Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ден до пладне" - на 17 юли

Снимка: Ани Петрова

Преди години бившият, тогава, кандидат за президент на САЩ Ал Гор, излиза пред аудитория за лекция и се представя „Здравейте! Аз съм Ал Гор, аз съм бившият бъдещ президент на Америка“. И така един бивш бъдещ приемер ни начерта как ще се оправи България за 800 дни… Извинете – в 60 и няколко страници. Българската политическа действителност ни донесе и най-краткия проектокабинет. Който тъкмо беше представен и беше свален за ремонт. А от телевизора продължават да ни се карат. Този път – сценаристи.

Бившите управляващи също ни се накараха. И размахаха неподходящи колажи на своите опоненти. А опонентите стоят и чакат какъв статус ще пусне спечелилият изборите Станислав Трифонов. Въобще – държавата продължава да се управлява от Фейсбук. Преди беше т. нар. „Бойко ТВ“, сега са статусите на Трифонов. А политическите врачки стоят и анализират. Но бъдещето е пред нас, а както казваше Спок в „Стар Трек“ – Космосът – последната граница. България вече тясна за нашта душа е и чакаме кога ще полетим отвъд Слънчевата система.

Докато чакаме, дойде времето за обзорното предаване „Ден до пладне“. Ето и акцентите до 12:

-  Казусът „Корал“ в „Натура 2000“ беше обект и на общинската сесия в Царево. Местните съветници се обявиха против обявяване на нови защитени зони

-  Три бургаски квартала страдат от чести токови удари. Какъв е проблемът според експертите и как може да бъде решен?

-  Редица населени места отново  са изправени пред опасността от воден режим заради  разхищение на питейната течност или технически проблеми по ВиК инфраструктурата. Как се опитват да решат това в Болярово?

-  След 10 ч. – следизборната обстановка и възможностите пред страната. Коментар „на живо“ от политолога Теодор Славев.

-  Какво ни казаха от „Има такъв народ“? Авторски поглед на колежката Елена Димитрова

-  И още - бургаският лекар д-р Пламен Панайотов бе награден за поставени най-много ваксини срещу COVID-19 от всички джипита в страната.

-  Туризъм – какво търсят и какво намират гостите по нашето Черноморие? Ефирна разходка в Поморие, Созопол и Приморско

-  Бум на еко и селския туризъм в Странджа отбелязват в района.

-  Археологически проучвания се извършват край най - старият действащ  храм по южното Черноморие, това е поморийската църква „Преображение Господне“.

-  Български кино премиери, класно жури, разрастване на програмата и локациите на прожекциите-всичко това ще предложи на киноманите 6-тото издание на Международния филмов фестивал

-  Алекс Пенев е звукорежисьор днес, аз съм Мариян Иванов и ще съм вашата ефирна компания до 12 ч. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

С благотворителен базар събират средства за нов паметник на Левски в Бургас

Фондация "Гордите българи" ще проведе православен благотворителен базар тази неделя.  На него ще се продават икони и православна литература. Набраните средства ще са за изграждането на паметник на Васил Левски в морския град.  Чрез благотворителен базар събират средства за паметник на Васил Левски в Бургас Студентски благотворителен базар..

публикувано на 17.04.24 в 18:58

Форум за идеи за развитието на Болярово се проведе днес

Стратегията за развитие на Болярово трябва да бъде разработена по време на реализацията на международен проект. Той цели създаване на местни общности, които да спазват културното наследство и традиции в пограничните общности на пет страни.   Днес се проведе второ събитие, форум, в който със  свои предложения се включиха..

публикувано на 17.04.24 в 17:36

Очаква се сериозно повишение на речните нива в Черноморския басейн

Сериозно повишение на речните нива в целия Черноморски басейн се очаква утре, 18 април, заради проливни валежи, предупреди Министерството на околната среда и водите. Най-значително ще е то във водосбора на река Камчия. Тази вечер се очаква покачване на нивата в целия Дунавски басейн.  От министерството информират, че в резултат на интензивни валежи..

публикувано на 17.04.24 в 17:16

Благоустрояват около четири блока в "Меден рудник"

Започнаха дейности за благоустрояване на пространството около блокове 107, 108, 109  и 112 в к-с „Меден рудник“. Те са част от общинската програма „Моят град, моят квартал, моята улица“, инициирана от кмета Димитър Николов. Край четирите блока ще бъдат изградени паркоместа, подходи към входовете, плочници, тротоари. В проекта е включено реновиране на..

публикувано на 17.04.24 в 10:38

ВиК Бургас: Вижте къде няма да има вода днес

Аварии оставят временно без вода жители в няколко населени места в Бургаска област.   В село Черково спирането е от 9 до 16 часа, в село Полски извор от 8,30 до 12,30 часа.  Подмяна на водопровод ще засегне живущите на ул. „Елин Пелин“ в Камено, които ще са без вода от 9,30 до 14,30 часа.  Авария на отклонение е причина и част от улица „Кирил и..

публикувано на 17.04.24 в 09:19

Провеждат акция "Капачки за бъдеще" тази неделя в Бургас

Акция под надслов „Капачки за бъдеще“ ще се проведе тази неделя в Бургас. Тя е част от националната кампания, която се провежда през април и тази година ще е факт в 33 града в страната. Целта е със събраните средства от предаването на пластмасата да се закупи медицинска апаратура за поне 20 детски, родилни и неонатологични..

публикувано на 17.04.24 в 08:50

Планова техническа профилактика на предавател на БНР Бургас

Прекъсвания на ефирния сигнал на БНР Бургас са възможни днес от 9 до 17 часа за района на Бургас.  Причината е редовната годишна профилактика на предавателя Медни рид на честота 92,5 MHz.  Може да слушате програмите на БНР през интернет сайта binar.bg.

публикувано на 17.04.24 в 08:37