Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пресъхване на устата и замаяност – първи симптоми на прегряване

Рисковите групи хора да избягват жегите, съветват специалиститеРисковите групи хора да избягват жегите, съветват специалистите. Необходимо е да се пие по няколко литра течности, за да не се обезводнява организма. 

Уязвимите при жеги хора трябва да си позволяват разходки навън само в ранните сутрешни часове или по-късно вечерта. В тази група попадат хората с хронични заболявания, на сърдечно-съдовата и мозъчната система и предоболедували наскоро тежко, сериозно заболяване, пояснява д-р Пламен Панайотов

„През другото време трябва да търсят прохладно място, защото техния организъм не би понесъл това натоварване, което би предизвикало една такава топлинна или слънчева реакция“

Как да познаем симптомите на прегряване и топлинен удар:

Чувство на пресъхване на устата. Започва една спонтанна, неусетна промяна в концентрацията на вниманието, появява се чувство на сънливост, на замаяност. Това са първите сигнали, които организма изпраща като послание и казва, че нещо не е наред“, посочва д-р Панайотов.

В случай на слънчев или топлинен удар пострадалият трябва да се отнесе на сенчесто място и да се напръска със студена вода. При спиране на дишането или кръвообращението трябва да се направи изкуствено дишане или непряк масаж върху сърцето.

Избягване излагането на пряка слънчева светлина продължително време, ползване на защитни средства и козметика с висок фактор срещу УВ лъчите са сред мерките, които специалистите препоръчват. Да не се забравя и пиенето на няколко литра течности дневно – вода и плодови сокове.

Повече чуйте в звуковия файл:
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ще има ли Бургас Кръвен център?

Бургас може да има Кръвен център още с актуализацията на бюджета и така да бъде решен един дългогодишен проблем на областта. Заявката е политическа . В града функционира единствено Отделение по трансфузионна хематология към УМБАЛ-Бургас, а обработката на кръвните продукти се извършва в центъра в Стара Загора. Усилено в посока разкриването..

публикувано на 04.08.21 в 13:36

54 са новите случаи на коронавирус в бургаска област

54 са новите случаи на ковид в бургаска област, регионът е на трето място по брой заболели след София и Пловдив. В сливенска област новозаразените са 8, в ямболска са 2. Увеличава се броят в страната, през последното денонощие случаите са 462  при направени 16 656 теста. Положителни са  близо 2,8% от взетите проби. 3 ма души са починали, а като оздравели..

публикувано на 04.08.21 в 07:51

По 50 души на ден се ваксинират в Слънчев бряг

Между 50 и 70 души се ваксинират на ден в единствения имунизационен пункт на най-големия курортен комплекс по Българското Черноморие - „Слънчев бряг“. Кабинетът се намира в медико-денталния център в курорта. По 150 антигенни и PCR тестове се правят всеки ден на чуждестранни туристи, които след почивка се връщат в държавите си. Български..

публикувано на 02.08.21 в 15:03

Мерят кръвното и раздават вода в Бургас

Изнесен пункт за раздаване на студена вода, брошури и измерване на кръвното налягане откриха в центъра на Бургас до Часовника. Акцията е с цел предпазване от сериозни здравословни проблеми свързани с горещото време. В нея участват представители на общината, младежи от Българския червен кръст и лекар. Още при отварянето на пункта възрастни хора се..

публикувано на 30.07.21 в 13:25

И днес пункт за помощ и за раздаване на минерална вода до Часовника

Община Бургас и БЧК ще разкрият и днес пункт за помощ и за раздаване на минерална вода до Часовника. Причината са високите температури - над 34 градуса, които ще се задържат до края на седмицата. Пунктът до Часовника ще бъде отворен от 11.00 до 12.30 часа. Той ще се обслужва от доброволци на БЧК - Бургас, които при необходимост ще мерят кръвно..

публикувано на 30.07.21 в 09:33

Доброволци раздават вода в жегите

Община-Бургас и БЧК ще разкрият пункт за помощ и за раздаване на минерална вода до Часовника. Причината са високите температури – над 34 градуса, които ще се задържат до края на седмицата. Пунктът до Часовника ще бъде отворен днес и утре от 11.00 до 12.30 часа. Той ще се обслужва от доброволци на БЧК – Бургас, които при необходимост ще мерят кръвно..

публикувано на 29.07.21 в 10:56
Архив

Ваксинират в мобилни пунктове днес в Слънчев бряг, Несебър и Поморие

Ваксинационна кампания срещу COVID-19 ще се проведе днес от 10 часа в Слънчев бряг и Несебър.  Пунктовете ще са разположени в двора на Центъра по занаятите на ул.“Отец Паисий“ 46 / бившата поликлиника/ в Новия Несебър и пред административната сграда на „Слънчев бряг“ АД в курортния комплекс.  Мобилен пункт ще бъде разположен и в Поморие, на..

публикувано на 29.07.21 в 09:39