издаде каталог с традиционните фолклорни носии от Бургаско. Той се нарича „По дрехите посрещат“ и е сбъдната мечта за музейните специалисти от отдел „Етнография“. Изданието представя многообразието и пъстротата на традиционните облекла в региона. Заснети са 21 автентични носии от Странджа, Карнобатско, Айтоско,..

публикувано на 14.09.21 в 12:14

Лалка Иванова изработва декоративни венци с техника сухо плъстене

Доброто е около нас и може да предизвика добро! Доказа го фейсбук групата „Купи подарък от майка на дете с увреждане“, в която майките с нелека съдба показват снимки на ръчно направени от тях сувенири - подаръци, ръкоделия, плетива, а всеки, който желае може да си закупи от творенията им. В подкрепа на тези творци създадохме..

публикувано на 12.09.21 в 15:00