Второто издание на Фестивал на сладоледа ще се проведе в Бургас между 22 и 25 юли. Мястото отново е Магазия 1 на Морска гара, но събитието се разширява с повече участници. Това съобщи Симеон Кънев, специалист "маркетинг" в ОП "Туризъм":
"Резултатът от първия фестивал беше много позитивен. Получихме отзиви от цялата страна и той стана нещо уникално като събитие. Принос за това имаше и локацията, която създаде приятна атмосфера. Това беше благоприятно и за гостите на фестивала, и за заведенията. Тази година изданието ще е още по-успешно."
В обособената зона на събитието ще бъдат разположени шатри, като във всяка от тях ще има различни производители и дистрибутори на сладоледени изделия. Официалното откриване ще бъде на 22 юли, от 18:30 часа, със специалното участие на младите и талантливи к-поп танцьори от група Countdown. Предвидени са и атрактивни игри са публиката.
За втора година във фестивала се включва Валерия Людиева, представител на голяма фирма в бранша. Амбицията ни е да популяризираме джелато културата, посочи тя:
"Залагаме на качество. Всеки един от продуктите ни е подбран-млякото идва от малка ферма, плодовете са пресни, най-добрият шоколад на пазара, качествени български тахани. Използваме само натурални начини за оцветяване под формата на плодове, чай, подправки.Тази година ще предложим сладолед с активен въглен, който ще бъде доста наситено черен-стряскащ, но вкусен. Миналата година предложихме джелато с бира. Тази година за по-възрастните ни клиенти ще има сладолед с друг вид алкохол."
В рамките на фестивала ще има арт работилници в петък от 18 до 20 часа и в събота от 10 до 12 часа.
Диана Фъртунова е родена в София, но от години живее в Бургас. Завършила е предучилищна педагогика и логопедия. . Работила е във редица вестници и като журналист в телевизия СКАТ. Пише стихове още от ученическите си години. Член на Бургаския филиал на Съюза на свободните писатели в България и на Съюза на българските журналисти. Издала е..
18 пивоварни са част от петото издание на фестивала на крафт бирата, който ще се проведе събота и неделя традиционно в парк Минералните бани. Домакин е пивоварната в парка. Тази година има и международно участие с производители от Холандия, Германия, Кипър и Румъния. Общо над 70-80 вида бира могат да опитат посетителите, каза Ганчо Кожухаров,..
На десето място по производство на вино в Европа застава България. В световен мащаб сме на 25-о място . Това каза в Бургас Софи Палас от Международната организация по лозата и виното (OIV). Тя бе сред официалните гости за откриването на 12-ото издание на фестивала за вино и спиртни напитки. Събитието събира над 40 български и чуждестранни..
В Малко Търново следващия уикенд ще се проведе фестивал на занаятите "По Малкотърновски - от извора на Странджа". Той се организира за 14 – та поредна година. Целта му е да бъде показано нематериалното наследство на Странджанския край в автентичен вид, съобщи Милена Дренчева, секретар на НЧ "Георги Попаянов 1914",организатор на..
16-годишната Ванеса Калчева стана двойна шампионка от състезанието Dance World Cup Finals в Прага. Престижният формат събира близо 10 000 танцьори от цял свят, което е само с 500 по-малко от състезателите на Олимпиадата. Бургаското момиче е първата световна шампионка за България в категория „Шоу“. В категорията за дуети Ванеса и партньорката ѝ Габриела..
12-ото издание на Wine and Spirits Fest Burgas обединява над 40 винарни и дестилерии от цял свят, а посетителите могат да дегустират сред изобилие от над 350 вина и спиртни напитки. Тази година събитието е с нова локация, а именно Международен конгресен център Бургас , зала Черноморие, на Морската гара в града. Фестивалът се провежда в..
Този път в Етнокухнята на музея ще приготвят специалитет, характерен за шопската софра. Така продължава традицията да се представят в музея традиционни, но лесни ястия. Как се прави шопски хайвер ще покаже в Етнокухнята на бургаския музей журналистката Диана Фъртунова , която е и ненадминат майстор кулинар по отношение на традиционните български..