Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първото издание на Кукуля фест се открива днес в Черноморец

Първото издание на арт фестивала Кукуля фест започва днес в Черноморец. Зад идеята филми и музика да бъдат представени в три дневна програма, стои инициативен комитет, подкрепен от кмета Росен Деспов. 

Фестивалът ще покаже 15 документални и игрални филма. Началото е от 18 часа с лентата "Пасажери" на Цветан Драгнев и Здравко Драгнев. Режисьорът Васил Жечев, който е и основен организатор посочи: 

"Целта ни е да дадем знак към младите и инициативните, съвременните, мобилни хора, които обикалят Черноморието петък, събота и неделя и търсят качествени и стойностни забавления. По този начин решихме да дадем знак към тях, за да се превърне в дестинация, в която те могат да спрат, откривайки такива културни събития от различно естество."

Прожекциите са в залата на читалището, а концертите на сцената на площада. В тях ще се включат Таралеща с МиткоТаралежков, Илияна Бешкова от Rosenkvarts ekspress, The Pomorians, Surmata Hary, тийн идолът Коце Дянков и др. 

“Надяваме се форматът да се бъде оценен високо и за в бъдеще да се разшири, като в него да влязат и нови културни платформи, както и артисти от чужбина", сподели още Васил Жечев.

Тридневният арт фестивал Кукуля Фест ще се проведе на 16-ти, 17-ти и 18-ти юли в Черноморец.

Ето и пълна програма на фестивалните дни: 


Петък 16 юли 

КИНО: 18:00 Пасажери - док. 2020, 77 мин., реж. Цветан Драгнев и Здравко Драгнев

В беден район в Северозападна България край река Дунав на изоставен кораб приятели празнуват рожден ден. Мечтаят за пътуване до Норвегия, говорят за бъдещето и миналото, за ежедневните си трудности и мечти, за прераждането, любовта, кравите, конете, Микеланджело, Прометей, пауните, стратосферата, Вселената, Бог и живота изобщо.

19:30 Човекът, който открадна Чаплин - док. 1996, 52 мин., реж. Здравко Драгнев

Един българин шашва света! Месец след смъртта на Чарли Чаплин, българин и поляк изравят тленното му тяло и искат откуп от милион и половина швейцарски франка. 20 години по-късно тече журналистическо разследване по темата. Кунев Кунев от Асеновград поема вината и охотно разказва детайли от случката. Оказва се, обаче, че извършителите са съвсем други хора.

МУЗИКА - 21:00

1. Коце Дянкоff
2. Surmata Hary



Събота 17 юли

КИНО:
16:00 Бургас на Таралежков - док. 2003, 30 мин., реж. Митко Таралежков

Дебютният филм на Митко Таралежков показва Бургас във времева капсула от началото на милениума. За добро или за лошо - градът никога повече няма да е същият.

16: 45 Джеки, Джони и Чарли не са имена на кучета - док. 2010, 50 мин. реж. Никола Бошнаков
Те не са дипломирани кинаджии, но са великолепната тройка в българското кино като от класиката - тримата танкисти, тримата мускетари, понякога тримата глупаци, но най-вече трима срещу триста. Заповядайте на въртележката в лунапарка на техния живот, където има стари и нови случки, откъси от филми, кодоши и други дивотии, разпилени в два века и две системи. Ако цената на свободата е да те мислят за идиот, то тя не е толкова висока.

17:45 Под прозореца - док. 2018, 45 мин., реж. Джони Пенков
Животът на едно кьоше и около две кофи в серия от късометражни филми на легендарния Джони Пенков, заснета без транспортни разходи, по изцяло нова технология.

18: 45 Специална закрита предпремиерна прожекция на новия филм на Кольо Бошнаков - док, 85 мин.

МУЗИКА - 21:00
1. Митко ТАРАЛЕЖКОВ и ТАРАЛЕЩА 



Неделя 18 юли

КИНО: 16:00 Злато - док. 2019, 20 мин., реж. Васил Жечев
Виждали ли сте боядисаната река у нас? Синя, като водата за обагряне на великденски яйца. Защо ли е такава? България е изключително богата на златоносни находища. Някога те бяха в ръцете на държавата и отношението към екологията на районите, в които се добива злато бяха относително приемливи. Днес, находищата са в концесия на чужди компании и български частни фирми. Контролът е условен! За това и у нас има боядисани в синьо реки.

16:30 Алтънджиите идат! - док. 2006, 20 мин., реж. Никола Бошнаков
Алтънджиите идат проследява протестите на жителите на Крумовград срещу решението на канадска фирма да добива злато в този район чрез цианид. Филмът е отличен с приза Най-добър български филм на кинофестивала “В двореца” в Балчик през 2006.

17:00 Потоп в Мизия - док. 2014, 37 мин., реж. Васил Жечев
Филмът разказва за природно бедствие. Но също така поставя и сериозния въпрос доколко такова едно бедствие може да е само природно, взирайки се в отношенията между хората и институциите. Проектът изследва как един катаклизъм се превръща в катализатор на проблемите, дремещи в малките "забравени" градчета в Северозапада, пък и в цялата страна.

18:30 Юлско утро - к/м, игр. 2013, 22 мин., игрален, реж. Владимир Андонов
Поли напуска гаджето си и двете с Диляна тръгват на крайбрежно пътешествие на автостоп. Посрещането на юлския изгрев е поредният опит на двете приятелки да отложат порастването, което всички очакват от тях. Но с приближаването на нощта, жадуваният изгрев сякаш се отдалечава.

19:00 H-Talks - портрети на български художници док. 2021, 90 мин., реж. Милена Кънева

H-Talks е серия от видео портрети на съвременни български художници - Албена Баева, Воин де Воин, Красимир Терзиев, Мартин Пенев, Надежда Олег Ляхова, Сашо Стоицов, Юлиан Табаков. Режисьор и продуцент Милена Кънева. Филмите са част от проекта „Хербариум” с автор Ирина Баткова и са заснети в работната среда на визуалните артисти. В тях художниците описват творческия процес при реализацията на идеи и концепции за света и хората, темите, които ги вълнуват, креативната енергия, която ги кара да продължават напред.

МУЗИКА - 21:00
1. The POMORIANS

2. Илияна Бешкова и ROSENKVARTS EKSPRES 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Наложиха най-тежката мярка на трима за кражба за над 100 000 лв

Мярка за неотклонение „задържане под стража“ наложи Районния съд в Бургас на мъж и две жени от Троян и Плевен. Те са обвинени в кражба на метален сейф, съдържащ сумите от 75 000 лева, 15 000 евро и три златни монети. Случаят е от  29 юни. Обвиняемите са пристигнали от родните си места с автомобил. С него са се върнали в обратната посока след..

публикувано на 15.07.24 в 14:30

Софиянец се самопростреля във вилна зона "Маджестик"

Откриха мъртъв 39 –годишен софиянец във вилна зона „Маджестик“, която се намира между Сарафово и Поморие, съобщиха от пресцентъра на бургаската полиция.  Мъжът се е самопрострелял със законно притежаван от него пистолет.  Вилата е била наета от него и приятелката му за почивка, но след скарване между двамата тя се е прибрала обратно в София. От..

публикувано на 14.07.24 в 16:57

Трима души са задържани с над 800 гр. марихуана в Свети Влас

Трима разпространители на наркотици са били задържани по време на специализирана операция на територията на Свети Влас, съобщават от пресцентъра на МВР. Тя е била реализирана от служители на ГД „Борба с организираната престъпност“ на 12 юли. При проведените действия са извършени лични обиски, огледи и претърсвания на автомобили и..

публикувано на 14.07.24 в 12:26

Полицаи иззеха над 20 000 флакона с райски газ по Южното Черноморие

Над 20 000 флакона с  райски газ, продавани на различни места по Южното Черноморие, са открити и иззети при масираните полицейски операции, проведени в последните дни от служители от отдели “Икономическа” и “Криминална полиция” към ОДМВР - Бургас.  Установени са общо 19 лица, продаващи балони с райски газ, на които са съставени предупредителни..

публикувано на 14.07.24 в 09:26
Христо Узунов - гл.експерт Дирекция

Христо Узунов: Над 150 нарушения за половин месец констатираха данъчни инспектори

Над 150 са нарушенията на данъчното и осигурително законодателство по Черноморието. Това констатираха данъчни инспектори при проверки, само две седмици след началото на лятната контролна кампания на Националната агенция за приходите. Извършени са над 800 проверки, половината от тях са по Южното Черноморие. Проверени са търговски обекти, питейни..

публикувано на 13.07.24 в 16:32
Пожарникар от екипа, изпратен да угаси пожара в парк

Пожар пламна в парк "Росенец" до Бургас

Пожар избухна в широколистна гора в парк "Росенец" до Бургас.  На място бе изпратен един противопожарен автомобил с екип от огнеборци.  Огънят е обхванал малка площ. В парка се намира лятната резиденция на почетния председател на Движението за права и свободи (ДПС) Ахмед Доган, където днес отиде съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров. Той напусна..

публикувано на 13.07.24 в 15:08

АПИ ограничава движението на камиони над 20 тона в 6 области

Агенция "Пътна инфраструктура" ограничава движението на камиони с тегло над 20 тона в шест области утре (14 юли) между 13 и 21 ч, съобщи пресцентърът ѝ. Причината е очакваното горещо време с температури над 35 градуса на сянка . Целта е да се намали рискът от деформации на пътната настилка и да се опази животът и здравето на пътуващите. Областите са..

публикувано на 13.07.24 в 12:20