Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ден до пладне" - на 17 юли

Снимка: Ани Петрова

Преди години бившият, тогава, кандидат за президент на САЩ Ал Гор, излиза пред аудитория за лекция и се представя „Здравейте! Аз съм Ал Гор, аз съм бившият бъдещ президент на Америка“. И така един бивш бъдещ приемер ни начерта как ще се оправи България за 800 дни… Извинете – в 60 и няколко страници. Българската политическа действителност ни донесе и най-краткия проектокабинет. Който тъкмо беше представен и беше свален за ремонт. А от телевизора продължават да ни се карат. Този път – сценаристи.

Бившите управляващи също ни се накараха. И размахаха неподходящи колажи на своите опоненти. А опонентите стоят и чакат какъв статус ще пусне спечелилият изборите Станислав Трифонов. Въобще – държавата продължава да се управлява от Фейсбук. Преди беше т. нар. „Бойко ТВ“, сега са статусите на Трифонов. А политическите врачки стоят и анализират. Но бъдещето е пред нас, а както казваше Спок в „Стар Трек“ – Космосът – последната граница. България вече тясна за нашта душа е и чакаме кога ще полетим отвъд Слънчевата система.

Докато чакаме, дойде времето за обзорното предаване „Ден до пладне“. Ето и акцентите до 12:

-  Казусът „Корал“ в „Натура 2000“ беше обект и на общинската сесия в Царево. Местните съветници се обявиха против обявяване на нови защитени зони

-  Три бургаски квартала страдат от чести токови удари. Какъв е проблемът според експертите и как може да бъде решен?

-  Редица населени места отново  са изправени пред опасността от воден режим заради  разхищение на питейната течност или технически проблеми по ВиК инфраструктурата. Как се опитват да решат това в Болярово?

-  След 10 ч. – следизборната обстановка и възможностите пред страната. Коментар „на живо“ от политолога Теодор Славев.

-  Какво ни казаха от „Има такъв народ“? Авторски поглед на колежката Елена Димитрова

-  И още - бургаският лекар д-р Пламен Панайотов бе награден за поставени най-много ваксини срещу COVID-19 от всички джипита в страната.

-  Туризъм – какво търсят и какво намират гостите по нашето Черноморие? Ефирна разходка в Поморие, Созопол и Приморско

-  Бум на еко и селския туризъм в Странджа отбелязват в района.

-  Археологически проучвания се извършват край най - старият действащ  храм по южното Черноморие, това е поморийската църква „Преображение Господне“.

-  Български кино премиери, класно жури, разрастване на програмата и локациите на прожекциите-всичко това ще предложи на киноманите 6-тото издание на Международния филмов фестивал

-  Алекс Пенев е звукорежисьор днес, аз съм Мариян Иванов и ще съм вашата ефирна компания до 12 ч. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Микробус на едната фирма-превозвач; снимката е илюстративна

Има ли правостоящи пътници в автобусите по линията Бургас-Айтос?

За нарушение в Закона за автомобилните превози сигнализират от партия „Единение“. Те са входирали писмо до Общинския съвет в Бургас относно капацитетът на автобусите по направлението за Айтос. Според сигнала им има пътници, които стоят прави в превозните средства. След проверка на БНР Бургас по случая, стана ясно, че наистина в част от..

обновено на 10.07.24 в 14:19

Фургон изгоря напълно в бургаска складова база

Фургон изгоря напълно в складова база на бул. "Янко Комитов" в к-с "Славейков". Пожарът е възникнал, след като в близост са рязали стари стелажи. От искрите е засегнат и пострадалият фургон, ползван от 51-годишен бургазлия.  Огънят е потушен от два противопожарни екипа и четирима огнеборци.  По случая е образувано досъдебно производство.

публикувано на 10.07.24 в 10:51
архив

АПИ: Различни ограничения има в участъци по АМ "Тракия"

Шофьорите да се движат с повишено внимание в област Сливен по АМ „Тракия”,  от км 229+286 до км 273+354 и в двете посоки - за Бургас и София.  Причината е подмяна на ограничителни системи за пътищата. Ограничава се аварийната лента. Участъкът е сигнализиран с пътни знаци. Срокът за приключване на тези дейности е до 19 юли, съобщи Агенция „Пътна..

публикувано на 10.07.24 в 09:09
снимката е илюстративна

Затварят улица в кв."Рудник" за два месеца

Реконструкция и модернизация ще се извършват на участъци от водопроводната и битова канализация в бургаския квартал „Рудник“. Те ще започнат от днес - 10 юли.  Във връзка с това се налага спиране на движението по ул. „Йорданка Николова“ – от входа на квартала до ул. „Искър“. Строителните дейности ще продължат до 10.09.2024 г. От "Бургасбус"..

обновено на 10.07.24 в 07:56

ВиК: На няколко места в Бургас ще спира водата днес

От 9 часа до 14 часа ще бъде спряно водоподаването на бургаската ул. "Крайезерна" в Логистичния парк, съобщи водоснабдителното дружество в града.  Също днес  от 08:30 часа до 17:00 часа ще бъде спряна водата в района между улиците  "Шейново", "Македония", "Гладстон" и "Сан Стефано". Ще се извършват строително-монтажни дейности.  А утре - 11..

публикувано на 10.07.24 в 07:39

Концерт „С обич за Делян“ събира средства за терапия в Москва

Благотворителен концерт "С обич за Делян" ще се състои днес от 19 часа в дома на НХК. Делян Иванов е диагностициран с множествена склероза през 2005 година . След години приемане на лекарства, които забавят заболяването, той се запознава с хора, преминали терапия, която, все пак, стопира прогресирането. За процедурата, която ще бъде..

обновено на 09.07.24 в 15:30

13 села в Поморие с ново улично осветление

Близо 3000 модерни светодиодни фотоволтаични лампи, с понижени загуби на електрическа енергия ще бъдат монтирани в 13 от селата на Поморие. Проектът се финансира по Националния план за възстановяване и устойчивост.  Очаква се да бъде въведена и система за мониторинг на енергопотреблението и управление на осветителните системи чрез централна софтуерна..

публикувано на 09.07.24 в 14:30